De IP adressen zijn op, maar gelukkig is er IPv6

De IP adressen zijn op, maar gelukkig is er IPv6

Geschreven op 02-12-2019 door Sander Cruiming
Categorieën: cPanel, XXL Hosting

De IP adressen zijn op, maar gelukkig is er IPv6

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar afgelopen week was het zo ver: RIPE, de organisatie die IP adressen uitgeeft in Europa, gaf aan dat de IP adressen op zijn. Alle IPv4 adressen zijn door hen uitgegeven. Dit zou betekenen dat er geen nieuwe internet-aansluitingen, servers en websites online zouden kunnen, maar gelukkig is er een opvolger: IPv6. In deze blogpost leg ik uit wat IP adressen zijn, wat het verschil is tussen IPv4 en IPv6, en wat we bij XXL Hosting met IPv6 doen.

Wat zijn IP adressen?
Een IP adres, waarin IP voor Internet Protocol staat, is een adres waarmee apparaten op een computernetwerk elkaar kunnen vinden en met elkaar kunnen praten. Een voorbeeld van zo'n computernetwerk is het internet. Je kunt het IP adres dus zien als een soort telefoonnummer. Elk apparaat op het internet heeft een IP adres: bijvoorbeeld je router voor je internetverbinding thuis, de server waar je website en email op staat, je mobiele telefoon, en de pinautomaat in de winkel. Zonder een IP adres zou een apparaat onbereikbaar zijn op het internet.

Wat is het verschil tussen IPv4 en IPv6?
IPv4 en IPv6 adressen zien er verschillend uit.

  • IPv4 is een 32 bits adres, en bestaat uit 4 getallen gescheiden door een punt. Elk getal is een waarde tussen de 0 en 255. Een voorbeeld van een IPv4 adres is: 109.71.54.11
  • IPv6 is een 128 bits adres, en betaat uit acht blokken gescheiden door een dubbele punt. Elk blok kan niet alleen de cijfers 0 t/m 9 bevatten, maar ook de letters a t/m f. Een voorbeeld van een IPv6 adres is: 2a03:3b00:1:0:700a:b7ff:fe10:1286

Door dit verschil in opmaak is het aantal IP adressen wat je kunt maken veel groter met IPv6. Waar er "slechts" 4.294.067.296 IPv4 adressen mogelijk zijn, kun je met IPv6 maar liefst 340.282.366.920.938.463.463.374.607.431.768.211.456 adressen maken.

Waarom is IPv6 belangrijk?
Nu dat de IPv4 adressen in Europa op zijn, en ook in andere werelddelen dit spoedig of al het geval is - zullen er apparaten online komen met alleen een IPv6 adres. Als je dus voor het gehele internet bereikbaar wilt zijn en alle diensten en apparaten op het internet wilt kunnen blijven gebruiken, moet je IPv6 ondersteunen. Niet alleen je internetverbinding thuis of op kantoor, maar ook de server waar je website of email op staat. Op deze website kun je zien of jouw internetverbinding al IPv6 ondersteund.

Beschikbare IPv4 adressen bij RIPE door de jaren heen

Wat doen we bij XXL met IPv6?
Ondanks dat we nog redelijk wat IPv4 adressen op voorraad hebben, zijn we ook bij XXL actief met de implementatie van IPv6. Ons netwerk is al lange tijd geschikt voor IPv6. En tijdens de migratie naar ons nieuwe serverplatform, die momenteel loopt, zorgen we ervoor dat alle websites en mailboxen van onze klanten niet alleen via IPv4, maar ook via IPv6 bereikbaar zijn op het internet.

Je kunt dit zien aan de DNS records die er voor je domeinnaam zijn ingesteld. Het IPv4 adres zie je in het "A record" van je DNS instellingen staan, en het IPv6 adres in het "AAAA record". Het AAAA record is een nieuw type DNS record waarmee IPv6 adressen kunnen worden ingesteld.

A record met IPv4 adres
AAAA record met IPv6 adres

Zo zijn we met de implementatie van IPv6 ook op dit vlak klaar voor de toekomst!