De onderdelen van een URL

De onderdelen van een URL

Geschreven op 31-05-2023 door Sven Nauta
Categorieën: Domeinnaam

De onderdelen van een URL

Elke website die je hebt bezoekt heeft in ieder geval drie van de negen onderdelen van een URL. Elke Google zoekopdracht genereert een URL. De onderdelen van een URL leidt vaak nog wel eens tot verwarring. In deze blog leg ik je uit wat de onderdelen zijn van een URL. Het is daarom handig om meer te weten over de anatomie van een URL, vooral omdat ze niet alleen bepalen waar je site zich bevindt, maar ook details op de pagina's geven van je website.

  • Wat is een URL?
  • Het protocol
  • Het subdomein
  • De domeinnaam
  • De top level domeinnaam
  • De poort
  • Het pad
  • De query
  • De parameters
  • Het fragment

Wat is een URL?

URL staat voor Uniform Resource Locator, wat een andere term is voor het adres van een website of de bron van het. Het geeft niet alleen de locatie van de bron (pagina, video, bestand etc.) online aan, maar geeft ook informatie over de vraag die wordt opgevraagd, het paginanummer of zelf de architectuur van een website.

Een simpele webadres heeft minimum drie onderdelen (zoals https://xxlhosting.nl) of tot maximaal negen onderdelen in het geval van een complexe URL. De negen onderdelen van een URL zijn het protocol, het subdomein, de domeinnaam, de top level domeinnaam, de poort, het pad, de query, de parameters en het fragment.

‌                  

Het protocol

Het protocol, ook wel het schema genoemd, is het eerste onderdeel van de URL. Het vertegenwoordigt de reeks regels die bepalen hoe bestanden worden laten zien, geformatteerd of overgedragen worden via het internet. Wanneer bijvoorbeeld een adres in de browser wordt ingevoerd, vertelt het http-gedeelte, dat staat voor hypertext transfer protocol (HTML), dat de pagina moet worden weergegeven in HTML aan de bezoeker. Andere protocols zijn het file transfer protocol (FTP) voor het overdragen van bestanden over te zetten en single mail transfer protocol (SMTP) dat door mailservers wordt gebruikt om e-mails te verzenden. Wist je dat https de beveiligde versie is van http?

Uitkomst voorbeeld: https://

Het subdomein

Het subdomein. Het meest voorkomende subdomein is 'www', een algemeen symbool voor elke bron op het internet. Het is echter gebruikelijk om het type bron te specificeren dat de browser moet leveren. In de situatie van de onderstaande URL kunnen we zien dat het type gegeven dat van de server wordt gevraagd, voor video's is.

Uitkomst voorbeeld: https://video.xxlhosting.nl

De domeinnaam

De domeinnaam is de actuele naam van de website. In de situatie van de onderstaande URL kunnen we zien dat 'xxlhosting' de domeinnaam is. Domeinnamen moeten uniek zijn omdat ze letterlijk het adres van een website bepalen. In de begindagen van het internet moest je eigenlijk het IP-adres typen om naar een bepaalde site te gaan. Later werden in plaats daarvan woorden gebruikt omdat ze gemakkelijker te onthouden waren.

De Domeinnamen moeten uniek zijn omdat ze letterlijk het adres van een website bepalen. In de begindagen van internet moest je eigenlijk het IP-adres typen om naar een bepaalde site te gaan. Later werden in plaats daarvan woorden gebruikt omdat ze gemakkelijker te onthouden waren.

Uitkomst voorbeeld: https://video.xxlhosting.nl

De top level domeinnaam

Het top level domeinnaam (TLD) wordt ook wel de domeinextensie genoemd. Het is de '.nl' die verschijnt aan het einde van eenvoudige website. Dit deel specificeert wat voor soort inhoud op de websites zal komen. '.com' werd voornamelijk gebruikt voor commerciële sites (hoewel het tegenwoordig wordt gebruikt om elke website aan te duiden), terwijl '.org' meestal wordt gebruikt om aan te geven dat de website die van een organisatie is. Als het gaat om het kopen van een domein, kan de domeinextensie bepalen hoe duur het is. Zo is'.vegas' vaak duurder dan '.com' of '.net'. In het onderstaande voorbeeld is '.nl' het top level domeinnaam.

Uitkomst voorbeeld: https://video.xxlhosting.nl

De poort

De poort is een gereserveerd kanaal dat voor specifieke doeleinden wordt gebruikt. Verschillende soorten servers zullen verschillende poorten gebruiken. Webserverpoorten verschillen bijvoorbeeld van fileserverpoorten. De standaardpoort voor standaard HTTP-servers is 80 en beveiligde websites HTTPS gebruiken waarvoor poortnummer 443 vereist is. Browsers moeten verbinding maken met een bepaalde poort om toegang te krijgen tot de bronnen op die server.

Uitkomst voorbeeld: https://video.xxlhosting.nl:80

Het pad

Het pad dat wordt gebruikt om aan te geven in welke directory op de server de bronnen (bestanden, video's, audio etc.) zijn opgeslagen die worden opgevraagd. Tegenwoordig weerspiegelt het pad dat tegenwoordig in de meeste URL's wordt weergegeven, niet geforceerd de directorystructuur op de server. In plaats daarvan worden paden gebruikt om een route te identificeren in de navigatiestructuur van de website. Als je bijvoorbeeld een pagina 'Medium' bewerkt, is de padstructuur https://medium.com/p/some_number/edit. De term 'bewerken' in de URL geeft aan dat dit de pagina is waarop je je blogs bewerkt. In de bovenstaande URL heeft het pad iets te maken met het afspelen van een video, vandaar 'videoplay' in het onderstaand voorbeeld.

Uitkomst voorbeeld: https://video.xxlhosting.nl:80/videoplay

De query

De query. Wanneer je op een website of zoekmachine zoekt, zie je vaak een vraagteken in de URL van de pagina waarop je resultaten worden weergegeven. Als je op google.com zoekt op trefwoord, zie je een '/search?' toegevoegd na '.com'. Het vraagteken vertelt de browser dat er een query wordt uitgevoerd op een database waarin de gegevens zijn opgeslagen.

Uitkomst voorbeeld: https://video.xxlhosting.nl:80/videoplay?

De parameters

De parameters zijn de werkelijke waarden die worden opgevraagd wanneer een zoekopdracht wordt uitgevoerd. De parameters kan een zoekterm, een getal, een gecodeerde waarde of andere gegevens zijn die in de database kunnen worden gevonden. Kopieer en plak het volgende adres in de adresbalk van uw browser om schoenen te zien: https://www.amazon.com/s?k=shoes

Uitkomst voorbeeld: https://video.xxlhosting.nl:80/videoplay?docid=-7234293487129834&hl=en

Het fragment

Ten slotte is het fragment een optioneel onderdeel van een webadres dat wordt voorafgegaan door een hash en dat verwijst naar secundaire bronnen, die een deel van een pagina kunnen zijn, zoals een voettekst of zijbalk. Vaak is het fragment een id-attribuut van een HTML-element.

Uitkomst voorbeeld: https://video.xxlhosting.nl:80/videoplay?docid=-7234293487129834&hl=en#00h02m30s