Wat is SSL en waarom is het belangrijk voor je website?

Wat is SSL en waarom is het belangrijk voor je website?

Geschreven op 06-08-2019 door Sander Cruiming
Categorieën: WooCommerce, WordPress Hosting, Online Beveiliging

Wat is SSL en waarom is het belangrijk voor je website?

Het groene slotje in de adresbalk van je browser. Op steeds meer websites kom je het tegen. Het groene slotje betekent dat de verbinding tussen jouw computer en de website-server beveiligd is met een SSL certificaat. Wat is dat precies, en waarom is het belangrijk dat ook jouw website SSL gebruikt? In deze blogpost leg ik dat uit.

Wat is een SSL certificaat?
SSL is een afkorting die staat voor Secure Sockets Layer. Je kunt SSL zien als een veiligheidslaag voor het internet-verkeer tussen de website-server en de bezoekers van die website. SSL zorgt ervoor dat dit verkeer versleuteld wordt. Alleen de bezoeker en de server kunnen dit verkeer weer ontsleutelen. Op die manier kan het verkeer niet door derden op het internet worden afgeluisterd, en weet de bezoeker dat de data ook niet door derden kan zijn aangepast.

SSL zorgt ervoor dat internet-verkeer wordt versleuteld.

Dit is natuurlijk erg belangrijk als je als bezoeker bijvoorbeeld vertrouwelijke gegevens invoert, betalingen uitvoert, of aan het inloggen bent met een wachtwoord. Een bezoeker kan op twee manier checken of er een SSL beveiligde verbinding actief is met een website: door het groene slotje in de adresbalk van de browser, maar ook doordat de URL begint met https:// in plaats van http://.

Een SSL certificaat wordt door een aantal officiele instanties op internet uitgegeven, die Certificate Authorities (CA's) worden genoemd. Browsers kunnen bij deze CA's laten controleren of een SSL certificaat echt en nog geldig is. Een CA is dus een derde, onafhankelijke partij die een garantie geeft dat een SSL certificaat betrouwbaar is.

Hoe werkt een SSL beveiligde verbinding precies?
Het onderstaande schema laat stap-voor-stap zien hoe een SSL beveiligde verbinding functioneert.

  • Stap 1
    De bezoeker vraagt een website op via het https:// adres.
  • Stap 2
    De website-server start een SSL verbinding op, en stuurt daarmee een sleutel en een bijbehorend SSL certificaat richting de bezoeker.
  • Stap 3
    De browser van de bezoeker checkt bij de officiele uitgever van het SSL certificaat of dit certificaat echt en nog geldig is.
  • Stap 4
    Als het SSL certificaat in orde is, verloopt vervolgens al het verkeer tussen de bezoeker en de server versleuteld via de beveiligde verbinding. Het versleutelen wordt gedaan met de sleutel die tijdens stap 2 is uitgewisseld, en die tijdens stap 3 op betrouwbaarheid en echtheid is gecheckt.

Wat zijn de voordelen om SSL te gebruiken?
Nu je weet wat een SSL certificaat is en hoe het werkt, kun je begrijpen dat het gebruik van een SSL certificaat belangrijk is voor je website - en wel om de volgende redenen:

  • Het wekt vertrouwen voor je bezoekers
    Doordat je bezoekers het groene slotje zien, weten zij dat het verkeer is versleuteld en dus niet kan worden afgeluisterd of worden gewijzigd door derden. Dit geeft je bezoekers een veiliger gevoel tijdens het gebruiken van je website. Dit extra vertrouwen kan voor webshops en andere zakelijke websites zorgen voor een hogere conversie en meer omzet via de site.
  • Betere beveiliging van persoons- en andere gegevens
    Veel websites hebben contactformulieren, bestelsystemen en andere pagina's waarop vertrouwelijke data wordt ingevoerd. Je wilt natuurlijk voorkomen dat deze gegevens in handen kunnen vallen van derden. Door gebruik te maken van een SSL certificaat, wordt dit een stuk lastiger gemaakt.
  • Betere positie in Google
    Google en ook andere zoekmachines houden er sterk rekening mee of een website wel of geen SSL certificaat heeft. Als een website geen SSL heeft, wordt de website bestraft met een veel lagere positie in de zoekresultaten.

Hoe activeer ik SSL voor mijn website?
Als je website bij XXL Hosting staat, dan is er goed nieuws: je kunt dan gratis gebruik maken van SSL certificaten. Niet voor 1 domeinnaam, maar voor alle domeinnamen en subdomeinen die in je hostingpakket zijn ondergebracht.

SSL activeren voor je hostingpakket bij XXL Hosting

Log hiervoor in op ons dashboard, en ga naar Hosting in het linkermenu. Klik dan op Beheren achter het hostingpakket waar je SSL voor wilt aanzetten, en ga ten slotte naar het SSL gedeelte. Met een druk op de knop is SSL dan aangevraagd.

Let op: mocht je nog een oud resellerpakket bij ons hebben, dan is SSL helaas niet gratis beschikbaar voor je hostingpakketten. Neem contact met ons op voor een alternatief.