Aankondiging: door upgrade back-upsoftware tijdelijk kortere back-upretentie

Aankondiging: door upgrade back-upsoftware tijdelijk kortere back-upretentie

Geschreven op 31-10-2022 door Douwe Zijlstra
Categorieën: cPanel

Aankondiging: door upgrade back-upsoftware tijdelijk kortere back-upretentie

Als je wel eens een back-up teruggezet hebt in je hostingpakket, dan ben je bekend met de back-upsoftware die we daarvoor gebruiken; JetBackup. Op dit moment maken we gebruik van JetBackup versie 4, en binnenkort gaan we JetBackup bijwerken naar versie 5. Aangezien er flink wat veranderd is, heeft dit enkele gevolgen. Doordat versie 5  volledig opnieuw opgebouwd is, kan een back-up die nog met versie 4 gemaakt is niet teruggezet worden via versie 5. Hierdoor moeten we beide versies een tijdje naast elkaar draaien.

Wanneer?

We gaan in een aantal stappen de back-upsoftware upgraden, en dit heeft impact op welke back-ups beschikbaar zijn om terug te zetten:

  • 14, 15 en 16 november - We gaan JetBackup 5 op alle hostingservers installeren. In het cPanel control panel kun je zowel JetBackup 4 als JetBackup 5 zien staan en gebruiken.
  • Vanaf 16 november - Nieuwe back-ups worden alleen nog met JetBackup 5 gemaakt en kun je via JetBackup 5 inzien en terugzetten. Oudere back-ups van voor 16 november kun je nog terugzetten met JetBackup 4.
  • Vanaf 23 november - We verwijderen JetBackup 4 van alle servers. Je kunt dan alleen nog JetBackup 5 gebruiken in cPanel. Hierdoor kun je tijdelijk maar 1 week terug, sinds de oudste back-up dan van 16 november is.
  • Vanaf 16 december - JetBackup 5 draait nu voor een maand, en vanaf deze datum zijn er weer back-ups van 1 dag t/m 4 weken in het verleden.

JetBackup 4 en 5 in cPanel

Zoals je in het bovenstaande tijdschema kunt zien, zullen JetBackup 4 en 5 tijdelijk naast elkaar in het cPanel control panel beschikbaar zijn. Om duidelijk te maken waar je moet zijn in cPanel om een back-up terug te zetten, laten we hieronder het verschil tussen JetBackup 4 en JetBackup 5 zien:

JetBackup 4 in cPanel - beschikbaar tot 23 november
JetBackup 5 in cPanel - beschikbaar vanaf 16 november

JetBackup 5: sneller + nieuwe interface

Versie 5 is een grote update, ze hebben namelijk het hele programma opnieuw gebouwd. JetBackup is een stuk efficiënter en sneller geworden, waardoor wij sneller back-ups kunnen maken, en jij ze sneller terug kunt zetten. Het terugzetten van een back-up van 3,5 GB in onze testomgeving duurde met JetBackup 5 slechts 59 seconden, terwijl JetBackup 4 er ongeveer 7,5 minuten voor nodig had.

Verder is de interface flink veranderd, en zal het dus even zoeken zijn als je straks via JetBackup 5 een back-up terug wilt zetten. Nu zijn er voor elk type back-up losse knoppen in cPanel. Straks is het allemaal verzameld in 1 interface.

Een leuke nieuwe functie van JetBackup 5 is dat je de back-updata kunt samenvoegen met de huidige data. Als je dus per ongeluk een paar mails verwijderd, dan kun je gerust een back-up terugzetten zonder dat je nieuwe e-mails kwijt bent. Hiervoor moet je die optie aanvinken voor "Merge backup data with live account data".