De verschillen tussen WooCommerce en Shopify

De verschillen tussen WooCommerce en Shopify

Geschreven op 18-01-2023 door Sven Nauta
Categorieën: WordPress Hosting

De verschillen tussen WooCommerce en Shopify

In deze blogpost lees je de verschillen tussen de twee bekendste webshop content management systems (CMS), namelijk WooCommerce VS Shopify. Hieronder heb ik alle onderwerpen voor je opgesomd die in deze blogpost ter sprake komen.

  • Introductie
  • Cijfers van WooCommerce & Shopify
  • Visie - WooCommerce op E-commerce
  • Visie - Shopify op E-commerce
  • Welk platform is de meest zoekoptimalisatie vriendelijk?
  • Opties van deze twee platformen
  • Prijzen WooCommerce VS Shopify
  • Unmanaged hosting optie
  • Conclusie

Introductie

In het algemeen is het bekend dat er een wereldwijde e-commerceverkoop is van 4,28 trillion (1 trillion= 1000 biljoen) dollar. Er is nooit een beter moment geweest om een online winkel te lanceren. Het kiezen van het beste e-commerceplatform tussen WooCommerce versus Shopify is echter niet altijd eenvoudig en wordt vaak opgezocht/vergeleken. Om je te helpen met deze keuze, ga ik je de verschillen laten zien, zodat je daarna je keuze kan maken. Dat is reden van het schrijven van dit. Er zijn echter enkele belangrijke verschillen tussen hen.

Cijfers van WooCommerce & Shopify

Een interessant feitje is dat van alle websites van de wereld, 43,3% WordPress gebruikt. Ik ben dan zelf ook nieuwsgierig van hoeveel procent daarvan WooCommerce gebruikt. Het antwoord op deze vraag is 20,4% procent.

Shopify komt op plek nummer twee van de bekendste content management systemen met een percentage van 6,6% wereldwijd.

Visie - WooCommerce op E-commerce

WooCommerce is een plugin die je kunt installeren in WordPress. Daarnaast staat het bekend om de vele e-commerce opties en dat het open source is. Je keuze voor de webhosting is van vitaal belang van de fundering. De juiste provider kan je werklast verlichten door veel technische taken uit handen te nemen. Bij XXL Hosting nemen we dat technisch onderdeel voor je uit handen met onze hostingpakketten. Daarnaast zorgen we ervoor dat je elke dag een back-up hebt, snelle hosting, uitgebreide support, duurzaamheid en beveiliging. Deze aspecten heb je nodig om je fundering van je webshop op orde te hebben. Heb je nog geen hostingpakket of domeinnaam (.shop, .com en/of .nl) voor je webshop? Klik dan op de volgende links: Suite hosting pakket + Domeinnaam.

Let op: WooCommerce heeft minimaal een Suite pakket nodig bij XXL Hosting.

WooCommerce is misschien ingewikkelder om in te stellen en uit te voeren, maar het geeft je ook meer controle over elk aspect van je winkel. Dat maakt het platform geschikt voor meer technische gebruikers met specifieke doelen voor ogen.

Visie - Shopify op E-commerce

Het bedrijf Shopify is in 2006 opgericht en is een complete e-commerceoplossing die gemaakt is, door de oprichters Tobias Lütke en Scott Lake. De oprichters hebben na het bouwen van een online winkel voor snowboarduitrusting het platform ontwikkeld. De reden van het opzetten van Shopify was, omdat beide heren ontevreden waren over de bestaande e-commerceplatforms. Daarom besloten ze hun eigen platforms te ontwikkelen.

Bij Shopify kun je net als bij XXL Hosting met WooCommerce gebruik maken van een beheerde omgeving. Je hoeft dan ook niet druk te maken en tijd te investeren in het technische gedeelte. Beide content management systemen nemen dat op zich en daar betaal je dan ook extra voor natuurlijk. In het hoofdstuk "Prijzen WooCommerce VS Shopify" lees je de prijzen van beide content management systemen. Shopify heeft als visie de gebruiksvriendelijkheid/gebruiksgemak optimaal hebben en verder optimaliseren/ontwikkelen. Je kunt binnen enkele minuten een online winkel starten. Deze factoren maken Shopify een uitstekende optie voor iedereen die snel een e-commerce winkel wil opzetten. Als je geen controle over elk aspect van uw winkel nodig heeft, kan Shopify ook een goede keuze zijn.

Welk platform is de meest zoekoptimalisatie vriendelijk?

