Eind juli is er weer een nieuwe versie van WordPress uitgekomen, namelijk versie 5.8 en heeft als bijnaam "Tatum" gekregen. In deze blogpost nemen we de belangrijkste wijzigen met je door.
Voor het eerst sinds de introductie van het bloksysteem in WordPress 5.0 (alweer een tijdje terug), is het gebruik van blokken niet langer beperkt tot de berichten editor. Dankzij het nieuwe widgetvenster heb je ook de mogelijkheid om blokken in de zijbalken of footer te plaatsen.
Mocht je geen blok-widgets willen gebruiken of tegen problemen aanlopen, kun je ervoor kiezen om de Classic Widgets plugin te installeren. Na installatie en activatie schakelt deze plugin het blok-gebaseerde widgetsysteem uit, zodat je de traditionele widgets kunt blijven gebruiken zoals je dat gewend bent.
Behalve de mogelijkheid om blokken in widgets te geebruiken, zijn er ook een aantal nieuwe blokken beschikbaar gekomen in deze nieuwe WordPress versie: blokken voor de titel van de website, de sitebeschrijving, het logo, sidebars en een zogenaamd "query loop"-blok. Dit laatste type blok kun je gebruiken om een lijst van artikelen op verschillende manieren weer te geven.
Een andere nieuwe blok is de "Duotone"-blok. Dit blok kun je gebruiken om afbeeldingseffecten toe te voegen aan mediablokken of andere blokken die dit ondersteunen.
Als je dan een afbeelding bewerkt in een blok, zulk je een klein rond icoontje zien staan in de blokeditor. Hier kun je dan twee kleurtonen selecteren voor de afbeelding. Dit kan een leuke en creatieve variatie van je afbeelding opleveren.
Op dit moment maakt de mediabibliotheek gebruik van infinite scrolling. In versie 5.8 is dit vervangen door een "Laad meer" knop. De hoeveelheid media items zal beperkt worden tot maximaal 40 per pagina. De reden tot deze wijziging is de toegankelijkheid. Het is namelijk lastig voor toetsenbord-gebruikers om in een infinite scroll omgeving te navigeren. Ook kunnen screen readers hier niet goed mee overweg.
Naast dit knopje heeft WordPress ook een frustratiepuntje weggehaald. Wanneer je een afbeelding upload via Media > Nieuw bestand, was er niet een manier om direct de URL van de afbeelding te kopieren zonder eerst naar het bewerkvenster te gaan. In deze versie is er een "Kopieer URL naar klembord" knopje tegevoegd nadat je een afbeelding hebt geupload. Je hoeft dus niet meer de pagina te verlaten om de URL te vinden.
In WordPress 5.8 kun je afbeeldingen in het WebP formaat uploaden en gebruiken. In versie 5.7 of ouder kreeg je nog een foutmelding als je dit type bestand probeerde te uploaden. WebP is een relatief nieuw formaat, wat 35% kleiner is dan de JPEG en PNG formaten zonder dat er kwaliteitsverlies is.
WordPress is vanaf deze versie gestopt met de ondersteuning van Internet Explorer 11. Dat betekent dat je WordPress website mogelijk niet (goed) meer werkt voor bezoekers die deze browser nog gebruiken. Dit aantal zal echter klein zijn, daar Microsoft deze versie ook al niet meer ondersteund.
Om te kunnen profiteren van alles wat deze nieuwe WordPress versie te brengen heeft, kun je je WordPress website bij ons updaten naar versie 5.8. Mocht je website na het updaten niet meer (goed) werken, dan kun je via ons control panel altijd een backup terugzetten van je bestanden en database. We maken elke nacht een backup van al je bestanden en databases.
Heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog? Neem dan gerust contact met ons op!