Wat is er nieuw in WordPress 5.5?

Wat is er nieuw in WordPress 5.5?

Geschreven op 01-09-2020 door Ruben Hiemstra
Categorieën: WordPress Hosting

Wat is er nieuw in WordPress 5.5?

Twee weken geleden is WordPress versie 5.5 uitgekomen. Deze versie van WordPress heeft verrassend veel nieuwe, handige functies. In deze blogpost zet ik de belangrijkste nieuwe functies op een rij en laat ik zien wat je er mee kunt.

Auto-updates voor thema's en plugins

Een van de nieuwe functies van WordPress 5.5 is auto-updates. Je kunt je plugins en thema's automatisch laten updaten door WordPress. Deze functie bestond bij ons al wat langer door het gebruik van Installatron in je cPanel control panel. Maar vanaf versie 5.5 zit het dus ook in WordPress zelf. Je kunt auto-updates zowel voor thema's in- en uitschakelen, als ook per plugin.

Verbeteringen in de block-editor

Naast auto-updates zijn er ook grote UI-verbeteringen doorgevoerd in de block-editor. Met blocks kun je snel een pagina-layout in elkaar zetten. Je ziet nu randen rond werkbalken en knoppen, en je kunt nieuwe pictogrammen zien staan. De (+) knop voor het toevoegen van een nieuw block is ook verbeterd en valt nu meer op - het lijkt meer op een echte knop.

Block-directory
Een interessante toevoeging is de geïntegreerde block-directory. Met deze directory kun je een overzicht met veel verschillende kant-en-klare blocks vinden, en die eenvoudig aan je pagina toevoegen.

Afbeeldingen bewerken
Met WordPress 5.5 kun je afbeeldingen bewerken in de block-editor. Je kunt de hoogte en  breedte aanpassen, en je kunt ook een afbeelding bijsnijden en roteren zonder de editor te verlaten.

Lazy loading voor afbeeldingen

Verreweg de meeste laadtijd van webpagina's wordt vaak veroorzaakt door de afbeeldingen op die pagina. Door het inladen van afbeeldingen op je website te optimaliseren, kun je de snelheid en prestaties van je website flink verbeteren. Een veel gebruikte techniek hiervoor is om afbeeldingen vertraagd in te laden. Met deze techniek worden alleen afbeeldingen gedownload die zichtbaar zijn op het browserscherm van de gebruiker. Andere afbeeldingen worden pas gedownload als een gebruiker door je website scrollt. Dit vertraagd inladen wordt "lazy loading" genoemd.

WordPress 5.5 maakt het een standaardoptie voor alle sites door het kenmerk ‘lazy loading’ toe te voegen aan de img-tag van elke afbeelding op de pagina. Dit kenmerk wordt ondersteund door alle moderne webbrowsers (behalve Safari), en zorgt ervoor dat je website beter en sneller inlaadt voor deze gebruikers.

Standaard XML sitemaps

Een XML-sitemap is een bestand waarin een lijst van alle pagina's op je website in XML-indeling wordt weergegeven. Dit helpt zoekmachines zoals Google om alle pagina's gemakkelijk te ontdekken en te indexeren. Veel SEO-plugins bieden zo'n XML-sitemap functie aan.

Vanaf WordPress versie 5.5 heb je zo'n plugin niet meer nodig, want WordPress regelt dit nu standaard voor je site. WordPress zal een nieuw sitemap-indexbestand maken met de naam wp-sitemap.xml.

Mocht je al een SEO plugin gebruiken die een sitemap voor je aanmaakt, dan is dat niet erg. De twee grootste SEO-plug-ins (All in One SEO Pack en Yoast SEO) hebben besloten om hun eigen sitemaps te blijven genereren en niet de versie van WordPress gebruiken, omdat ze geavanceerde aanpassingsfuncties bieden.