Een eigen cPanel, Nextcloud, Jitsi of WordPress server met 1 muisklik

Een eigen cPanel, Nextcloud, Jitsi of WordPress server met 1 muisklik

Geschreven op 09-06-2021 door Sven Nauta
Categorieën: Cloud

Een eigen cPanel, Nextcloud, Jitsi of WordPress server met 1 muisklik

Mijn naam is Sven Nauta, en sinds februari loop ik stage bij XXL Hosting en Cloud Provider. Misschien heb je mij al eens gesproken toen ik meehielp op de klantenservice de afgelopen tijd. Daarnaast heb ik ook gewerkt aan een project om het installeren van bepaalde applicaties op een VPS makkelijker te maken. In deze blogpost vertel ik hier meer over. Mocht je meer informatie willen hebben, of het leuk vinden om te helpen met testen - dan hoor ik graag van je.

1-klik installatie voor VPS

Wanneer je met een eigen server of VPS begint bij Cloud Provider, krijg je een "kale" server met daarop alleen een besturingsysteem. Je moet dan vervolgens zelf deze server installeren, configureren en beveiligen voor de applicatie of stack die je wilt gaan gebruiken op je VPS. Het doel van mijn stage-opdracht is om dit proces makkelijker en beter te maken, en dat is aardig gelukt - al zeg ik het zelf. Je kunt nu naast een besturingssysteem, ook een bepaalde applicatie selecteren. Deze applicatie wordt tijdens het aanmaken van de VPS gelijk geinstalleerd en geconfigureerd. Nadat de VPS opgeleverd is, kun je gelijk beginnen met de applicatie die je gekozen hebt.

Applicaties met 1 klik laten installeren op VPS

In eerste instantie kun je de volgende applicaties direct laten installeren op je VPS:

  • cPanel
  • Nextcloud
  • Jitsi
  • WordPress

Elke applicatie leg ik hieronder nog even kort uit wat je er mee kan.

cPanel VPS

cPanel control panel voor het beheren van hostingservers

cPanel is het populairste control panel systeem voor servers, waarmee je via een gemakkelijke interface je server kunt beheren en hostingaccounts kunt aanmaken. De serverbeheerder kan via de WebHost Manager (WHM) interface het beheer van de server regelen, en gebruikers/klanten kunnen de cPanel interface gebruiken om hun hostingaccount te beheren. Het is een complete serversetup inclusief webserver, PHP, database, e-mail, DNS, beveiliging, PHP, back-ups, en meer. We installeren cPanel op basis van CentOS 7. Een cPanel licentie wordt automatisch aangemaakt en is verkrijgbaar vanaf 10 euro per maand - afhankelijk van het aantal hostingaccount wat je gaat aanmaken op de server.

Nextcloud VPS

Nextcloud VPS voor het opslaan en delen van bestanden

Nextcloud is een opensource alternatief voor Dropbox, Google Drive en OneDrive, zodat je op een eigen VPS bestanden kunt opslaan en delen. We installeren Nextcloud op een Ubuntu 20.04 VPS, en zorgen gelijk voor SSL beveiliging via Let's Encrypt.

Jitsi VPS

Jitsi VPS voor online meetings op je eigen server

Jitsi is een opensource alternatief voor Zoom, Google Meet en Microsoft Teams, en stelt je in staat om via je eigen VPS videovergaderingen en online meetings te houden. Ook Jitsi installeren we op een Ubuntu 20.04 VPS, en regelen we de SSL beveiliging via Let's Encrypt.

WordPress VPS

Ten slotte bieden we ook de optie aan om een WordPress VPS aan te maken. WordPress is natuurlijk het meest gebruikte website en webshop VMS ter wereld. We installeren WordPress op een Ubuntu 20.04 VPS, en installeren tevens OpenLitespeed - wat snelle webserver inclusief caching-opties voor WordPress is, wat zorgt voor extra performance. Natuurlijk regelen we ook SSL beveiliging via Let's Encrypt.

Help mee en geef feedback

Mocht je geinteresseerd zijn om om cPanel, Nextcloud, Jitsi of WordPress op een nieuwe VPS te gebruiken, neem dan contact met mij op. Ik help je graag verder, en ben benieuwd of de VPS alles doet wat je er van zou verwachten voor je gekozen applicatie. Als je daarnaast nog een applicatie hebt die je ook graag via deze methode zou willen installeren, dan hoor ik dat natuurlijk ook graag. Je kunt het beste even een mailtje sturen naar support@xxlhosting.nl of support@cloudprovider.nl.