Hoe ik binnen 1 dag een nieuwe WordPress site heb gemaakt

Hoe ik binnen 1 dag een nieuwe WordPress site heb gemaakt

Geschreven op 03-05-2023 door Sven Nauta
Categorieën: WordPress Hosting

Hoe ik binnen 1 dag een nieuwe WordPress site heb gemaakt

In dit artikel laat ik je zien wat mijn stappen zijn geweest om binnen 1 dag een nieuwe WordPress site online te zetten. Hiervoor heb ik onze WordPress sitebuilder gebruikt, die je gratis bij een hostingpakket (Standard of hoger) krijgt. Het grote voordeel van onze WordPress sitebuilder is dat het gebruik maakt van standaard blocks in WordPress, en daardoor snel en compatible met vrijwel alle plugins is.

Mijn wensen voor een nieuwe site: snelheid en duurzaamheid

XXL Hosting organiseert regelmatig WordPress Meetups in Leeuwarden. Bij één van deze events werd gesproken over duurzaamheid van WordPress sites. Veel WordPress websites zijn vaak inefficiënt en niet duurzaam door het gebruik van zware en complexe sitebuilders, zoals Divi en Elementor. Dit zijn mooie en nuttige tools, maar het risico bestaat dat ze veel overbodige code genereren en toevoegen aan je website. Een minimalistisch thema (zoals het standaard Twenty Twenty Three) en de standaard Gutenberg-editor maken een site vaak al een stuk lichter. Dat is beter voor de duurzaamheid, maar ook beter voor de laadsnelheid, conversie en SEO. Mijn oude website had ik gemaakt met Elementor en het Astra thema, welke vrij zwaar zijn. Mijn Google Pagespeed score zat rond de 76, maar is nu 100 met mijn nieuwe website!

In deze blogpost zal ik de stappen laten zien hoe ik mijn nieuwe website hebt gemaakt met onze WordPress sitebuilder, die gebouwd is bovenop de standaard-Gutenberg-editor van WordPress en dus vrij snel en licht is. De stappen die ik met je bij langs zal gaan in deze blogpost:

  • Stap 1: WordPress sitebuilder aanvragen
  • Stap 2: Inloggen op je WordPress site
  • Stap 3: Informatie invullen over je website
  • Stap 4: Stijlen aanpassen
  • Stap 5: Pagina's aanmaken

Stap 1: WordPress sitebuilder aanvragen

  1. Vraag als eerst WordPress sitebuilder aan. Klik op de volgende link: WordPress sitebuilder.

2. Vervolgens klik je op de knop aanvragen en dan kun je het formulier invullen.

3. Vul in het formulier in wat je naam is, e-mailadres, telefoonnummer, je gebruikersnaam bij ons, en het (sub)domein waar je de nieuwe website op wilt gaan maken, en ten slotte of je al een hostingpakket bij ons hebt.

Mocht je nog geen hostingpakket hebben bij ons, dan kun je in het formulier selecteren welk hostingpakket je wilt bij ons. Je hebt minimaal een "Standaard" hostingpakket nodig voor een WordPress site.

Wij krijgen dan de aanvraag binnen en zetten de website voor je klaar.

Stap 2: Inloggen op je WordPress site

  1. Login op je hostingpakket via ons dashboard.

2. Klik op Applications aan de linkerkant .

3. Klik op de wp-admin link, en je komt dan direct in WordPress terecht.

Stap 3: Informatie invullen over je website

  1. Geef aan waar je nieuwe WordPress site over gaat. Met andere woorden: wat doet je bedrijf precies, of welke diensten wil je via deze website gaan aanbieden?

Ik heb een marketingbureau dus ik zocht toen op Marketing. Dat is de sector waar ik in zit en waar de website over zal gaan.

2. Vul de naam in van je website en klik op volgende. Hier kun je bijvoorbeeld je bedrijfsnaam invullen.

3. Vul daarna in wat je wilt bereiken met de nieuwe website. Dus wat voor doelen je wilt behalen met de nieuwe website.

4. Selecteer je stijl en klik op volgende. Als je met je muis over een stijl heen gaat, kun je ook zien hoe de rest van de website eruit zal zien.

5. Je kunt nu selecteren welke pagina's je wilt hebben op je website. Standaard staan er vijf pagina's aangevinkt. Klik daarna op volgende.

6. Dan volgt de samenvatting van wat je hebt gekozen. Mocht je tevreden zijn, dan klik je op volgende. Zo niet, dan kun je nog terug om een wijziging te maken. De website wordt vervolgens voor je aangemaakt.

Stap 4: Stijlen aanpassen

De basis van je nieuwe website staat klaar, dat was makkelijk toch? We gaan nu de stijl aanpassen.

  1. Aan de linkerkant bij Weergave en dan klik je op Editor beta

2. Aan de rechterkant kun je op het rondje klikken, zoals hieronder in de afbeelding is te zien.

3. Je kunt vervolgens de stijlen aanpassen zoals de kleuren, typografie en lay-out.

Stap 5: Pagina's bewerken

  1. Aan de linkerkant klik je op Pagina's

2. Selecteer de pagina die je wilt bewerken.

3. Pas de teksten aan.

4. Je kunt je eigen afbeeldingen op je website plaatsen. Klik op de afbeelding die je wilt aanpassen en klik op Vervangen.

Hopelijk heb je zo een goede indruk hoe ik een nieuwe WordPress website online hebt gezet. Wil je dit ook? Klik dan op de volgende link: WordPress sitebuilder