Versnel je WordPress website met een Redis database cache

Versnel je WordPress website met een Redis database cache

Geschreven op 01-12-2020 door Sander Cruiming
Categorieën: Cloud, WordPress Hosting

Versnel je WordPress website met een Redis database cache

WordPress website sneller maken? Elke WordPress site gebruikt en is afhankelijk van een achterliggende MySQL database. Zeker als de WordPress website veel zwaardere queries uitvoert, kan dit een bottleneck worden voor de laadtijd en performance van de website. Je kunt deze databasequeries cachen door gebruik te maken van Redis om zo je performance goed te houden. In deze how-to leggen we uit wat Redis is, hoe je het aanmaakt bij Cloud Provider, en hoe je het instelt in WordPress.

Wat is Redis?

WordPress website versnellen met Redis

Redis is een open source archief voor het opslaan van data in het geheugen van een server, en kan worden gebruikt als database, cache of als message broker. Redis slaat data in een simpel "key-value" structuur op, wat het veel sneller en minder gecompliceerd maakt dan relationele databases zoals MySQL. Doordat data ook in het geheugen en niet op een disk wordt opgeslagen, wordt de snelheid van Redis nog eens een stuk beter. Allerlei soorten data kunnen in Redis worden opgeslagen: van 0 bytes tot 0,5 GB, en van teksten tot gecodeerde binaries.

Hoe werkt Redis voor een WordPress website?

Zoals eerder genoemd, is WordPress sterk afhankelijk van de achterliggende MySQL database voor het genereren van de webpagina's. Om het inladen van pagina's versnellen, gebruikt WordPress caching voor het opslaan van het opslaan van interne objecten zoals menu-items, breadcrumbs, en pagina-onderdelen. Deze caching items worden ook weer in dezelfde MySQL database opgeslagen. Doordat zowel de paginaverzoeken als ook de caching items in een en dezelfde MySQL database worden opgeslagen, wordt deze database al snel de bottleneck voor de performance van de WordPress site.

MySQL queries worden gecachet en geleverd door het snellere Redis

Redis kan hierbij helpen om de MySQL database te ontlasten. Wanneer een bezoeker een pagina opvraagt, dan worden de MySQL queries die nodig zijn om die pagina te genereren door Redis geleverd in plaats van de MySQL database. Dit resulteert in een veel snellere laadtijd, die bijna vergelijkbaar is met een statische HTML pagina:

Redis levert een 50% performance-verbetering op voor een kale WordPress-installatie

De bovenstaande grafiek geeft de laadtijd-verbetering weer voor een kale WordPress-installatie zonder plugins. Redis levert al meer dan 50% verbetering op qua performance! En bij het gebruik van meerdere plugins en een zwaardere thema, zal de performance-winst vaak alleen maar groter worden.

Hoe maak ik een Redis omgeving aan?

De makkelijkste en snelste manier om Redis in gebruik te nemen is door een Redis container aan te maken bij Cloud Provider. Het voordeel is dat de Redis omgeving dan direct klaar voor gebruik is, en dat Redis op een afscheiden omgeving draait met een eigen hoeveelheid geheugen, wat je - indien nodig - kunt vergroten en verkleinen.

Redis container aanmaken

Nadat je een Redis container hebt aangemaakt, krijgt je van ons een URL met een poortnummer en wachtwoord - die je nodig hebt om je WordPress-installatie te verbinding met de zojuist aangemaakte Redis omgeving.

In WordPress kun je gebruik maken van de LScache plugin van LiteSpeed, die wij standaard al op elke WordPress-installatie installeren.

Redis instellen in de LScache plugin in WordPress

In deze plugin ga je naar Settings, dan naar Cache, en dan naar Object Cache. Hier stel je dan het onderstaande in:

  1. Zet de Object Cache op "On".
  2. Selecteer "Redis" als object cache method.
  3. Vul de URL in bij 3. De URL is in de vorm van tls://container-naam123.ams01.cloudprovider.app
  4. Vul bij 4 het poortnummer in.
  5. Vul bij 5 het wachtwoord van de Redis omgeving in, en de database ID kun je op 1 laten staan.

Klaar! Geniet van een snellere laadtijd van je WordPress site :)