Geen domeinregistratie of SSL certificaten voor .ru, .by en .su domeinen

Geen domeinregistratie of SSL certificaten voor .ru, .by en .su domeinen

Geschreven op 14-03-2022 door Sander Cruiming
Categorieën: XXL Hosting

Geen domeinregistratie of SSL certificaten voor .ru, .by en .su domeinen

Het conflict in Oekraïne heeft helaas technische consequenties op een aantal onderdelen van onze dienstverlenging. De reden hiervoor is dat de relaties met Russische en Wit-Russische leveranciers instabiel en onbetrouwbaar zijn geworden, of dat er sancties gelden.

Geen registraties of verhuizingen van .ru, .by en .su domeinnamen

Per direct kunnen er geen .ru (Rusland), .by (Wit-Rusland) en .su (Sovjet-Unie) domeinnamen geregistreerd of verhuisd worden. Bestaande domeinnamen kunnen vooralsnog nog wel worden verlengd. Ook is het nog mogelijk om bestaande domeinnamen te verhuizen naar een andere provider (uitgaande verhuizingen). Het is op dit moment niet duidelijk hoe lang deze beperking zal gaan duren. We raden je aan om tot die tijd voor een andere domeinextensie te kiezen.

Geen SSL certificaten voor .ru, .by en .su domeinnamen

Verder is het per direct niet meer mogelijk om een SSL certificaat aan te vragen voor een .ru, .by of .su domeinnaam. Ook zullen bestaande certificaten niet meer kunnen worden verlengd, zodra ze verlopen. Dit komt omdat er een sanctie geldt op SSL certificaten.

Let er op dat deze sanctie een grote impact heeft op de bereikbaarheid van websites op .ru, .by en .su domeinnamen! De websites zullen na het verlopen van het bestaande certificaat niet meer bereikbaar zijn, wat binnen nu en 3 maanden zal zijn. We raden je aan om deze websites te migreren naar een andere domeinextensie.

Het is op dit moment niet duidelijk hoe lang deze sanctie van kracht zal zijn.

Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.