Antivirusprogramma AVG / Avast blokkeert onze e-mail verbindingen

Antivirusprogramma AVG / Avast blokkeert onze e-mail verbindingen

Geschreven op 31-05-2022 door Douwe Zijlstra
Categorieën:

Antivirusprogramma AVG / Avast blokkeert onze e-mail verbindingen

De laatste tijd kregen we klachten van onze klanten die het antivirusprogramma AVG of Avast gebruiken dat ze geen e-mail meer konden versturen en/of ontvangen. In deze blogpost leg ik uit hoe je dit probleem kunt oplossen.

Een antivirus programma is belangrijk om je computer veilig te houden tegen de cybersecurity dreigingen van deze tijd. Zo'n programma scant je computer uiteraard zoals vanouds op aanwezige virussen of verdachte bestandjes, maar moderne antivirus programma's proberen ook te voorkomen dat er een virus binnen kan komen via bijvoorbeeld e-mail. De programma's AVG & Avast (AVG is een dochterbedrijf van Avast, en delen dus veel technologie onder de motorkap) hebben hier een mooie functie voor; het 'e-mail shield'.

Dat 'e-mail shield' scant e-mails op verdachte bijlagen, en kijkt daarnaast ook naar IMAP/POP-verbindingen. Helaas trekt het programma de teugels voor die functie in sommige gevallen net wat te strak aan; veel klanten melden dat ze ineens geen verbinding meer kunnen maken met onze e-maildiensten. De verbinding met onze mailserver wordt simpelweg geblokkeerd door het e-mail shield.

Om daar omheen te komen, kun je een uitzondering maken voor onze e-mailserver. Ons spamfilter scant alle e-mail al op spam en/of mogelijke virussen, dus je kunt het shield gerust uitschakelen voor onze e-maildiensten. Met de volgende stappen kun je dat doen voor AVG, Avast zal op een soortgelijke manier werken.

Stap 1: Open de instellingen van AVG en navigeer naar de sectie 'Core shields' → 'Email shield'. Kies voor 'Add Exceptions'. De screenshots zijn voor de MacOS versie van AVG, dit kan er op Windows net wat anders uit zien.

Stap 2: Vul hier de e-mailserver in. Dit is vaak 'mail.jouwdomein.ext', in mijn geval dus 'mail.douwezijlstra.frl'.

Stap 3: Check of je e-mail weer binnen komt. Werkt het nog niet? Probeer dan eens het 'e-mail shield' helemaal uit te schakelen.

Mocht je toch nog problemen ervaren met e-mail – neem dan gerust contact met ons op.