We gaan de TTL van DNS zones verhogen

We gaan de TTL van DNS zones verhogen

Geschreven op 31-01-2022 door Sander Cruiming
Categorieën: cPanel, DNS

We gaan de TTL van DNS zones verhogen

Op dinsdag 8 februari gaan we de TTL waarde van alle DNS zones die op onze hostingservers zijn aangemaakt, verhogen. In deze blogpost leggen we uit wat TTL is, en waarom we deze gaan verhogen.

Wat is TTL?

TTL is de afkorting voor Time To Live. Elk DNS record heeft zo'n TTL waarde. Elke keer als een domeinnaam wordt opgevraagd, bijvoorbeeld als de website wordt bezocht of er een e-mail naar wordt verstuurd, dan wordt er eerst verbinding gemaakt met onze nameservers. Onze nameservers geven het IP adres door van de server waar de website en e-mail op staat, zodat je computer vervolgens met die server verbinding kan maken. Dit antwoord wordt vervolgens door je computer en je provider voor een tijdje onthouden, zodat vervolgaanvragen richting dezelfde domeinnaam sneller gaan. Zo hoeft niet bij elke aanvraag daarna met de nameservers te worden gecommuniceerd. Hoe lang dit door je computer of provider wordt onthouden, hangt af van de TTL die ingesteld staat in de DNS zone van de domeinnaam. De TTL is een getal, en geeft het aantal seconden weer. Als de TTL bijvoorbeeld op 600 staat ingesteld, dan betekent dat het DNS record voor 10 minuten wordt onthouden. Dit heet DNS caching.

Wat is het voordeel van DNS caching?

Het grootste voordeel van DNS caching is een hogere snelheid. Het opvragen van je domeinnaam zal sneller verlopen, doordat niet steeds met de nameservers hoeft te worden gecommuniceerd.

Een tweede voordeel is dat mochten onze nameservers onbereikbaar zijn door een storing (bijvoorbeeld een DDoS-aanval), dat dit dan niet direct impact hoeft te hebben op de bereikbaarheid van je domeinnaam dankij de DNS caching.

Om van deze voordelen te profiteren, dient de TTL niet al te laag te zijn ingesteld. We raden zelf 14400 als TTL waarde aan, wat 4 uur is.

Alleen als je van plan bent een bepaald DNS record aan te passen, is het goed enige tijd om van te voren de TTL verlagen naar bijvoorbeeld 600 - zodat de DNS wijziging sneller wordt opgepakt.

We gaan de TTL waarden aanpassen op 8 februari

We zien dat veel DNS zones van onze klanten een lage TTL waarde hebben. Dit maakt deze domeinnamen trager, en kan negatieve gevolgen hebben als onze nameservers een storing hebben. Om die reden gaan we op dinsdag 8 februari de TTL waarde van de DNS zones op onze hostingservers wijzigen naar 14400. Dit doen we eenmalig voor alle DNS zones.