Maak kennis met staging: werk veilig aan je website

Maak kennis met staging: werk veilig aan je website

Geschreven op 05-03-2020 door Jesse Span
Categorieën: Staging

Maak kennis met staging: werk veilig aan je website

De afgelopen weken heb ik mij bezig gehouden met het testen en uitrollen van een stagingoptie voor onze hostingpakketten. Veel van onze klanten updaten regelmatig hun websites, en we hebben veel webdesigners die dit voor hun klanten doen. Om er dan een stagingomgeving er naast te hebben is ideaal en eigenlijk zelfs een must. We zagen dat veel klanten nog met submapjes of subdomeinen werkten, waarbij handmatig bestanden en data heen-en-weer werden gekopieerd. Dit werkte natuurlijk niet efficient. Deze nieuwe stagingplugin maakt dit proces een stuk makkelijker en beter!

Als je staging hebt aangevraagd, kun je onder het kopje Files kun je de stagingplugin vinden

Wat is staging?

Een stagingsite is een exacte kopie van je huidige website. Het voordeel van een stagingomgeving is dat je zonder zorgen updates en wijzigingen kunt doorvoeren, zonder het risico te lopen dat je productiewebsite defect raakt. Wil je bijvoorbeeld een nieuwe plugin testen, een ander thema proberen, of een nieuwe pagina  toevoegen? Dit kun je dan met een gerust hart testen. De stagingplugin zorgt er niet alleen voor dat data vlekkeloos tussen je productie- en stagingomgeving wordt gekopieerd, maar het voegt ook nog wat extra handigheidjes toe:

  • Als het een WordPress site is, krijg je een aparte wp-admin toegang voor je stagingsite.
  • Je kunt via FTP en SSH  inloggen op de stagingomgeving. Ook is er een online File Manager en database editor beschikbaar.
  • De stagingsite is via een afschermde link te bekijken, die je eventueel met anderen kunt delen.
  • Je kubt subusers aanmaken die aan de stagingsite kunnen werken.
  • Ook kun je een statische HTML versie van je website live zetten, zodat je website supersnel en onhackbaar wordt.

Mocht je klaar zijn met testen en ben je tevreden met het resultaat? Met een paar muisklikken zet je je stagingversie dan live. De stagingplugin maakt automatisch een snapshot voor je tijdens het live zetten. Mocht er toch nog wat misgaan, dan is er altijd nog een weg terug.

Heb ik staging nodig?

In een ideale wereld maakt iedereen gebruik van een stagingsite voor het testen en updaten van je website: het geeft je de vrijheid om te experimenteren en aan de volgende versie van je website te werken, zonder nare gevolgen. Zeker als je een zakelijke website hebt die omzet genereert of als je websites onderhoudt voor anderen, is het gebruik van staging een slimme zet om je werkwijze naar een hoger niveau te tillen.

Hoe snel kan ik een staging site opzetten?

Het antwoord is: heel snel! Je kunt staging via ons dashboard aanvragen. Vervolgens kun je in het cPanel control panel onder het kopje "Bestanden" op het "Staging" icoontje zien staan. Als je hier op klikt, zie je in het volgende scherm de optie "Click here to connect your first site". Selecteer vervolgens je domeinnaam en druk op de knop "Connect". De plugin maakt vervolgens automatisch de stagingsite voor je aan, waarmee je daarna direct aan de slag kunt!

Staging detecteert automatisch je website

Reacties van testpanel

Als onderdeel van het uitrollen van de stagingoptie heb ik samen met een testpanel bestaande uit een aantal van onze resellers de stagingplugin grondig getest. Ik wil graag iedereen bedanken voor hun medewerking! Hieronder een aantal reacties van de testers:

  • Wen: "Makkelijk en snel een testsite opzetten"
  • Joris: "Staging werkt heel snel"
  • Tim: "Via SSH kan op redelijk professioneel niveau aan de stagingomgeving worden gewerkt aan updates, welke gelijk getest kunnen worden. Snelle acties voor restore en ‘mergen’ naar productie zijn handig."

De samenwerking met Staging4hosters

De stagingoptie is ontwikkeld door het Spaanse bedrijf Staging4hosters. Tijdens het testen en introduceren van de plugin heb ik met veel plezier samengewerkt met deze partij. Wanneer ik een vraag voor ze had, kreeg ik altijd razendsnel antwoord (dat past goed bij XXL Hosting ;) ). Ze hebben goed meegeholpen en meegedacht tijdens het introduceren van deze stagingoptie!

Meer informatie over de stagingoptie kun je vinden op onze website: https://www.xxlhosting.nl/staging