De SEO checklist 2022

De SEO checklist 2022

Geschreven op 27-07-2022 door Sven Nauta
Categorieën: Online Marketing

De SEO checklist 2022

In dit artikel deel ik je een handige checklist voor SEO die je kunt gaan gebruiken om je website beter in zoekmachines zoals Google te laten scoren. De checklist bestaat uit 5 essentiële dingen die je op SEO-vlak geregeld zou moeten hebben:

 • Gebruik handige SEO-tools
 • Vooronderzoek en zoekwoorden selecteren
 • Registreer een sterke domein
 • Het belang van websitebeveiliging met SSL
 • Zorg voor een duidelijk en responsive webdesign

Gebruik handige SEO-tools

Op internet zijn er verschillende gratis tools die je helpen om beter in te zetten op SEO en waarmee je inzichten kunt krijgen. Denk bijvoorbeeld aan Google Trends, Google Mijn Bedrijf, Google Search Console of de zoekwoordenplanner in de Google advertentiemanager. Je kunt ook bij ons een gratis check laten doen voor SEO. Je ontvangt dan een uitgebreide SEO analyze voor je website. Het gratis SEO rapport geeft aan wat je wel en niet goed doet, en wat je prioriteiten voor het verbeteren van de vindbaarheid van je website zijn. Mocht je dit interessant vinden, dan kun hieronder het gratis rapport aanvragen door je domein in te vullen: https://www.xxlhosting.nl/onlinemarketing/seo-toolkit

De Google Trends tool kun je gebruiken om zoekwoorden te checken op populariteit in taal, land of regio die je wilt gaan gebruiken en je kunt zoekwoorden vergelijken. Je kunt ook zien in welke periode iemand op een onderwerp zoekt of een bepaalde zoekwoorden gebruikt, in welke regio de zoektermen het meest gebruikt worden.

Google Mijn Bedrijf is handig als je bedrijf een fysieke locatie heeft en daarmee kun je een pagina aanmaken voor jouw onderneming en informatie zoals openingstijden invullen. Gebruik ook de zoekwoorden uit je zoekwoordenonderzoek in je beschrijving.

Google Search Console kun je gebruiken om inzicht te krijgen in de aanwezigheid van je website in de zoekresultaten van Google. Dan kun je zien op basis van welke zoekopdrachten je website in de zoekresultaten verschijnt, andere websites die naar je website linken en/of er problemen zijn met het indexeren van je site. Hierdoor kun je inspelen en verbeteringen doorvoeren.

De zoekwoordenplanner van de Google advertentie manager is een tool die je kunt gebruiken tijdens je zoekwoordenonderzoek en je helpt bij het vinden van de juiste zoekwoorden. Bij de uitvoering van dit onderzoek vul je termen in die aansluiten bij jouw dienst of product en waarvan je verwacht dat potentiële klanten op zoeken.

Vooronderzoek en zoekwoorden selecteren

Het vooronderzoek is belangrijk om je websiteprestaties te optimaliseren. Voordat je begint met het schrijven van zoekmachinevriendelijke teksten is het belangrijk om onderzoek te doen naar wie je doelgroep is, het doel van de website en individuele webpagina's duidelijk in kaart brengt. Daarnaast kun je ook onderzoeken wat je doelgroep interessant vindt om te lezen en thema's. Vervolgens bepaal je relevante zoekwoorden aan de hand van het zoekwoordenonderzoek. Als hulpmiddel kun je de bovenstaande tools gebruiken of onze SEO toolkit.

Maak ook een duidelijke websitestructuur zodat de bezoekers gemakkelijk door je website kunnen navigeren en snel kunnen vinden wat de bezoeker zoekt. De websitestructuur zorgt voor de fundering van de website en de manier waarop de website is opgebouwd en waarop de inhoud is ingedeeld. Ook is de websitestructuur belangrijk voor webcrawelers. De webcrawlers zijn computerprogramma's die automatisch webpagina's doorlopen en op zoek zijn naar nieuwe content die ze kunnen indexeren. Daarnaast bepalen de crawelers de inhoud van pagina's en welke pagina's het beste aansluiten bij zoekopdrachten van internetgebruikers.

