SEO strategie: hoe bepaal je de juiste zoekwoorden

SEO strategie: hoe bepaal je de juiste zoekwoorden

Geschreven op 03-01-2022 door Sven Nauta
Categorieën: Online Marketing

SEO strategie: hoe bepaal je de juiste zoekwoorden

Vorige maand hebben we SEO toolkit geintroduceerd. Een doe-het-zelf dienst waarmee je zelf de vindbaarheid van je website kunt verbeteren. Als je met SEO aan de slag gaat, is de eerste stap het bepalen van de zoekwoorden waarop je gevonden wilt worden. In deze blogpost leggen we tweetal SEO begrippen uit waarmee je de juiste zoekwoorden kunt selecteren: de longtail en het zoekwoordcluster.

Longtail zoekwoorden

Het verschil tussen "short tail" en "long tail" zit in het zoekvolume, concurrentie en kans op conversie

Als mensen zoeken op Google, voert men steeds minder vaak 1 woord als zoekterm in. Je krijgt dan namelijk heel veel, vaak niet relevante zoekresultaten. Het zoeken op meerdere woorden als zoekterm wordt populairder, want de kans op relevantere zoekresultaten is dan een stuk groter. Als je een website hebt, is het belangrijk om hier rekening mee te houden. In de SEO wereld heeft men het dan vaak over de "short tail" en de "long tail":

 • De "short tail" zijn zoektermen die uit 1 woord bestaan. Het zoekvolume is groot; er wordt veel gezocht op zo'n zoekterm. De concurrentie van andere websites is echter groot; er zijn veel websites die gevonden willen worden op die zoekterm. Omdat de zoekresultaten vaak minder relevant zijn voor de gebruiker, en de concurrentie groot is - is de kans dat iemand op jouw website in de zoekresultaten klikt en dan ook nog iets gaat bestellen of aanvragen klein (= lage conversie).
 • De "long tail" zijn zoektermen die uit 3 of meer woorden bestaan. Het zoekvolume is een stuk kleiner; er wordt minder gezocht op deze zoektermen. De concurrentie van andere websites is echter een stuk kleiner; er zullen veel minder websites zijn die gevonden willen worden op deze langere zoekterm. Omdat de zoekresultaten vaak relevanter zijn voor de gebruiker, en de concurrentie kleiner is - is de kans dat iemand op jouw website in de zoekresultaten klikt en dan iets gaat bestellen of aanvragen groter (= hogere conversie).
Voorbeeld van een "short tail" en "long tail" zoekterm

Ik geef even een voorbeeld om het verschil tussen een "short tail" en "long tail" zoekwoord duidelijker te maken. Als je als zelfstandig ondernemer in Utrecht belastingadvies nodig hebt, heeft het weinig zin om op "Belastingadvies" te zoeken. Je zou dan veel niet relevante resultaten te zien krijgen. Door op "Belastingadvies voor zelfstandige ondernemers in Utrecht" te zoeken, is de kans dat je de voor jou perfecte adviseur vindt, een stuk groter.

Als jij dus een website hebt als belastingadviseur, die voornamelijk werkt voor zelfstandige ondernemers in Utrecht, dan is het dus slim om gevonden te worden op de "long tail" zoekterm. De kans dat je website op de eerste resultatenpagina van Google te zien zal zijn, is een stuk groter - omdat het aantal concurrenten kleiner is. Ook de kans op conversie is groter, omdat je een zeer relevant antwoord op de ingevoerde "long tail" zoekterm hebt.

Zoekwoordcluster

Het tweede SEO begrip die ik wil behandelen in deze blogpost is het "zoekwoordencluster" ("keyword cluster" in het Engels). Het is natuurlijk niet slim om je slechts op 1 zoekterm te focussen. Het is beter om je te richten op een set aan zoektermen (= zoekwoordencluster), die dan allemaal iets met elkaar te maken hebben. Zo kan je website gevonden worden op meerdere zoektermen. Ook Google zal je website wellicht voor bepaalde zoekwoorden in het cluster als relevanter beschouwen, en je website een hogere positie in resultaten geven voor deze zoektermen.

Een voorbeeld van een zoekwoordencluster met "loodgieter amsterdam" als hoofdzoekterm is bijvoorbeeld:

 • loodgieter amsterdam
 • goedkope loodgieter amsterdam
 • loodgieter amsterdam prijzen
 • loodgieter amsterdam kosten
 • loodgieter amsterdam west
 • loodgieter amsterdam zuid
 • loodgietersbedrijf amsterdam
 • loodgieters amsterdam
 • loodgieter amsterdam radiator aansluiten
 • loodgieter amsterdam gasleiding

Zoals je ziet, hebben alle subtermen wel iets te maken met de hoofdzoekterm. Schematisch ziet een zoekwoordencluster er als volgt uit:

Schematische weergave van een zoekwoordencluster

Nadat je het zoekwoordencluster hebt bepaald, is het zaak dat je alle zoektermen gaat opnemen in de content van je website. Dit kan door bestaande pagina's aan te passen. Je kunt bijvoorbeeld een alinea toevoegen met content over een bepaalde subterm. Ook kun je subpagina's aan je website toevoegen, waarnaar gelinkt wordt vanaf een bestaande pagina op je website (en viceversa).

SEO toolkit: nu eerste jaar 50% korting

Wil je aan de slag om de vindbaarheid van je website in Google te verbeteren? Probeer dan onze SEO toolkit. Momenteel kun je deze bestellen met 50% korting voor het eerste jaar!

Klik hier voor meer informatie over SEO toolkit