SiteGuard: intelligente beveiliging tegen malware & hackers

SiteGuard: intelligente beveiliging tegen malware & hackers

Geschreven op 27-02-2023 door Sander Cruiming
Categorieën: Online Beveiliging

SiteGuard: intelligente beveiliging tegen malware & hackers

We lanceren een nieuwe dienst bij XXL Hosting, genaamd SiteGuard. SiteGuard is betaalde uitbreiding voor je hostingpakket bij ons, en houdt je website veilig tegen malware en hackaanvallen. Het belangrijke verschil is dat het niet alleen bescherming biedt tegen bekende malware, maar ook tegen nog nooit eerder gebruikte malware. In deze blogpost lees je er meer over.

SiteGuard houdt zowel bekende als onbekende malware tegen

Traditionele malware- en virusscanners zijn helaas niet effectief om moderne hackers te stoppen. Alleen bekende malware wordt herkend en verwijderd. SiteGuard is een intelligente scanner die niet alleen naar de code kijkt, maar ook analyseert wat bepaalde code kan doen. Als het code is die een hacker toegang kan geven om kwaadaardige acties uit te voeren (backdoor of web shell genoemd), dan wordt het uitvoeren van deze code geblokkeerd. Zo kan SiteGuard vrijwel elke aanval op je website stoppen, zelfs als de malware nog nooit eerder is gebruikt.

Wat voor soorten malware zijn er?

Als een hacker je website aanvalt en malware plaatst, kan de hacker verschillende motieven hebben en verschillende soorten malware plaatsen. SiteGuard kan alle soorten malware detecteren, stoppen en opschonen. Zo voorkomt SiteGuard dat je website traag wordt, of zelfs voor je bezoekers en via Google niet meer te bezoeken is.

  • Phising: De hacker plaatst een pagina die lijkt op die van een ander bedrijf, om zo wachtwoorden, bankgegevens of andere gevoelige informatie te stelen.
  • Spam-mailer: De hacker plaatst een bestand waarmee in grote hoeveelheden spam via jouw e-mailadressen en domeinnaam kan worden verstuurd.
  • Adware: De hacker plaatst een bestand waarmee advertenties en links worden geplaatst op jouw site, om zo bezoekers, adverteerders en zoekmachines te manipuleren.
  • Web Shell: Een web shell is een geheime achterdeur ("backdoor") waarmee de hacker toegang heeft en houdt tot je website, om zo steeds weer nieuwe aanvallen te kunnen uitvoeren.
  • Cryptominers: De hacker plaatst een bestand die de capaciteit van je hostingpakket misbruikt om cryptomunten te genereren, wat jouw website erg traag maakt.
  • DDoS- & Ransomware-scripts: De hacker plaatst een bestand waarmee de hacker DDoS- of ransomware-aanvallen kunnen worden uitgevoerd op andere websites en bedrijven.

Wat kost SiteGuard en hoe werkt het?

SiteGuard kost 2 euro per maand per hostingpakket. Dit bedrag is exclusief BTW en wordt jaarlijks gefactureerd.

Wanneer je SiteGuard voor een hostingpakket aanvraagt, worden alle websites in dat hostingpakket beschermd tegen malware en hackaanvallen. Allereerst wordt de reeds aanwezige malware opgeruimd op twee manieren:

  • Als een bestand in zijn geheel malware is, dan wordt dit bestand verwijderd en in quarantaine geplaatst.
  • Een hacker kan echter ook enkele kwaadaardige regels hebben toegevoegd aan een legitiem bestand. SiteGuard schoont dan alleen de kwaadaardige regels op, en laat de rest van het bestand staan.

Vervolgens biedt SiteGuard pro-actief bescherming tegen toekomstige hackaanvallen.

Via het cPanel control panel van je hostingpakket kun je via de SiteGuard optie uitgebreide rapportages zien van welke malware is opgeschoond en welke hackaanvallen zijn afgeslagen.

Samenwerking met Monarx

Voor deze dienst werken we samen met Monarx, een bedrijf uit het Amerikaanse Salt Lake City wat deze technologie heeft ontwikkeld. De samenwerking is tot nu toe erg plezierig, en we hebben nauw contact met elkaar via een gedeeld Slack-kanaal.

SiteGuard bestellen

Aanvragen van SiteGuard voor een hostingpakket kan via de volgende link: https://www.xxlhosting.nl/onlinebeveiliging/siteguard