Na de relevante zoekwoorden in kaart gebracht te hebben en de belangrijkste geselecteerd te hebben kun je bij het schrijven van goede webteksten deze zoekwoorden in gedachten houden. Zodra je de tekst klaar hebt, kun je starten met het optimaliseren van de tekst. Dat kun je doen door zoekwoorden bij voorkeur aan het begin toe te voegen van de titel en ook de zoekwoorden te gebruiken in de meta-omschrijving (korte samenvatting van pagina), pagina-URL, de inleiding en afsluiting en in de alt-teksten. Op deze manier begrijpt de zoekmachine waar de pagina over gaat. Hieronder heb ik drie praktische tips voor je opgesomd:

 • Maak gebruik van een duidelijke call to action.  
 • Gebruik tussenkoppen en witregels om de tekst overzichtelijk te maken.
 • Voeg relevante afbeeldingen, infographics of video inclusief alt-teksten toe.
 • Zoek op je website naar kapotte links en verwijs deze naar de juiste pagina en haal irrelevante links weg.
 • Zoek naar partijen die jouw bedrijf of website willen vermelden en vraag hen een backlink te plaatsen. Dat is een link die van een andere website naar jouw website verwijst. Google beoordeelt de autoriteit van je website op basis van het aantal links naar je website vanuit andere betrouwbare sites.    
 • Vraag aan klanten om eerlijke reviews inclusief backlink.
 • Deel tenslotte content via social media kanalen. Dit zorgt niet voor de autoriteit maar als gebruikers je content leuk vinden en delen ziet Google het als positieve signalen. Deze signalen kunnen ervoor zorgen dat je beter scoort in de online zoekresultaten.

Registreer een sterke domeinnaam

Een sterke domeinnaam vertegenwoordigt je bedrijf of merk. Met een goed gekozen domeinnaam kun je uiteindelijk de vindbaarheid van je website verhogen. De zoekmachine kijkt niet naar de lengte maar wel is het belangrijk dat het makkelijk te onthouden is en speciale tekens kun je beter vermijden. Je kunt ook de trefwoorden in het domein verwerken waar je bedrijf over gaat. Kies vooral een domein die bij je onderneming past. Heb je domeinnaam in gedachten? Dan is het waardevol om te achterhalen of een soortgelijke domeinnaam al geregistreerd is.

Het belang van websitebeveiliging met SSL

Zorg ervoor dat je op je website een SSL-certificaat is, dit zorgt voor een beveiligde verbinding en op die manier de privacy en veiligheid te beveiligen met SSL. Bij XXL Hosting krijg je een gratis SSL-certificaat bij aanschaf van een hostingpakket. Chrome neemt sinds 2017 de beveiliging van je website mee als SEO-factor. Dit houdt in dat Google de websites zonder een SSL-certificaat beoordeelt als onveilig. Een SSL-certificaat beveiligt de verbinding tussen twee computers en daar is een certificaat voor nodig. Dit is in feite een encryptieprotocol dat gegevens en data versleuteld. Het certificaat bevat de gegevens van de houdergegevens en uitgever van het certificaat, het domein, de geldigheidsduur en het land waar het certificaat is uitgegeven. Door het certificaat voorkom je dat cybercriminelen de data en gegevens van je bezoekers kunnen achterhalen en misbruiken. Voor websites die persoonsgegevens verwerken in een SSL-certificaat zelfs wettelijk verplicht volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). De bezoekers kunnen een beveiligde website herkennen aan het slotje in de adresbalk van de browser.

Zorg voor een duidelijk en responsive webdesign

 • Hanteer een duidelijke websitestructuur: door de pagina's van je website te categoriseren maak je voor zoekmachines duidelijk wat de focus van je website is.
 • Maak een afbeeldingen goed vindbaar: dit kun je doen door een relevante en beschrijvende bestandsnaam, een alt-tekst en een goede beschrijving van de afbeelding te geven.
 • Schrijf unieke, waardevolle en relevante content die actueel zijn. Als de klant niet lang op je website blijft kun je niet hoog scoren in Google. Zet daarom je doelgroep altijd op de eerste plaats.

Wil je hoger komen in Google? Dan hebben wij de oplossing voor je met onze SEO toolkit. Je kunt met de SEO toolkit de volgende inzichten krijgen:

 • Gebroken links
 • Mobiele vriendelijke website check
 • Zoekvolume van zoekwoorden volgen
 • Voeg concurrenten toe om te zien hoe ze scoren en hoe ze scoren op zoekwoorden. Zodat je de kans op succes goed kunt inschatten.

Meer weten? Klik op de onderstaande knop voor meer informatie: https://www.xxlhosting.nl/onlinemarketing/seo-toolkit