Kijkje in de keuken: Betere backups

Kijkje in de keuken: Betere backups

Geschreven op 11-04-2019 door Edwin Tjallings
Categorieën: cPanel, Online Beveiliging

Kijkje in de keuken: Betere backups

De afgelopen weken heb ik gewerkt om het backupsysteem voor onze hostingpakketten te verbeteren. Het oude systeem werd door klanten vaak als "lastig" ervaren, en werkte ook niet altijd goed. Het werd dus tijd om dat aan te pakken. Mijn missie is geslaagd: het nieuwe backupsysteem op basis van JetBackup is eenvoudig in gebruik, en biedt bovendien ook meer mogelijkheden. In de onderstaande video ben ik in gesprek met Sander over dit project:

In gesprek met Sander over het nieuwe backupsysteem

Wat was er mis met het oude backupsysteem?
Met het oude backupsysteem werd je vanuit cPanel doorgestuurd naar een aparte interface buiten het cPanel control panel. Niet alleen vonden klanten deze interface lastig in gebruik, ook werkte het doorklikken vaak niet goed. Verder werkte sindskort het terugzetten van MySQL databases niet in alle gevallen meer. Dit alles zorgde ervoor dat we vaak vragen binnen kregen over het terugzetten van backups en het niet goed werken van het backupsysteem. Dit veroorzaakte een kleine frustratie voor niet alleen ons, maar voor klanten. Meerdere malen hebben we de leverancier gevraagd voor oplossingen. Helaas verliep dat niet naar onze tevredenheid, en hebben we enkele maanden geleden besloten om op zoek te gaan naar een andere oplossing en leverancier.

Het nieuwe backupsysteem: JetBackup
Een aantal maanden geleden startte de zoektocht naar een beter backupsysteem. Al snel kwamen we JetBackup als oplossing tegen. Na uitgebreid testen en vergelijken met alternatieve oplossingen, heb ik besloten dit uit te gaan rollen naar productie. JetBackup zorgt ervoor dat er elke dag backups van alle bestanden, databases en mailboxen worden gemaakt die op een externe server worden opgeslagen en 10 dagen worden bewaard.

De iconen van JetBackup in het cPanel control panel

Het grote voordeel van JetBackup is dat de interface heel eenvoudig is, en dat het terugzetten van backups binnen het cPanel control panel van je hostingpakket gedaan kan worden. Je kunt nu niet alleen bestanden en databases terugzetten - wat voorheen ook al mogelijk was, maar ook backups van mailboxen, DNS zones en cron jobs. Naast backups terugzetten, heb je met JetBackup ook de mogelijkheid om backups te downloaden naar je computer. Ook nieuw is de "full account backup", waarmee je gemakkelijk een backup van je volledige hostingpakket kunt downloaden.

Zodra je het terugzetten of downloaden van een backup hebt gestart, wordt deze in een wachtrij (queue) geplaatst. Via het "Queue" icoontje in cPanel kun je dan de voortgang zien.

Prettige samenwerking met JetBackup

Tijdens het testen en uitrollen van dit nieuwe backupsysteem, heb ik met veel plezier samengewerkt met het team achter JetBackup. Het merendeel van dit team bevindt zich in Israël, maar ze hebben ook mensen in de VS zitten. Ze hebben goed meegeholpen en meegedacht om ons nieuw backupsysteem tot een succes te maken. Mocht je als collega-hoster dit lezen, dan raden we JetBackup zeker aan :)