Google Fonts en de privacywet

Google Fonts en de privacywet

Geschreven op 18-08-2022 door Edwin Tjallings
Categorieën: WordPress Hosting

Google Fonts en de privacywet

Onlangs kwamen wij een artikel tegen waarin de Duitse rechter een website-eigenaar veroordeeld heeft vanwege het gebruik van Google Fonts op zijn website. De website-eigenaar overtrad de Europese privacy wet, ook wel bekend als de GDPR of AVG. Hij moest een schadevergoeding betalen aan de websitebezoeker die hem had aangeklaagd.

Veel thema's en website ontwikkelaars gebruiken mooie fonts op de website die afkomstig zijn van Google. Met een stukje code worden deze fonts ingeladen vanaf de server van Google. Echter wordt het IP adres van de bezoeker hiermee naar Google gestuurd, en dat mag niet volgens de privacywet. Je kunt dit helaas niet even makkelijk oplossen met een toestemmingsknopje zoals bij cookies gebeurd.

Maar wat moet je dan doen? Stel dat je het wel met een soort toestemmingsknopje zou kunnen regelen, dan ziet je website er niet mooi uit voordat iemand toestemming heeft gegeven. De fonts niet gebruiken is natuurlijk ook geen optie, want de standaard fonts op computers zijn niet zo geweldig.

Je kunt het vrij eenvoudig oplossen door het font van Google lokaal op de server van je website te plaatsen. Nou is daar een hele ingewikkelde manier voor door handmatig het font te downloaden en dan allerlei CSS codes te gebruiken. Maar gelukkig kan het ook met een plugin in WordPress.

Google fonts lokaal hosten in WordPress

Je kunt de plugin OMGF (wat staat voor OptiMize Google Fonts) gebruiken om Google en andere externe fonts lokaal op je website te plaatsen in plaats van in te laden vanaf de Google server.

Download de plugin via: https://wordpress.org/plugins/host-webfonts-local/. Na installatie en activatie ga je naar instellingen Optimize Google Fonts. Vervolgens druk je op Start Optimization.

Optimize Google Fonts plugin voor WordPress
Optimize Fonts tabje van de OMGF plugin in WordPress

Leeg de cache van je caching plugin nadat je op "Save & optimize" hebt gedrukt. Als alles goed is gegaan, zouden de fonts nu lokaal moeten worden ingeladen en voldoe je aan de privacywet.

Wil je zeker weten dat je helemaal voldoet aan de privacywet met je website? Dan raden we je aan om een professional in te schakelen. Naast deze fonts, kunnen er nog meer zaken spelen op je website met betrekking tot de privacywet.