Het risico van het opheffen van een domeinnaam

Het risico van het opheffen van een domeinnaam

Geschreven op 17-06-2022 door Sander Cruiming
Categorieën: Domeinnaam

Het risico van het opheffen van een domeinnaam

We registreren vaak een domeinnaam bij het hebben van een goed idee: bijvoorbeeld een nieuw product of dienst, evenement, een ondernemening dat we ooit willen gaan beginnen, etc. Na verloop van tijd kan blijken dat het toch niet zo'n goed idee was, of dat er niet voldoende tijd of succes was behaald. Vaak zeggen klanten dan de domeinnaam op. Waarom immers voor iets betalen wat je toch (vrijwel) niet meer gebruikt. Toch zijn er een aantal risico's waar je even bij stil moet staan als je een domeinnaam opheft. In deze blogpost zetten we die op een rijtje, met wat tips hoe je afscheid kunt nemen van een domeinnaam.

Opgeheven domeinnaam komt na een tijdje beschikbaar voor registratie

Eerst gaan we kijken wat er gebeurd als je een domeinnaam opzegt. Als de verlengdatum nadert van een opzegde domeinnaam, dan wordt deze opgeheven en komt deze eerst voor een periode "in quarantaine". Tijdens deze periode is de domeinnaam niet meer bereikbaar op het internet, maar kan deze ook nog niet door derden opnieuw worden geregistreerd. Bij .nl domeinnamen is de quarantaineperiode bijvoorbeeld 40 dagen, en de lengte van deze periode scheelt per domeinextensie.

De vorige houder van de opgeheven domeinnaam kan de domeinnaam dan - tegen kosten - heractiveren en uit quarantaine halen. De domeinnaam is dan weer actief op het internet. Als dat niet gebeurd, dan komt de domeinnaam na de quarantaineperiode beschikbaar voor registratie. Iedereen kan de domeinnaam dan weer opnieuw registreren.

Er zijn zelfs robots actief op internet die kijken welke domeinnaam beschikbaar komen, en afhankelijk van een aantal factoren een interessante domeinnaam heel snel weer kunnen registreren. Ze kijken bijvoorbeeld naar de indexering in Google, hoeveel andere pagina's naar dit domein verwijzen, hoe oud het domein was, en de mogelijke waarde om de domeinnaam te verkopen.

Risico op misbruik van website

Het tweede risico is dat de nieuwe houder de website op de domeinnaam kan misbruiken. De vorige website kan bijvoorbeeld uit online archieven worden gedownload, opnieuw online worden gezet onder de domeinnaam, en zo kan de nieuwe eigenaar zich als jou voordoen op het internet - zonder dat jij nog controle hebt over de website of domeinnaam. Ze kunnen dan zien welke bezoekers op jouw website komen, of een concurrent kan bestellingen ontvangen via de opnieuw online gezette website. Ook kan de nieuwe houder de website doorlinken naar andere, dubieuze sites waar je misschien niet mee geassocieerd wilt worden.

Voorbeelden van waar het misging wat Heinz ketchup, die een QR code op ketchupflessen had geplaatst. De domeinnaam achter deze QR code had Heinz niet verlengd, waarna de nieuwe eigenaar de website doorlinkte naar een pornosite. Hetzelfde gebeurde voor een Nederlandse basisschool die hun domeinnaam niet op tijd had verlengd.

Risico op misbruik van e-mail

Het eerste risico is dat de nieuwe houder misbruik kan maken van de e-mail op de domeinnaam. Allereerst kunnen ze elke mail die nog binnenkomt, inzien. Hier kan natuurlijk gevoelige informatie tussen zitten. Als de domeinnaam gebruikt is als gebruikersnaam/login bij online diensten, dan kunnen kwaadwillenden een wachtwoord-reset uitvoeren en zo toegang krijgen tot die dienst. Ten slotte kan de nieuwe houder ook e-mail namens de domeinnaam versturen naar ex-klanten en -relaties, en zich zo voordoen als het bedrijf wat de domeinnaam daarvoor in gebruik had.

Check op nog binnenkomende e-mail bij .nl domeinnamen

Samen met de SIDN, checken we tegenwoordig of er nog e-mail binnenkomt op een opgeheven domeinnaam die in quarantaine staat. Als dat zo is, informeren we de klant hierover. De klant kan dan beslissen of hij of zij de domeinnaam dan uit quarantaine wil halen. Let er op dat deze check momenteel alleen nog bij .nl domeinnamen wordt gedaan.

Wat te doen als je een domeinnaam wilt opheffen

Als je toch een domeinnaam wilt opheffen, dan hebben we hieronder een aantal tips waar je aan kunt denken - voordat je besluit een domeinnaam op te zeggen.

  • Geef aan je contacten en relaties door dat je een andere domeinnaam en e-mailadressen bent gaan gebruiken;
  • Stel e-mailforwarders in, waarmee je binnenkomende e-mail door laat sturen naar je nieuwe e-mailadres;
  • Daarnaast kun je een autoresponder instellen die een automatisch bericht verstuurt naar afzenders die nog naar het oude e-mailadres mailen;
  • Link de oude domeinnaam (inclusief alle subpagina's) door naar de domeinnaam van je nieuwe website. Als je helemaal stopt, kun je er voor kiezen om tijdelijk een pagina online te zetten die een melding weergeeft;
  • Controleer via welke websites er nog verkeer binnenkomt (de zogenaamde referral links), en neem contact op met deze partijen zodat zij de links op hun pagina's aanpassen;
  • Bedenk goed bij welke online diensten je de oude domeinnnaam hebt gebruikt om aldaar een account aan te maken. Log bij deze diensten in, en verwijder je account. Ook kun je er voor kiezen om het e-mailadres aan te passen en/of 2 factor authenticatie in te stellen;
  • Als je ziet er dat geen websitebezoek en/of e-mail meer binnenkomt op de oude domeinnaam, kun je de domeinnaam na verloop van tijd "veiliger" opzeggen en laten opheffen.