De zoekoptimalisatie (SEO) kan een grote factor hebben op je winst van je webshop. Het is gemeten dat meer dan 40% gemiddeld van de omzet van organisch verkeer komt bij webshops (e-commerce shop). Bovendien wordt 39 procent van de digitale aankopen beïnvloed door relevante zoekopdrachten.

Bij WooCommerce is de code geoptimaliseerd voor SEO. Je kunt dan de metabeschrijvingen en titels aan je productpagina's van je webshop toevoegen en de URL's wijzigen. Deze toepassingen kunnen de kans vergroten dat je winkelpagina's in relevante zoekresultaten van zoekmachines verschijnen.

Bovendien kun je de SEO-aantrekkingskracht van WooCommerce vergroten door extra plug-in(s) te installeren. Deze omvatten krachtige software die speciaal is ontworpen om uw SEO te verbeteren, zoals onze tool; de SEO toolkit. De tool geeft je meer inzichten en controle over de zoekoptimalisatie (SEO). Daarnaast is er bij deze tool nog een WordPress plugin bijgeleverd waardoor je direct in de backend van je webshop aan de slag kan. Ook is het mogelijk om 20 trefwoorden te volgen, 4 concurrenten toe te voegen (om te vergelijken qua SEO), Google Analytics koppeling en persoonlijk SEO plan.

Shopify maakt het ook gemakkelijk om basis SEO-informatie aan je winkel toe te voegen. Dit proces omvat het maken van beschrijvingen en titels voor je productpagina's.

Hoewel WooCommerce een grotere verscheidenheid aan plug-ins heeft, zijn er enkele handige SEO-plug-ins in de Shopify App Store, zoals SEO Booster: Deze plugin kan je webshop scannen en gedetailleerde SEO-rapporten genereren. Je kunt vervolgens de aanbevelingen van de plugin implementeren en hopelijk je positie in zoekmachines verbeteren.

Opties van deze twee platformen

De twee platformen (WooCommerce en Shopify) zijn de meest gebruikte content management systemen in de wereld. Zoals ik al eerder had aangaven, is er echter één enorm verschil tussen WooCommerce en Shopify en die ga ik nu voor je opsommen:

Shopify - voordelen en nadelen (opties)

  • Gehost: Shopify host en beheert de software voor je, dus je hoeft geen apart hostingpakket aan te schaffen. Het is bijvoorbeeld dan wel handig om dan nog een domein en mail bij XXL te registreren/bestellen. Je wilt namelijk ook als webshop bereikbaar blijven, via mail en de webshop kunt laten zien via het internet want daar heb je beide een domeinnaam voor nodig.
  • Het is helaas niet mogelijk om dit unmanaged te doen. Als gehost platform kun je alleen wijzigingen aanbrengen die Shopify toestaat. Deze limieten kom je simpelweg niet tegen met WooCommerce.
  • Shopify maakt het ook gemakkelijk om basis SEO-informatie aan je winkel toe te voegen. Dit proces omvat het maken van beschrijvingen en titels voor je productpagina's.

WooCommerce - voordelen en nadelen (opties)

  • Gehost: je kunt kiezen voor een Shared hosting omgeving waar je WordPress op kunt draaien.
  • Zelf (Virtual private server (VPS) Hosting) gehost: als je kiest voor WooCommerce als je e-commerceoplossing, moet je deze zelf hosten en WordPress als CMS gebruiken.
  • SEO vriendelijk op basis van code.
  • Meer vrijheid: er is super veel ruimte om je webshop te ontwikkelen en te optimaliseren voor conversie. Dit kun je zowel met blokken doen als in code.
  • LiteSpeed cache optie
  • Gebruiksvriendelijkheid

Prijzen WooCommerce VS Shopify

De prijzen van WooCommerce ligt bij XXL vanaf 10 euro maand tot 20 euro per maand (jaarlijks gefactureerd) voor de shared hosting omgeving. Bij Shopify zijn de prijzen per maand 21-59-239 euro per maand.

Unmanaged hosting optie

Mocht je wel met technische gedeelte willen doen (unmanaged hosting) dan hebben we daar het VPS hosting voor. Je kunt dan op je eigen VPS WordPress installeren en dan ook de WooCommerce plugin. Wil je daar meer over weten? Klik dan op de volgende link: VPS Hosting

Conclusie

Op basis van de cijfers, de mogelijkheden van hosting, de gunstige zoekoptimalisatie (fundering van code), prijs kan ik met volle overtuiging zeggen dat WooCommerce beter is. De voordelen van Shopify blijft dat het heel gebruiksvriendelijk is maar qua aanpassingen, snelheid, prijs en zoekoptimalisatie op een lager niveau is dan WooCommerce, Aldus Sven Nauta.