ClassicPress: een WordPress kloon zonder de block editor

ClassicPress: een WordPress kloon zonder de block editor

Geschreven op 27-09-2021 door Sander Cruiming
Categorieën: WordPress Hosting

ClassicPress: een WordPress kloon zonder de block editor

In deze blogpost werp ik een blik op een relatief nieuw Content Management Systeem (CMS) met de naam ClassicPress. ClassicPress zegt op hun eigen website een alternatief te zijn voor WordPress met betere security, minder toeters en bellen en zonder de nieuwe block editor.

Wat is ClassicPress?

ClassicPress is een zogenaamd Content Management Systeem (CMS) waarmee je websites mee kunt maken en beheren. Andere voorbeelden van CMS'en zijn WordPress, Drupal en Joomla.

Nadat je ClassicPress hebt geinstalleerd en je voor het eerst inlogt op het beheergedeelte, zal het je opvallen dat het wel heel erg op WordPress lijkt:

Het beheergedeelte van ClassicPress lijkt heel erg op WordPress

Dit klopt ook wel, want ClassicPress gebruikt als basis de code van WordPress versie 4.9. In de programmeerwereld wordt dit ook wel een "fork" genoemd. Waar WordPress vervolgens verder is gegaan met de ontwikkeling naar versie 5 en onder andere de Gutenberg block editor heeft geintroduceerd, gaat ClassicPress een andere kant op qua doorontwikkeling. Het is dus een WordPress alternatief met de oude, klassieke editor die vroeger ook in WordPress zat.

Waarom is ClassicPress ontstaan?

De oprichters van ClassicPress waren het niet eens met de richting die WordPress is opgegaan sinds WordPress in 2019 de Gutenberg block editor heeft geintroduceerd. Ze wilden graag de oude, vertrouwde editor blijven gebruiken, en wilden daardoor niet upgraden naar WordPress versie 5.

Als je vervolgens kijkt naar het aantal WordPress websites wat nog niet is geupgrade naar versie 5, dan is dat maar liefst 25% van alle WordPress websites! Daarnaast hebben veel mensen die wel naar WordPress 5 zijn geupgrade de "Classic Editor plugin" geinstalleerd om zo niet de nieuwe block editor te hoeven gebruiken. Het nadeel van deze plugin is echter dat de ondersteuning erop op termijn zal stoppen.

25% van alle WordPress website draait nog op versie 4.9 of lager

Het nadeel van niet updaten betekent natuurlijk dat er ook geen veiligheidslekken worden gedicht en ook geen nieuwe features worden toegevoegd. Om die reden is ClassicPress ontstaan: het biedt een alternatief voor WordPress speciaal voor de groep die de klassieke editor wil blijven gebruiken. ClassicPress wordt wel verder ontwikkeld en er komt regelmatig een nieuwe versie uit.

Hoe kun je ClassicPress op je hostingpakket installeren?

ClassicPress is een optie in de Installatron-functie in het cPanel control panel van je hostingpakket bij ons, zodat je het met een simpele muisklik kunt installeren.

ClassicPress kun je via Installatron gemakkelijk installeren

Wat zijn de nadelen van ClassicPress?

Het grootste nadeel van ClassicPress is dat - ondanks dat het een WordPress kloon is - het een andere kant op is gegaan dan WordPress qua doorontwikkeling. Dit betekent dat je bijvoorbeeld niet alle plugins en thema's kunt gebruiken die voor WordPress versie 5 of later gemaakt zijn. Mocht je een webshop willen bouwen, dan kun je bijvoorbeeld de WooCommerce plugin niet gebruiken.

Ook is het ecosysteem en community rondom ClassicPress een heel stuk kleiner dan die van WordPress. Mocht je een vraag hebben, hulp van een websitebouwer willen inschakelen, of een bepaalde plugin of thema zoeken - dan is dit voor ClassicPress lastiger dan voor WordPress.

Meer weten? Neem dan gerust contact met ons op!

Klik hier voor contact