Mijn ervaring met Spark, een e-mailapp voor Android, iOS en MacOS

Mijn ervaring met Spark, een e-mailapp voor Android, iOS en MacOS

Geschreven op 02-06-2021 door Douwe Zijlstra
Categorieën: E-mail

Mijn ervaring met Spark, een e-mailapp voor Android, iOS en MacOS

Als je e-mails op je telefoon ontvangt, doe je dit waarschijnlijk met de Apple's Mail app, de app van Outlook of die van Gmail. Een groot nadeel wat al deze apps hebben is dat ze erg basic zijn en weinig mogelijkheden bieden. Daarnaast moet je bij het instellen van deze apps vaak handmatig de IMAP servergegevens en poorten goed zetten. Laatst kwam ik de e-mailapp Spark tegen; een erg mooie, gratis en handige app die bovendien vol met leuke features zit. Ik vind het, vooral op je telefoon, een aanrader - in deze blog vertel ik waarom. Ik gebruik de Android versie als voorbeeld, op iOS en MacOS zal het ongeveer hetzelfde werken. Ook staat er bij Spark een Windows versie op de agenda.

Privacy

Let op: een oplettende lezer attendeerde mij op het feit dat Spark de e-mail op hun servers bewaard in plaats van dat de app de mail rechtstreeks van onze servers afhaalt. Je e-mailgegevens worden dan ook gedeeld met servers van Spark. Hier was ik niet van op de hoogte tijdens het schrijven van het artikel, dit had ik beter na moeten gaan. Spark heeft wel een netjes privacybeleid en geeft aan hier serieus mee bezig te zijn, maar mocht je niet willen dat je gegevens met Spark gedeeld worden, dan kun je beter een andere app kiezen. Voor meer informatie, lees https://sparkmailapp.com/privacy

Gemakkelijke e-mailconfiguratie zonder gedoe met poorten en mailservers

Ik noemde het al kort even in de intro - maar 1 van de functies die Spark een fijn mailprogramma maakt is de allereerste stap die je doet bij het installeren: je e-mail instellen. Bij de meeste programma's op de telefoon moet je handmatig de mailserver met de juiste poorten invoeren. Spark heeft een functie ingebouwd die er zelf achter probeert te komen wat de juiste instellingen zijn. Een functie die Outlook en Apple Mail op de computer al jaren hebben, maar op de telefoon is die functie in veel e-mailapps er vaak niet. Spark heeft dit dus wel, en je kunt dus door alleen je e-mailadres en wachtwoord in te vullen er in de meeste gevallen direct mee aan de slag.

Inloggen Spark
Spark zoekt zelf de juiste e-mailinstellingen op

Smart Inbox

Bij de traditionele e-mailprogramma's ben je gewend dat al je mails netjes onder elkaar staan met de nieuwste bovenaan. Spark doet dat iets anders - de app groepeert je nieuwe mails in een aantal categorieën zodat je snel per categorie de belangrijkste mails kunt checken. Als je een mail gelezen hebt, wordt het naar de 'Seen' categorie verplaatst. Smart Inbox kun je ook gemakkelijk met een knopje bovenin uitschakelen, zodat je je e-mails gewoon gesorteerd op datum kunt bekijken.

Zoals je ziet zijn alle e-mails netjes in verschillende categorieën geplaatst

Notificaties

Je kunt ook de meldingen die je krijgt volledig personaliseren. Je kunt aanpassen wat je precies in de melding wilt zien, en welke 'snelle acties' je wilt gebruiken. Ook kun je per mailbox de meldingen aanpassen, zodat je gelijk weet van welke mailbox je een mail ontvangen hebt.

Je kunt instellen hoe de nieuwe e-mail-melding er uit ziet
En je kunt precies per mailaccount instellen waar je meldingen van krijgt, eventueel met een apart deuntje 

Andere handige features van Spark

Spark heeft nog meer leuke functies. Ik zal hieronder nog een kort lijstje opnoemen:

  • Shortcuts: Je kunt shortcuts instellen, die ervoor zorgen dat je snel door de app heen kunt navigeren. Deze shortcuts kun je in de bovenste balk of in de onderste balk neerzetten.
  • Swipes: Je kunt met een bepaalde veeg-actie op een e-mail een actie laten uitvoeren. Standaard kun je door een e-mail bijvoorbeeld naar links te slepen hem markeren als gelezen.
  • Templates: Als je vaak soortgelijke e-mails stuurt, kun je met templates een soort van vooringestelde mail maken zodat je niet telkens dezelfde mail hoeft te typen.
  • Inplannen: Je kunt een e-mail op een later tijdstip laten versturen met de 'Schedule' functie. Handig als je alvast een mailtje wilt typen, maar iemand op een laat tijdstip niet wilt storen.

Kortom: ik vind het een erg goede en vooral innovatieve app. Mocht je nog op zoek zijn naar een e-mailapp voor op je telefoon, dan is Spark zeker het proberen waard!