PHP 8 is nu beschikbaar, wat is er nieuw?

PHP 8 is nu beschikbaar, wat is er nieuw?

Geschreven op 20-01-2021 door Sander Cruiming
Categorieën: PHP

PHP 8 is nu beschikbaar, wat is er nieuw?

Goed nieuws! PHP versie 8.0 die in december uitkwam, is nu ook beschikbaar voor alle klanten van XXL Hosting! Je kunt deze PHP versie vinden en activeren in de PHP selector-optie in het cPanel control panel van je hostingpakket. In deze blogpost bespreek ik wat er nieuw is in PHP 8.0 en waar je op moet letten.

Verbeteringen en nieuwe functies in PHP 8.0

De nieuwe PHP versie is weer een stuk sneller en betrouwbaarder dan zijn voorgangers. Je website zal sneller en veiliger moeten draaien onder PHP 8.0. Een van de nieuwe functies is JIT, wat staat voor Just In Time compiler. JIT kan gecompileerde PHP code cachen in plaats van dat dit met elke PHP request opnieuw moet worden gegenereerd.

Verder zijn er een flink aantal nieuwe functies en optie beschikbaar in PHP 8.0, die voor developers handig kunnen zijn:

  • Union Types
  • Named Arguments
  • Match Expressions
  • Attributes
  • Constructor Property Promotion
  • Nullsafe Operator
  • Weak Maps
  • Just In Time Compilation

Mocht je meer willen weten over deze (technische) nieuwe mogelijkheden, dan verwijzen we je naar de release notes van PHP 8.0 op: https://www.php.net/releases/8.0/en.php

Belangrijke wijzigingen in PHP 8.0

De belangrijkste wijziging is manier waarop foutafhandeling plaatsvindt. Oudere PHP versies zijn toleranter als er fouten voorkomen in je PHP code. PHP 8.0 is hierin een stukje kieskeuriger en strenger. Waar een fout bijvoorbeeld voorheen slechts een "notice" melding opleverde, zal dat nu een "warning" worden - een niveau hoger dus.

Je kunt de belangrijkste wijzigingen op een rij zien staan op de volgende pagina, die de verschillen beschrijft tussen versie 7.4 en 8.0: https://www.php.net/manual/en/migration80.incompatible.php

WordPress en PHP 8.0

WordPress is op het moment van schrijven nog niet helemaal klaar voor PHP versie 8. WordPress 5.6 is al wel voorbereid op deze nieuwe PHP versie, maar volledige ondersteuning voor PHP 8.0 wordt in een volgende grote release van WordPress verwacht.

Veel plugins die voor WordPress beschikbaar zijn, zijn helaas niet geschikt voor PHP 8.0. Dit komt doordat veel plugins de functie create_function() nog gebruiken. Veel plugin-ontwikkelaars zullen hun plugin dus moeten herschrijven of aanpassen om hun plugin compatible te maken met de nieuwe PHP versie.

PHP versie 8.0 testen op je hostingpakket

Mocht je PHP versie 8.0 alvast willen uitproberen op je hostingpakket bij ons, dan kun je deze PHP versie activeren via de optie "Select PHP version" in het cPanel control panel van je hostingpakket. Momenteel heb je hier de keuze uit PHP versies 7.3, 7.4 en dus de nieuwe 8.0 versie. Meer informatie over deze cPanel optie bij ons kun je vinden op: https://xxlhosting.help/article/t8b1gk9d5c-hoe-wijzig-ik-mijn-php-versie

Tot slot

PHP 8.0 brengt weer een mooi lijstje aan verbeteringen op het gebied van snelheid, veiligheid en functionaliteit met zich mee. Het zal echter nog wel even duren voordat PHP applicaties kunnen draaien op versie 8.0, omdat nog veel PHP code moet worden herzien of herschreven. Op kortere termijn is PHP 8.0 met name interessant voor ontwikkelaars die hun eigen (nieuwe) applicatie schrijven, en nog niet voor websites die op CMS'en zoals WordPress of Joomla draaien.

Hulp nodig? Neem dan contact met ons op.