Werken en een HBO opleiding volgen tegelijk; Douwe en Lars doen het bij XXL

Werken en een HBO opleiding volgen tegelijk; Douwe en Lars doen het bij XXL

Geschreven op 05-09-2023 door Douwe Zijlstra
Categorieën: XXL Hosting

Werken en een HBO opleiding volgen tegelijk; Douwe en Lars doen het bij XXL

Inmiddels is het alweer 5 jaar geleden ik als 17 jarige MBO-ICT stagiair bij XXL binnen kwam lopen. Na mijn stage mocht ik bij XXL blijven, en inmiddels volg ik een HBO opleiding in combinatie met het werken bij XXL.

Ik voelde na mijn MBO opleiding dat ik wat kennis miste, en dat er meer in zat. Maar ik vond het werken bij XXL ook erg prettig en zag ik het ook niet zitten om volledig de schoolbanken weer in te gaan. Daarnaast is er in de buurt van Leeuwarden niet een opleiding die past bij mijn interesses en ambities. De Dutch Cloud Community, de branchevereniging voor de Nederlandse hostingwereld, heeft een aantal jaar geleden in samenwerking met Hogeschool Utrecht de duale opleiding 'Cyber Security & Cloud' opgezet, een opleiding die is ontwikkeld in samenwerking met de hostingbranche en dus perfect aansluit bij de werkzaamheden en daarnaast ook nog de mogelijkheid biedt om de opleiding te volgen en te werken tegelijk. Duaal houdt in dat ik 1 dag per week op school besteed, en 1 zelfstudiedag heb. De overige 3 dagen werk ik bij XXL. Samen met XXL heb ik toen besloten om die uitdaging aan te gaan, en zo kan ik dus toch werken en ondertussen ook nog een papiertje halen.

Opzet van de opleiding

De opleiding is zodanig opgezet dat het meerendeel van de studiepunten verdiend wordt met praktijkervaring en zelfverdieping. De rest van de studiepunten wordt verdient met theorie. "Dat is een perfecte wisselwerking; mijn praktijkervaring maakt de theorie een stuk makkelijker te begrijpen, en de theorie die ik leer kan ik vaak ook weer toepassen in de praktijk. Daarnaast doe ik geen fictieve projecten die, nadat de docent ze heeft nagekeken, de prullenbak in gaan maar echte werkzaamheden, en draagt mijn werk dus echt iets bij aan het bedrijf.

Lars begint deze week

Ook collega Lars gaat vanaf deze week beginnen met dezelfde opleiding. Lars heeft eigenlijk dezelfde reden als mij gekozen; een naar systeembeheer/cloud gerichte opleiding, en tegelijkertijd werken. Lars is ook bij XXL binnen gekomen als stagiair, en is inmiddels een gewaardeerde kracht binnen het team.