Wat is DNS, waarom is het belangrijk en welk type DNS records zijn er?

Wat is DNS, waarom is het belangrijk en welk type DNS records zijn er?

Geschreven op 05-05-2019 door Sander Cruiming
Categorieën: DNS

Wat is DNS, waarom is het belangrijk en welk type DNS records zijn er?

Wanneer je een domeinnaam en website hebt, ben je vast en zeker de afkorting DNS vaak tegen gekomen. Maar waar staat DNS voor, en wat is het eigenlijk precies? DNS staat voor Domain Name System, en in deze blogpost leg ik uit wat het doet, waarom het belangrijk is, en welk type DNS records er allemaal zijn.

Wat is DNS?
DNS kun je vergelijken met de contacten op je telefoon. Het is vrijwel onmogelijk om de telefoonnummers van al je vrienden, familie, collega's en anderen te onthouden. Daarom maak je ze als contact aan op je telefoon, en hoef je simpelweg alleen maar op de naam te klikken die je wilt spreken. Het telefoonnummmer wordt op de achtergrond voor je gebeld.

Het contact en telefoonnummer is bij DNS een domeinnaam en IP adres. Elke website en mailbox staat op een server, welke via een IP adres bereikbaar is op het internet. Voorbeelden van IP adressen zijn 109.71.53.205 en 2a00:1450:4013:c01::1a. Als je een website wilt bezoeken of iemand een mailtje wilt sturen, dan zou het erg ingewikkeld worden als je met zulke IP adressen zou moeten werken. IP adressen zijn lastig te onthouden, en de kans op typfouten is groot. Daarom zijn domeinnamen uitgevonden. Zo is "xxlhosting.nl" en "support@xxlhosting.nl" veel makkelijker te gebruiken en te onthouden dan "109.71.53.205". DNS kun je zien als een groot globaal adresboek waar alle domeinnamen en hun bijbehorende IP adressen in staan opgeslagen. Elke keer als je een website bezoekt of iemand een mailtje stuurt, wordt allereerst aan een DNS nameserver gevraagd welk IP adres bij de domeinnaam hoort.

Het onderstaande filmpje van de SIDN legt het principe verder uit:

Waarom is DNS belangrijk?
Nu je weet wat DNS precies doet, kun je eigenlijk ook wel raden waarom DNS zo belangrijk is. Als DNS niet zou werken, kan er niet meer worden opgevraagd welk IP adres er bij een domeinnaam hoort. De website op die domeinnaam is dan onbereikbaar, en email voor die domeinnaam kan dan niet meer afgeleverd worden. Het is ook belangrijk dat DNS snel is. Als dat namelijk niet zo is, duurt bijvoorbeeld het inladen van een website langer.

Om die reden registreren we bij XXL Hosting elke domeinnaam met vier DNS nameservers. Deze vier servers staan elk in een ander datacenter in een ander land, elke server is als een cluster opgezet, en elke server heeft meer dan voldoende capaciteit. Zo is de kans ontzettend klein dat een nameserver traag wordt of zelfs uitvalt. Mocht dat toch gebeuren, dan zijn er nog altijd 3 andere nameservers die het werk overnemen.

Welk type DNS records zijn er?
Voor een contact op je telefoon kun je verschillende type gegevens opslaan: bijvoorbeeld een mobiel nummer, een vast telefoonnummer, een email adres, en postadres. Dit is bij DNS net zo: je hebt verschillende soorten DNS records. Ik zet de belangrijkste hieronder voor je op een rijtje.

A record
Dit is het meest gebruikte DNS record. A staat voor Address. Met een A record vertel je dat een domeinnaam of subdomein bij een bepaald IP adres hoort. Bezoekers die deze domeinnaam of subdomein intoetsen, zullen worden doorgeleid naar het IP adres van de server die in dit record ingesteld staat.

Voorbeeld van een A record

AAAA record
Omdat de IP adressen bijna op zijn, hebben ze een nieuwe versie voor IP adressen gemaakt - zodat er weer voldoende IP adressen beschikbaar zijn. De oude versie heeft IPv4, en de nieuwe versie heet IPv6. Waar je met een A record een domeinnaam aan een IPv4 adres koppelt, koppel je met een AAAA record een domeinnaam aan een IPv6 adres.

Voorbeeld van een AAAA record

MX record
Een ander populair DNS record, waarbij MX voor Mail eXchanger staat. Met een MX record vertel je welke server de email voor een domeinnaam moet afhandelen. Als iemand een mailtje stuurt naar een domeinnaam, wordt het MX record van die domeinnaam opgevraagd om te bepalen waar die email naar toe moet. Een domeinnaam kan 1 of meerdere MX records hebben. Elk MX record heeft een andere prioriteit. Mocht de mailserver met de hoogste prioriteit de email niet kunnen afhandelen, dan zal automatisch de mailserver met de op een-na-hoogste prioriteit worden geprobeerd. Deze prioteit geef je aan met een cijfer. Hoe lager dit cijfer, hoe hoger de prioriteit.

Voorbeelden van MX records

CNAME record
CNAME staat voor Canonical Name. Waarbij A en AAAA records een domeinnaam of subdomein koppelen aan een IP adres, kun je met een CNAME record een koppeling maken met een ander (sub)domein. Stel je hebt een A record aangemaakt voor domeinnaam.nl die je naar het IP adres 12.34.56.78 laat verwijzen. Je kunt dan voor mail.domeinnaam.nl en ftp.domeinnaam.nl CNAME records aanmaken, die je laat verwijzen naar domeinnaam.nl. Zowel domeinnaam.nl, mail.domeinnaam.nl als ftp.domeinnaam.nl zullen dan allemaal naar het IP adres 12.34.56.78 verwijzen. Het gebruik van CNAME records is handig, want als het IP adres 12.34.56.78 ooit eens wijzigen - dan hoef je maar 1 DNS record aan te passen, namelijk alleen het A record.

Voorbeelden van CNAME records

TXT record
In een TXT record (waarbij TXT voor Text staat) kan informatie over de domeinnaam worden opgeslagen, die door andere servers kan worden opgevraagd. In tegenstelling tot A, AAAA, CNAME en MX records, koppelt een TXT record een domeinnaam dus niet aan een adres. Een voorbeeld is wanneer je je aanmeldt met een domeinnaam bij Google of Microsoft. Zij vragen ter verificatie een TXT record aan je domeinnaam toe te voegen. Zo kun je aantonen dat jij de eigenaar bent van de domeinnaam. Ook worden TXT records gebruikt om email voor jouw domeinnaam veiliger te maken. Je moet dan denken aan SPF, DKIM en Dmarc records waarmee wordt voorkomen dat derden namens jouw domeinnaam email kunnen versturen en dat er met de inhoud van de door jou verzonden emails kan worden geknoeit. Wil je hier meer over weten? Klik dan hier om de blogpost te lezen die we daar eerder over schreven.

Voorbeelden van TXT records