Een handig fotogalerij-veld voor WordPress

Een handig fotogalerij-veld voor WordPress

Geschreven op 27-10-2020 door Edwin Tjallings
Categorieën: WordPress Hosting

Een handig fotogalerij-veld voor WordPress

Ons doel is om elke maand een blogpost over WordPress onderwerp te schrijven, zodat je meer kunt halen uit je WordPress site die je wellicht bij ons gehost hebt. Deze keer ga ik de plugin "Advanced Custom Fields Pro" behandelen, waarbij je de beschikking krijgt over een "photo gallery field". Een handige optie die ik zelf op mijn eigen website ook gebruik. De initiele installatie vereist echter wel wat technische kennis van een programmeur.

Stel je hebt een website of blog waarbij je graag bij een post meerdere foto's wilt plaatsen. Je moet dan altijd de fotogallerij invoegen in de tekst, aangeven hoeveel kolommen er nodig zijn, en waar het naar moet linken. Dit kan een stuk sneller en beter!

Met het ACF Gallery Field maak je het uploaden van foto's een stuk eenvoudiger voor je gebruikers of medewerkers die content op je website publiceren. In de WordPress admin krijg je een extra scherm om foto's te uploaden. Na het uploaden is het alleen nodig om op het knopje "selecteren" te klikken, en daarna ben je al klaar.

Eventueel kun je de foto's eenvoudig op volgorde slepen of toch nog een foto uit de selectie verwijderen.

Om vervolgens de foto's zichtbaar te krijgen op je website dien je in de broncode van je thema een stukje PHP code toe te voegen op de plek waar je je foto's wilt weergeven. De foto's zullen altijd op een vaste plek verschijnen, maar als je wat technisch bent kun je de plek afhankelijk laten zijn van het "custom post type".

Het bewerken van je thema bestanden is eigenlijk niet een goed idee, tenzij je een thema hebt wat compleet voor jou op maat gemaakt is. Je kunt de code voor het "gallery field" ook toevoegen door in de functions.php van je child theme gebruik te maken van een hook. Standaard heeft WordPress bijvoorbeeld een hook om iets toe te voegen voor of na de content. Sommige thema's hebben eigen hooks waardoor je meer mogelijkheden hebt.

Meer over het ACF Gallery Field en de technische uitleg kun je vinden op https://www.advancedcustomfields.com/resources/gallery/

Je hebt om dit veld te kunnen gebruiken wel de Pro versie nodig van deze plugin. Beheer je meerdere sites of bouw je websites voor klanten? Er zijn speciale licenties beschikbaar zodat je met 1 licentie de Pro versie op meerdere website kunt gebruiken.