Webshop beginnen deel 1: productonderzoek

Webshop beginnen deel 1: productonderzoek

Geschreven op 01-02-2022 door Sven Nauta
Categorieën: WooCommerce

Webshop beginnen deel 1: productonderzoek

In deze nieuwe blogreeks ga ik stap-voor-stap uitleggen hoe je anno 2022 een webshop kunt starten met WooCommerce, zonder dat je al veel technische en commerciele ervaring daarmee hebt. Elke maand behandel ik een ander onderwerp. We beginnen deze maand met hoe je productonderzoek kunt uitvoeren voor je nieuwe webwinkel.

Wat is een webshop en wat is WooCommerce?

Voordat we naar het uitvoeren van productonderzoek gaan kijken, beginnen we met een korte uitleg over wat een webshop en wat WooCommerce is. Een webshop is een website van een winkel die online producten of diensten verkoopt. Om een website om te vormen in een webshop, heb je een webshop CMS nodig. Dit is een systeem waarmee je de webshop maakt, en waarmee je bijvoorbeeld producten en bestellingen kunt beheren. Voorbeelden van webshop CMS'en zijn PrestaShop, Magento en WooCommerce. We zien dat met name WooCommerce het meest gebruikte webshop CMS is. WooCommerce is een plugin die je kunt activeren binnen het populaire WordPress, waarmee je webshopfuncties kunt toevoegen aan een WordPress website. Ook zijn er allerlei andere plugins beschikbaar voor WordPress, zoals een plugin van betaalprovider Mollie om iDeal-betalingen op je webshop te kunnen accepteren.

Hoe voer ik productonderzoek uit?

Voordat je een webshop start, moet je natuurlijk weten welke producten je wilt gaan verkopen. Hiervoor voor je een productonderzoek uit, waarvoor je een aantal tools en websites kunt inzetten.

Google trends is een tool waarmee je trends en populariteit van een zoekterm kunt inzien. Dit is een tool die je gratis kunt gebruiken. Je kunt zoekwoorden in een land, regio of taal inzien. Daarnaast kun je aan de hand van grafieken ontdekken of er in de loop der tijd meer of minder naar een bepaald zoekwoord gezocht wordt. Hieronder volgen voorbeelden van twee zoekwoorden in Google Trends. Hierk un je zien dat de "fidget spinner" alleen in 2017 een hype was:

Fidget spinner was een hype in 2017 volgens Google Trends

Hieronder volgt nog een ander voorbeeld over het zoekwoord "bedhoezen". Je ziet dat er pieken en dalen zijn in de afgelopen vijf jaar:

Google Trends statistieken voor zoekterm: bedhoezen

Productonderzoek op Amazon en Bol.com

Amazon en Bol.com zijn twee webshopplatformen, waarop door vele partijen producten worden verkocht. Niet alleen door Amazon en Bol.com zelf, maar ook door vele externe leveranciers. Door naar bepaalde producten te zoeken op deze platform, kun je een idee krijgen hoeveel concurrentie er is, en voor welke verkoopprijs producten worden aangeboden. Door ook te kijken naar de geplaatste reviews op de platformen, kun je tevens een idee krijgen over de kwaliteit van de aangeboden producten. Al deze informatie kun je gebruiken om te kijken of er ruimte in de markt is voor een bepaald product, en welke prijs en kwaliteit er wordt verwacht.

Zo zochten we bijvoorbeeld op "tafelhoekbeschermers". We zagen daar op Bol.com veel negatieve reviews over de prijs. Het zou dus een mogelijke kans zijn om tafelhoekbeschermers tegen een lagere prijs (al dan niet in grotere hoeveelheden/bundels) aan te bieden.

Hosting voor je webshop bij XXL Hosting

Mocht je nog een hosting voor je nieuwe webshop hebben, overweeg dan zeker om bij ons je webshop onder te brengen. Naast een goede klantenservice die per e-mail, chat en telefonisch bereikbaar is, zijn onze hostingservers zeer snel door het gebruik van moderne infrastructuur en slimme caching- en optimalisatietechnieken. In vergelijking met andere providers laadt een website tot wel 4x zo snel in:

Laadtijd van websites is bij XXL Hosting tot wel 4x zo snel

Daarnaast maken onze servers gebruiken van duurzame energie, wat is gecontroleerd is door The Green Web Foundation. Ook planten we elk jaar een boom voor elke gehoste website, om zo de klimaatimpact van je website zo klein mogelijk te houden.

Check hier de prijzen voor webhosting.

Klik hier om deel twee te lezen. Mocht je vragen hebben dan kun je hieronder vragen stellen op onze contactpagina.

Klik hier voor contact