WordPress versie 5.7 is uit, wat is er nieuw?

WordPress versie 5.7 is uit, wat is er nieuw?

Geschreven op 15-03-2021 door Edwin Tjallings
Categorieën: WordPress Hosting

WordPress versie 5.7 is uit, wat is er nieuw?

Eerder deze maand is versie 5.7 van WordPress uitgekomen. Dit is een redelijk grote update met een aantal nieuwe functies, zoals verbeteringen aan de block editor en ingebouwde functies voor het switchen naar SSL. In deze blogposts nemen we de nieuwe functies samen met jou door.

Gemakkelijk SSL instellen voor je WordPress site

Een vraag die vaak aan ons wordt gesteld is hoe SSL ingeschakeld kan worden voor een WordPress site, zodat de website veilig via https:// te bezoeken is. Elk hostingpakket bij ons beschikt standaard al over een SSL certificaat, zodat je website zowel via http:// als https:// bereikbaar is. Om er voor te zorgen dat de bezoekers op je WordPress website automatisch naar de beveiligde https:// versie werden geleid, moest je als websitebeheerder nog wel zelf wat instellen en regelen binnen WordPress. Een plugin die dit voor je makkelijk maakt is Really Simple SSL. In WordPress 5.7 heeft WordPress nu zelf een ingebouwde functie om de switch naar SSL snel en makkelijk te regelen.

Status sitediagnose functie in WordPress 5.7
Status sitediagnose functie in WordPress 5.7

Zoek hiervoor in het WordPress dashboard naar de 'Status sitediagnose' widget, en klik dan op de link 'Sitediagnose scherm'. Het checken of je een beveiligde SSL verbinding gebruikt en hebt ingesteld is onderdeel van deze sitediagnose.

Status sitediagnose die laat zien dat er nog geen beveiligde SSL verbinding is voor je WordPress website
Status sitediagnose die laat zien dat er nog geen beveiligde SSL verbinding is voor je WordPress website

Open vervolgens het bericht waar 'Je site gebruikt geen HTTPS' staat. Je zult een grote blauwe knop zien staan met de tekst 'Update je site om HTTPS te gebruiken'. Door deze knop in te drukken is de switch naar SSL geregeld!

Verbeterde block editor

Wat je op zal vallen nadat je naar versie 5.7 van WordPress hebt ge-update is het gebruik van andere, frissere kleuren. De block editor is sterk verbeterd, en kan nu op meer plaatsen gebruikt worden waar dat voorheen niet kon - tenminste, niet zonder de code in te duiken.

Veel gebruikte bedieningselementen, zoals het wijzigen van de lettertypegrootte, zijn ook op meer plekken te vinden - precies waar je ze nodig hebt. Verder is het maken van layout-wijzigingen, zoals het toevoegen van afbeeldingen in volledige hoogte - zijn eenvoudiger uit te voeren.

Een aantal verbeteringen van de block editor op een rij:

  • Aanpassen van lettertypegrootte op meer plekken
    De besturingselementen voor lettertypegrootte zijn nu op meer plaatsen in de lijst- en codeblokken te vinden, zodat je niet meer naar een ander scherm hoeft te gaan om wijziging uit te voeren.
  • Herbruikbare blokken verbeterd
    een groot aantal verbeteringen voor herbruikbare blokken maken het gebruik hiervan stabieler en makkelijker. En herbruikbare blokken worden nu ook automatisch opgeslagen met het bericht als je op de Update-knop drukt.
  • Inserter verslepen
    Je kunt nu blokken en blokpatronen van de 'inserter' rechtstreeks naar je bericht verslepen.

Lazy loading voor iFrames in WordPress

WordPress 5.7 maakt het mogelijk om ook iFrames via 'lazy loading' in te laden, wat voor afbeeldingen al beschikbaar was. Lazy loading betekent dat elementen op een webpagina niet gelijk bij het initiële inladen van de pagina, maar met een vertraging worden ingeladen - pas als de bezoeker de specifieke iFrame of afbeelding in beeld heeft. Je website laadt zo sneller in.

Als je zowel de hoogte als breedte voor een iFrame opgeeft, dan voegt WordPress automatisch het loading="lazy" attribuut toe aan de iFrame.

En nog veel meer verbeteringen in WordPress 5.7

Naast de bovenstaande wijzigingen, heeft WordPress nog tal van andere verbeteringen in deze nieuwe versie doorgevoerd, zoals jQuery aanpassingen en een optie voor beheerders om een wachtwoord-resetlink te sturen naar een andere gebruiker. Bekijk hier de Engelstalige fieldguide voor een compleet en gedetailleerd overzicht van alle wijzigingen in WordPress 5.7.

Update je WordPress site

Om te kunnen profiteren van alles wat deze nieuwe WordPress versie te brengen heeft, kun je je WordPress website updaten. Mocht je website na het updaten niet meer (goed) werken, dan kun je via ons control panel altijd een backup terugzetten van je bestanden en database. Je mag natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen via chat, mail of telefoon, we helpen je graag verder.

Heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog? Neem dan gerust contact met ons op!