Einde van het oude cloudplatform: datacenter leeghalen

Einde van het oude cloudplatform: datacenter leeghalen

Geschreven op 02-11-2020 door Douwe Zijlstra
Categorieën: Cloud

Einde van het oude cloudplatform: datacenter leeghalen

Ongeveer een jaar geleden hebben we alle websites van onze klanten gemigreerd naar een moderner en sneller hostingplatform. Het oude platform werd ook gebruikt voor het hosten van VPS'en en servers van andere klanten, die de afgelopen maanden ook zijn gemigreerd. De laatste stap voor ons was om in oktober fysiek naar het datacenter te gaan, en de hardware van het oude platform af te voeren. In deze blogpost lees je hier meer over, inclusief enkele foto's.

Inventarisatie & stekkers loshalen

De eerste stap van het leeghalen van de racks in het datacenter was het inventariseren, zodat we alle hardware aan een derde partij konden overdragen; dus wat hebben we eigenlijk allemaal. Uiteraard is er bij het opbouwen bijgehouden wat er besteld is en wat er in gebruik is, maar in vijf jaar tijd wil er nog wel eens wat gewijzigd worden aan configuratie en hardware. Het was dus goed  om dat allemaal te checken. Tegelijkertijd met het inventariseren, hebben we ook gelijk maar alvast alle stekkers en netwerkkabels losgehaald. En daar heb je toch meer dan je denkt!

Een van de racks aan de achterkant

Afvoeren van hardware

Het afvoeren van de hardware was ook wel een aardige klus. We hebben ervoor gekozen om dit door een specialistisch bedrijf te laten doen, genaamd 7digits. Zij hergebruiken oude hardware en zetten het opnieuw in, of recyclen het op een milieuvriendelijke manier.

Servers zijn nog best wel zwaar om te tillen. Voornamelijk de back-upservers, die tot de nok toe gevuld zijn met HDD's,  waren zeker niet licht. Maar na een paar uurtjes sjouwen was het geregeld. De racks in het datacenter zijn leeg en dit hoofdstuk kunnen we afsluiten :)