Einde ondersteuning CentOS 8 per 31 december; update nu naar een alternatief

Einde ondersteuning CentOS 8 per 31 december; update nu naar een alternatief

Geschreven op 21-09-2021 door Douwe Zijlstra
Categorieën: Cloud

Einde ondersteuning CentOS 8 per 31 december; update nu naar een alternatief

Eerder dit jaar schreef ik al eens een blog over AlmaLinux en de koerswijziging van CentOS. Door deze koerswijziging wordt CentOS 8 per 31 december 2021 niet meer ondersteund, en zul je dus over moeten stappen naar een ander OS als je bij Cloud Provider een VPS met CentOS 8 hebt. Het is belangrijk dat je dit doet, want na deze datum krijg je geen updates meer en worden nieuwe beveiligingslekken niet meer gedicht. Geen paniek; in deze blog beschrijf ik twee alternatieven waar je makkelijk op kunt overstappen met een aantal commando's.

In het kort komt het op het volgende neer; waar CentOS een open-source en gratis rebuild van Red Hat Enterprise Linux (kortweg RHEL) was, wordt het nu een voorloper op RHEL. Dat betekent dat CentOS (vanaf heden CentOS Stream genoemd) vaker bijgewerkt gaat worden en voornamelijk gaat draaien op minder goed geteste nieuwe softwareversies in plaats van oudere maar stabiele software. Daardoor wordt het een minder geschikte optie voor productiesystemen waar op vertrouwd moet worden.

De twee opties die ik je aanraadt waar je makkelijk en snel naar kunt overstappen zijn CentOS Stream 8 zelf en een alternatief genaamd AlmaLinux, waar ik in de eerdere blog ook al over geschreven heb. De laatstgenoemde wordt ook door cPanel ondersteund. In beide gevallen zijn de systemen erg gelijk aan elkaar, en kun je overstappen met slechts een paar commando's binnen een paar minuten.

Voorbereiding voor de overstap

De overstap is vrij eenvoudig, maar gezien er op OS niveau best wat veranderd, is het sterk aan te raden om allereerst een snapshot-backup maken van je server, zodat je altijd terug kunt mocht er iets mis gaan. Indien je na de omzetting deze snapshot direct weer verwijderd, betaal je slechts een paar centen extra (de kosten zijn slechts 0,0019 cent per GB per uur).

Zorg er daarnaast voor dat je root-toegang tot het systeem hebt, en downtime afgekondigd hebt naar je eindgebruikers. Het zou niet heel lang moeten duren, maar ik adviseer om rekening te houden met een uur mocht er iets mis gaan.

Optie 1: Overstappen naar CentOS Stream

CentOS Stream 8 wordt tot 31 mei 2024 ondersteund, en is een prima alternatief als je liever bij CentOS blijft en de minder stabiele (maar ook niet onstabiele) software prima vindt. De overstap gaat met onderstaande 2 commando's, deze voer je uit als root-user of met 'sudo' ervoor.

dnf swap centos-linux-repos centos-stream-repos
dnf distro-sync

Nadat je deze commando's hebt uitgevoerd, dien je de server te herstarten. Let er op dat cPanel niet compatible is met CentOS Stream; kies dan voor AlmaLinux.

Optie 2: Overstappen naar AlmaLinux

AlmaLinux 8 is een 1 op 1 kopie van CentOS 8, en blijft ook op dezelfde downstream positie als CentOS voorheen stond. Daarnaast belooft AlmaLinux op haar site AlmaLinux 8 tot ten minste 2029 (en dat is echt lang voor een Linux distributie) te blijven ondersteunen.

Omdat AlmaLinux een 1 op 1 kopie is, is het zeer gemakkelijk om over te stappen:

Stap 1: Download het migratie-script van AlmaLinux

curl -O https://raw.githubusercontent.com/AlmaLinux/almalinux-deploy/master/almalinux-deploy.sh

Stap 2: Voer het script uit en check of deze goed uitgevoerd wordt

sudo bash almalinux-deploy.sh

Het script zou moeten eindigen met de volgende output;

Migration to AlmaLinux is completed

Hierna reboot je de server met het 'reboot' commando.

Stap 3: Check of AlmaLinux succesvol geïnstalleerd is

# check release file
$ cat /etc/redhat-release 
AlmaLinux release 8.4 (Electric Cheetah)

# check that the system boots AlmaLinux kernel by default
$ sudo grubby --info DEFAULT | grep AlmaLinux
title="AlmaLinux (4.18.0-305.el8.x86_64) 8.4"

Test je server na dit proces grondig of alle diensten nog werken. In principe kan er weinig mis gaan - en anders heb je altijd nog een back-up ;)

Hulp nodig? Neem dan gerust contact met ons op https://www.xxlhosting.nl/contact!

Klik hier om contact op te nemen