Configureren van meerdere netwerkinterfaces op je VPS

Configureren van meerdere netwerkinterfaces op je VPS

Geschreven op 17-11-2020 door Sander Cruiming
Categorieën: Cloud

Configureren van meerdere netwerkinterfaces op je VPS

Als je een VPS bij Cloud Provider aanmaakt, dan configureren we deze server met een drietal netwerkinterfaces. In deze blogpost leggen we je meer uit over deze verschillende interfaces, vertellen we wat je er mee kunt doen, en delen we ook enkele van onze toekomstplannen omtrent de networking-functies van ons cloud platform.

IPv4, IPv6 en intern netwerk op je VPS

Nadat je via SSH bent ingelogd op je VPS, kun je met het onderstaande commando een overzicht van alle netwerkinterfaces opvragen:

ip addr

De output van dit commando ziet er als volgt uit:

Netwerkinterfaces op een VPS

Je ziet hier drie ethernet interfaces staan: de nummers 2, 3 en 4. Het bijbehorende IP adres van elke interface is rood omkadert. Hieronder gaan we elke interface stuk-voor-stuk verder behandelen.

IPv4 netwerk

Het eerste netwerk (eth0) is het IPv4 netwerk. Elke VPS wordt met 1 IPv4 adres opgeleverd.

 • Deze interface heeft een capaciteit van 1 Gbit/s.
 • Je kunt via onze portal extra IPv4 adressen koppelen aan je VPS. De prijs van elk IPv4 adres is 2,50 euro per maand.
 • Je kunt tussen de 0 en maximaal 5 IPv4 adressen koppelen aan je VPS.
 • Inkomend dataverkeer is helemaal gratis, en elke VPS wordt met een royale hoeveelheid uitgaand dataverkeer geleverd - afhankelijk van je pakketkeuze.

Intern netwerk

Elke VPS wordt ook met een intern netwerk en intern IP adres opgeleverd. In het bovenstaande overzicht is dit netwerk eth1. Het interne IP adres kun je herkennen doordat het met 10. begint.

Via het interne netwerk kun je veilig (buiten het publieke internet om) met andere servers in je account bij ons communiceren. En dit kan niet alleen tussen servers in hetzelfde datacenter, maar wereldwijd!

 • Deze interface heeft een capaciteit van 1 Gbit/s.
 • Je krijgt 1 intern IP adres, en het is niet mogelijk om extra interne IP adressen te koppelen. Wel kun je eventueel het interne IP adres verwijderen.
 • Inkomend en uitgaand dataverkeer via het interne netwerk is geheel gratis.

IPv6 netwerk

Ten slotte wordt elke VPS ook met een IPv6 adres opgeleverd. In het bovenstaande overzicht is dit netwerk eth2. Je kunt de websites en -applicaties op je VPS dus zowel via IPv4 als via IPv6 bereikbaar laten zijn.

 • Deze interface heeft een capaciteit van 1 Gbit/s.
 • Je kunt via onze portal extra IPv6 adressen koppelen aan je VPS. IPv6 adressen zijn gratis.
 • Je kunt tussen de 0 en maximaal 5 IPv6 adressen koppelen aan je VPS.
 • Inkomend dataverkeer is helemaal gratis, en elke VPS wordt met een royale hoeveelheid uitgaand dataverkeer geleverd - afhankelijk van je pakketkeuze.

Toekomstplannen: meer networking-features

Bij Cloud Provider zitten we niet stil, en we zijn momenteel bezig om in de nabije toekomst een aantal handige netwerkfuncties toe te voegen aan ons VPS aanbod. Hieronder geef ik een korte opsomming van features die we binnenkort willen lanceren. Mocht je interesse hebben in een bepaalde feature, laat het ons weten en dan kun je ons helpen met testen.

Floating IP adressen

Een floating IP adres is een publiek IPv4 adres welke je met een druk op knop kunt koppelen van de ene server aan een andere server. Dit kan handig zijn voor failover-setups: als de ene server uitvalt, dan kun je het het floating IP adres aan een andere, nog wel werkende server koppelen. Ook voor onderhoudswerkzaamheden kan het gebruik van floating IP's handig zijn.

SDN private networks

SDN staat voor Software Defined Networking, en geeft je - in vergelijking met het eerder genoemde interne netwerk - meer instelmogelijkheden om een intern netwerk tussen je server aan te maken. Je bepaalt bijvoorbeeld zelf hoe de interne IP adressen er uit zien en hoe ze worden uitgedeeld (statisch of via DHCP). Verder is de capaciteit maar liefts 10 Gbit/s.

Load balancer

Een load balancer kan internetverkeer verdelen over meerdere achterliggende servers. De load balancer maak je eenvoudig aan via onze portal, waar je ook de configuratie van de load balancer simpelweg in elkaar kunt klikken.

VPN gateway

Met een VPN gateway wordt het mogelijk om versleuteld een verbinding op te zetten tussen jouw computer of een andere server aan de ene kant, en het interne netwerk van je VPS'en bij Cloud Provider aan de andere kant. Zo kun je veilig je servers beheren, of veilig gevoelige applicaties of data gebruiken.