Voorkom dat e-mail vanaf je website als spam wordt gezien

Voorkom dat e-mail vanaf je website als spam wordt gezien

Geschreven op 30-11-2020 door Edwin Tjallings
Categorieën: Online Beveiliging, E-mail

Voorkom dat e-mail vanaf je website als spam wordt gezien

Veel websites versturen mails. Je kunt daarbij denken aan contactformulieren, maar ook aan orderbevestigingen en noticatieberichten over updates. Je wilt natuurlijk dat deze mails goed aankomen bij je bezoekers of klanten, en niet dat deze mails in de spam belanden. Het is belangrijk om een aantal zaken goed in te stellen voor een betere afleverbaarheid van deze mails. Onderstaand vind 3 tips, waarmee je kunt voorkomen dat je e-mail berichten onterecht worden herkent als SPAM.

Tip 1: stel een afzenderadres in voor je website-mails

De meeste websites - inclusief WordPress, Drupal en Joomla websites - zijn gebouwd in PHP. Als je met PHP een mail wilt versturen, dan gebruik je daarvoor de mail functie van PHP:

<?php
mail("emailadres@ontvanger.nl","Onderwerp","Dit is de inhoud van de e-mail.");

Het probleem hierbij is dat er geen afzender-adres wordt opgegeven. Wat de server dan doet is zelf een afzender-adres genereren. Bij ons ziet zo'n genereerde afzender-adres er als volgt uit: gebruikersnaam-hostingpakket@ams101.yourwebhoster.com. Dit e-mailadres eindigt niet op de domeinnaam van de website, en kan er voor zorgen dat de e-mail als spam wordt gemarkeerd bij de ontvangende partij. Bovendien zal je bezoeker of klant de afzender waarschijnlijk ook niet als betrouwbaar en professioneel beschouwen. Hoe kun je de afzender goed instellen, zodat het wel op je eigen domeinnaam eindigt?

Afzender-adres instellen in WordPress

Als je WordPress gebruikt als CMS voor je website, kun je de plugin "Stop WP Emails Going to Spam" installeren. Deze zorgt ervoor dat het From-adres wordt aangepast in alle mails die WordPress verstuurt.

Mocht je een SMTP plugin gebruiken om mails via WordPress te versturen, dan kun je het From-adres vaak ook als instel-optie vinden in de settings van deze plugin.

Afzender-adres opgeveven in de mail-functie van PHP

In PHP stek je het afzender-adres in door een extra optie mee te geven aan de mail-functie:

<?php
mail("emailadres@ontvanger.nl","Onderwerp","Dit is de inhoud van de e-mail.",array("From" => "emailadres@afzender.nl");

Tip 2: stel een SPF en DKIM record voor je domeinnaam in

De volgende tip zijn twee DNS records die belangrijk zijn om goed voor je domeinnaam in te stellen, zodat e-mail beter wordt afgeleverd en minder vaak als spam wordt gezien: het SPF record en het DKIM record. Laten we naar de betekenis van elk van deze twee records kijken, en hoe je deze goed instelt voor je domeinnaam.

Het SPF record

SPF controleert de afzender

SPF staat voor Sender Policy Framework, en is een DNS record wat aan een domeinnaam wordt toegevoegd. Met dit DNS record vertel je de rest van het internet welke mailservers e-mail namens je domeinnaam mogen versturen. Dit bestaat uit een lijstje met IP adressen van 1 of meerdere mailservers. Hiermee wordt voorkomen dat bijvoorbeeld spammers via andere servers e-mail met jouw domeinnaam kunnen versturen (e-mail spoofing).

Als de DNS van je domeinnaam bij ons staat (wat meestal het geval is als je de domeinnaam ook bij ons hebt geregistreerd), dan stellen wij het SPF record al goed voor je in. Mocht je domeinnaam en/of DNS bij een andere provider staan, dan is het belangrijk om het volgende gedeelte aan het SPF record van je domeinnaam toe te voegen:

include:relay.mailchannels.net

Mailchannels is de provider van ons uitgaande spamfilter, via welke alle uitgaande e-mail verloopt.

Het DKIM record

Met DKIM voorkom je vervalsing van emails. 

DKIM staat voor DomainKeys Identified Mail. Ook hiervoor wordt er een DNS record toegevoegd aan een domeinnaam. In dit record staat een publieke sleutel. Elk mailtje dat via onze mailservers wordt verzonden, wordt met deze sleutel ondertekend. De ontvangende partij van het mailtje kan deze ondertekening controleren met de publieke sleutel in de DNS. Mocht er geknoeid zijn met de inhoud van het mailtje, dan kan dit dankzij DKIM worden gedetecteerd en wordt de email geweigerd. Hiermee wordt voorkomen dat email vervalst en gewijzigd kan worden tijdens de route die het mailtje aflegt van de verzendende mailserver naar de ontvangende mailserver.

Ook voor het DKIM record geldt dat als je domeinnaam en DNS bij ons staat, dat we het DKIM record standaard al goed voor je domeinnaam hebben ingesteld. Mocht je domeinaam en/of DNS elders staan, dan raden we je aan om het DKIM record wat we voor jouw domeinnaam hebben aangemaakt, over te nemen in de DNS zone bij de externe provider voor je domeinnaam. Je kunt in het cPanel control panel onder de optie "DNS Zone Editor" bekijken wat het DKIM record is. Dit is een TXT record welke begint met "default._domainkey".

Tip 3: gebruik een aparte SMTP dienst voor uitgaande e-mail van je website

Mocht je website veel mails versturen, dan is het aan te raden om een aparte SMTP dienst te gebruiken voor deze "transactionele e-mail". Zeker als je een webshop hebt die veel orderbevestigingen verstuurt, of een website die veel notificatieberichten over website-updates mailt. Dergelijke diensten zijn gespecialiseerd in het goed en altijd afleveren van zulke e-mail, en geven je vaak ook meer en beter inzicht in de vorm van statistieken en logbestanden van de verzonden mails. Bij XXL Hosting is deze dienst onderdeel van ons e-mailmarketing product, en zijn de eerste 300 mails per dag zelfs gratis!

Kom je er niet uit of heb je een andere vraag? Neem dat contact met ons op!