Forminator: een formulier-plugin voor WordPress

Forminator: een formulier-plugin voor WordPress

Geschreven op 27-07-2022 door Sander Cruiming
Categorieën: WordPress Hosting

Forminator: een formulier-plugin voor WordPress

In deze blog ga ik je vertellen wat Forminator is en de stappen hoe je Forminator plugin kunt gaan gebruiken in je WordPress website.

Wat doet de Forminator plugin in WordPress?

De Forminator is een plugin waarmee je in WordPress een formulier kunt maken voor elke website en elke situatie. Het is de gemakkelijkste manier om elk soort formulier te maken, bijvoorbeeld een contactformulier, bestelformulier, betalingsformulier, e-mailformulier, feedbackwidgets en registratieformulieren met betalingopties zoals PayPal en Stripe.

De drag-and-drop van Forminator maakt het eenvoudig om formulieren in te stellen en toe te voegen aan je WordPress-website. Verzamel informatie, maak je content interactief en genereer meer conversies zijn mogelijke doelen van de formulieren. Je kunt ook apps integreren. Een voorbeeldje is dat je een Google sheet kunt verbindingen met het contactformulier van Forminator.

Stap-voor-stap installatie van Forminator

Log als eerste in op WordPress. Klik daarna op Plugins en daarna Nieuwe plugin.

Plugins in wp-admin

Zoek vervolgens Forminator op aan de rechterkant in de zoekbalk. Klik daarna op Nu installeren en dan op Activeren. Aan de linkerkant verschijnt dan de Forminator waar je alles kunt instellen. Bij het dashboard van de plugin kun je klikken op creëren om een formulier te maken.

Integratie met externe apps

Allereerst bedenk je met welke applicaties van derden je verbinding wilt maken met Forminator.

Als je navigeert naar integraties krijg je een heel overzicht van apps die beschikbaar zijn en wat je eventueel al geconnect hebt.  

Overzicht van apps in Forminator

Zodra je de app hebt ingesteld, kun je deze verbinden met een formulier, zodat wanneer een gebruiker informatie indient, deze informatie naar een specifieke app gaat. Als voorbeeld neem ik Google sheets. Klik bij connected apps op het plusje.

Google sheets als app in Forminator toevoegen

Daarna vul je de bestandsnaam in van de sheet en bij de volgende stap kun je drive-map-id invullen of leeg laten. Als je hem leeg laat wordt er een nieuwe directory aangemaakt in de Google Drive map van root. Zodra je op create (maken) klikt, komt het te staan bij de actieve apps.

Google sheet aanmaken in Forminator

Klik op het tandwielpictogram naast de app. Forminator zal dan een pop-up openen waarin je het kunt configureren. Na dat je die configuratie hebt ingesteld is het klaar.