Nieuwe VPS opties: SSH keys, licenties, cloudinit, meer 1-klik VPS applicaties

Nieuwe VPS opties: SSH keys, licenties, cloudinit, meer 1-klik VPS applicaties

Geschreven op 02-07-2021 door Sven Nauta
Categorieën: Cloud

Nieuwe VPS opties: SSH keys, licenties, cloudinit, meer 1-klik VPS applicaties

Als je je eigen server bij ons hebt, dan hebben we leuk nieuws! We hebben de Cloud Provider portal een flinke update gegeven, zodat je het werken en beheren van je VPS weer een stuk makkelijker wordt. Zo kun je SSH keys gebruiken, licenties aanvragen, en hebben we het aantal 1-klik VPS applicaties uitgebreid. In deze blogpost kun je hier meer over lezen.

Loginmethode kiezen: SSH keys of wachtwoord

Loginmethode kiezen tijdens aanmaken VPS: SSH keys of wachtwoord

Je hebt nu de mogelijkheid om tijdens het aanmaken van een nieuwe VPS gelijk een of meerdere SSH keys op de server te laten plaatsen. Zo hoef je niet meer in te loggen met een root-wachtwoord als loginmethode, wat onveiliger is. Je kunt via de optie 'SSH keys' je SSH keys toevoegen aan de portal. Tijdens het aanmaken van een VPS kun je de gewenste SSH keys dan aanvinken.

Stel je VPS data veilig met een backuppakket

Backuppakket kiezen tijdens het aanmaken van een nieuwe VPS

Natuurlijk wil je voorkomen dat de gegevens opgeslagen op je VPS verloren kunnen gaan. Je kunt daarvoor bij Cloud Provider heel eenvoudig een backuppakket kiezen voor je VPS. De data op je VPS wordt dan door middel van een snapshot backup dagelijks veilig gesteld, en deze backups worden - afhankelijk van je gekozen pakket - tot wel een jaar bewaard. Je kunt nu gelijk tijdens het aanmaken van een nieuwe VPS gelijk een backuppakket kiezen en instellen.

Automatiseer de installatie van servers met cloudinit

Een cloudinit-script zorgt ervoor dat direct na het initiele aanmaken en opstarten van een server, er een script wordt uitgevoerd op de achtergrond om commando's uit te voeren. Zo kun je de installatiecommando's van een server eenmalig in een script plaatsen, en dit script vervolgens meerdere malen gebruiken om snel nieuwe servers op te zetten.

Automatiseer de installatie van je VPS met een cloudinit-script

Op de aanmaakpagina van een VPS heb je de mogelijkheid om een URL op te geven, waar je cloudinit-script staat. Vaak wordt een cloudinit-script bijvoorbeeld in een git-repository gezet. Dit script wordt dan direct na het aanmaken uitgevoerd. Een cloudinit-script kun je op alle Linux-distro's gebruiken. Het is niet beschikbaar voor Windows Server, of als je een applicatie kiest (hier gebruiken wij intern namelijk al cloudinit voor).

Licenties bestellen en beheren

cPanel, LiteSpeed, Cloud Linux en andere licenties bestellen

Ook nieuw is dat je nu software-licenties kunt bestellen en opzeggen in de portal. Dat ging voorheen nog handmatig via onze klantenservice. Je kunt de volgende type licenties aanvragen:

 • cPanel (inclusief Mail Node en DNS Node)
 • JetBackup
 • LiteSpeed Enterprise Webserver
 • KernelCare
 • ImunifyAV+ en Imunify360
 • WordPress Toolkit Deluxe (add-on voor cPanel)
 • Cloud Linux (add-on voor cPanel)

Deze licenties kunnen voor een bepaald IP adres worden besteld, en de kosten per maand worden per type licenties in de portal getoond. Heb je een licentie niet meer nodig? Dan kun je deze via de portal ook weer verwijderen.

1-klik VPS applicaties

Sven, die de afgelopen maanden stage bij ons heeft gelopen, heeft als stage-opdracht gewerkt aan de "VPS app store". Je kunt nu - naast besturingssystemen - ook gelijk een applicatie op een nieuwe VPS laten installeren, zodat je er direct mee aan de slag kunt. Dit bespaart moeite en tijd die het zelf installeren en configureren van je VPS zou kosten.

Meer 1-klik VPS applicaties beschikbaar

We hebben het aantal 1-klik VPS applicaties uitgebreid. Dit zijn nu de 8 beschikbare keuzes:

 • cPanel - je VPS wordt direct met cPanel/WHM, het populairste control panel-systeem, opgeleverd inclusief licentie
 • NextCloud - op zoek naar een open source alternatief voor Dropbox, OneDrive of Google Drive? NextCloud is dan een goede keuze!
 • Jitsi Meet - organiseer videomeetings op je eigen server met het open source Jitsi Meet in plaats van via Zoom, Microsoft Teams of Google Meet.
 • WordPress (+ OpenLiteSpeed) - direct aan de slag met WordPress op je eigen VPS? Kies dan voor deze optie. Dankzij OpenLiteSpeed en de LScache WordPress plugin zal je WordPress site supersnel zijn.
 • Django/Python (+ OpenLiteSpeed) - op zoek naar een VPS voor je Django/Python applicatie? Met deze stack kun je gelijk beginnen. Dankzij OpenLiteSpeed als webserver zal je applicatie extra snel zijn.
 • Ruby (+ OpenLiteSpeed) - voor het hosten van je Ruby on Rails applicatie kun je deze stack gebruiken. De OpenLiteSpeed webserver zorgt voor extra performance.
 • NodeJS (+ OpenLiteSpeed) - ideaal startpunt voor NodeJS websites en applicaties, inclusief het populaire Ghost blog. OpenLiteSpeed zorgt voor extra performance en caching voor je NodeJS site of applicatie.
 • CyberPanel - als je een gratis en open source alternatief wenst voor cPanel, dan is CyberPanel een goede keuze als control panel systeem.