Afscheid van PHP versie 7.3

Afscheid van PHP versie 7.3

Geschreven op 19-05-2022 door Sander Cruiming
Categorieën: cPanel

Afscheid van PHP versie 7.3

Via deze weg willen we je graag op de hoogte brengen dat we later dit jaar PHP versie 7.3 gaan verwijderen op al onze hostingservers . Mocht je deze versie nog gebruiken, dan kan dit gevolgen hebben voor de werking van je website, dus lees deze pagina goed door. We voeren deze wijziging in twee fases door op onze servers. In deze blogpost vertellen we je er meer over.

PHP 7.3 verdwijnt; 7.4, 8.0 en 8.1 blijven over

Momenteel kun je de volgende vier PHP versies gebruiken op onze servers: 7.3, 7.4, 8.0 en 8.1. Omdat PHP versie 7.3 niet meer wordt ondersteund en verouderd is, zullen we deze versie gaan verwijderen op onze servers.

Waarom?

De PHP organisatie brengt regelmatig nieuwe PHP versies uit. In elke nieuwe versie zijn veiligheidslekken gedicht, nieuwe functies toegevoegd, en is de snelheid verbeterd. De ondersteuning voor PHP versie 7.3 is inmiddels afgelopen. Dit betekent dat veiligheidslekken niet meer worden gedicht. Om te voorkomen dat we gevaar lopen om te worden gehackt, is het noodzakelijk dat er wordt overgestapt van PHP 7.3 naar een nieuwere versie.

Ook de ondersteuning voor PHP 7.4 is afgelopen, maar via de leverancier van ons besturingssysteem krijgen we daar momenteel nog wel veiligheidsupdates voor, en deze versie zal nog enige tijd beschikbaar blijven. Wel gaan we proberen om hostingpakketten die nu PHP 7.4 gebruiken om te zetten naar PHP 8.

Wanneer?

We voeren deze aanpassing in twee fases door:

Fase 1: september 2022
Alle hostingpakketten die momenteel PHP 7.3 of 7.4 gebruiken, zetten we om naar een hoogst mogelijke PHP versie waarbij de website blijft werken. We controleren daarbij elke website op juiste werking door de website te bezoeken. Mocht de website niet werken, dan verlagen we de PHP versie zodat de website wel weer werkt. Mochten we de PHP versie weer moeten terugzetten naar versie 7.3, dan informeren we je hierover en krijg je drie maanden de tijd om de website geschikt te maken voor PHP versie 7.4 of hoger.

Fase 2: januari 2023
Alle hostingpakketten die op dat moment nog PHP 7.3 gebruiken, zetten we nogmaals om naar een hogere PHP versie. Het is dan niet meer mogelijk om de PHP versie terug te zetten naar 7.3.

Op onze statuspagina houden we dagelijks bij welke server aan de beurt is geweest. Je kunt op www.xxlhosting.nl/login checken op welke server je website staat.

Wat moet ik doen?

Indien je een CMS systeem zoals WordPress, Joomla, Drupal of PrestaShop gebruikt, zorg er voor dat je hebt geupdate naar een recente versie. Denk daarbij ook aan het updaten van de plugins en thema's die je gebruikt. Als je een ander systeem gebruikt, of indien je een website hebt laten maken door een website-bouwer - informeer dan bij die partij of je website geschikt is voor PHP 7.4 of hoger.

Kan ik testen of mijn website geschikt is voor PHP 7.4 of hoger?

Dat kan! Je kunt in het cPanel control panel van je hostingpakket via de optie “Select PHP version” de versie van je pakket nu al op 7.4 of hoger zetten. Mocht  je site dan niet meer werken, dan kun je de versie direct weer terugzetten.

Nieuwere PHP versies testen op een aparte staging-omgeving

Wil je liever op een aparte omgeving testen of je website geschikt is voor de nieuwere PHP versies, en eventueel daar ook aan je website bouwen om het geschikt te maken - zonder dat je huidige productie-website in gevaar komt? Dan hebben we een geintegreerde staging-optie beschikbaar. Meer informatie hierover kun je vinden op: https://www.xxlhosting.nl/staging

Nog vragen?

Als je nog vragen hebt, dan zitten we voor je klaar. Je kunt ons mailen op support@xxlhosting.nl of bellen op 088-0006666.