We gaan het besturingssysteem updaten op onze hostingservers; zo pakken we dat aan

We gaan het besturingssysteem updaten op onze hostingservers; zo pakken we dat aan

Geschreven op 15-04-2024 door Douwe Zijlstra
Categorieën:

We gaan het besturingssysteem updaten op onze hostingservers; zo pakken we dat aan

Net zoals je auto, huis, of fiets moeten ook onze servers eens in de zoveel tijd onderhouden worden om stabiel, veilig en snel te blijven. Naast dat we natuurlijk regelmatig kleinere updates doorvoeren, is het na 4 jaar tijd om de servers te upgraden naar een nieuwere versie van het besturingssysteem wat we gebruiken, iets wat meer tijd kost. In deze blogpost lees je hoe we dat aan gaan pakken, en wat voor impact dat heeft op de bereikbaarheid van je diensten.

Om welke servers/diensten gaat het?

Het gaat om alle shared-hosting accounts die aanwezig zijn op de servers ams101 t/m ams120. Als je hostingpakket na mei 2023 aangemaakt of verhuisd is, is hij zeer waarschijnlijk al op een van onze nieuwere servers terecht gekomen die al het nieuwe besturingssysteem gebruiken. We informeren je over de pakketten waar het om gaat.

Wanneer voeren jullie het onderhoud uit en hoe lang zijn de diensten offline?

We informeren je per e-mail wanneer jouw websites aan de beurt zijn. Per server duurt het onderhoud ongeveer 2 uur, waarbij de server tenminste 1 uur geheel offline is en daarbuiten enkele keren opnieuw opgestart moet worden. We voeren het zoveel mogelijk uit in de avonduren, zodat je er geen overlast van ondervind.

Wat gaat er veranderen?

Na de upgrade blijft alles werken zoals je gewend bent. Zodra alle servers geweest zijn, kunnen we ook updaten naar een nieuwe cPanel versie. Daarbij komen een aantal leuke nieuwe features; zoals 2FA op webmail, en de langverwachte 'Manage Teams' functie waarbij je volledige subusers kunt aanmaken in cPanel.

Hoe pakken jullie dit aan?

De afgelopen tijd hebben we de upgrade uitvoerig getest op een aparte testomgeving. Nu we genoeg vertrouwen hebben in onze methode, gaan we het uitvoeren op de allereerste server, de ams101. Op basis van hoe dat gaat, gaan we de rest van de planning uitvoeren.

Technische details

Voor de techneuten onder ons; we gaan straks upgraden van CloudLinux 7, naar CloudLinux 8. Voor het uitvoeren van die upgrade heeft CloudLinux in samenwerking met cPanel het ELevate project geschikt gemaakt voor cPanel. Dit geeft ons de mogelijkheid om heel eenvoudig naar een nieuwere versie te upgraden, zonder dat we een volledige migratie moeten uitvoeren.