cPanel versie 96 is er met een nieuw uiterlijk, NGINX cache en Mail Node

cPanel versie 96 is er met een nieuw uiterlijk, NGINX cache en Mail Node

Geschreven op 30-06-2021 door Douwe Zijlstra
Categorieën: cPanel

cPanel versie 96 is er met een nieuw uiterlijk, NGINX cache en Mail Node

Elk kwartaal brengt cPanel een nieuwe versie uit van haar control panel-systeem. Onlangs is versie 96 beschikbaar gekomen, met onder andere een nieuw thema, NGINX caching, Mail Node en een aantal andere verbeteringen. In deze blogpost nemen we de verbeteringen met je door.

Nieuw minimalistisch thema: Glass

De grootste en meest opvallende wijziging is een nieuwe thema dat cPanel meelevert: het 'Glass' thema. Als je voor het eerst inlogde op cPanel, werd je voorheen overweldigd met allemaal icoontjes. Glass brengt daar met een minimalistisch en strak design verandering in. Als je Glass uit wilt proberen, dan kun je hem in cPanel onder 'Voorkeuren' -> 'Stijl wijzigen' instellen (of 'Preferences' -> 'Change style' als cPanel in het Engels staat ingesteld). Glass wordt standaard geselecteerd bij nieuwe accounts, maar je kunt altijd terug naar de oude en vertrouwde interface via de eerder genoemde optie.

Glass gaat op de lange termijn de plek innemen van het 'Retro' thema. Zoals het nu lijkt zal dit thema vanaf versie 98 niet meer beschikbaar zijn.

Glass: het nieuwe uiterlijk van cPanel die je kunt kiezen

NGINX manager; een cachinglaag voor snellere sites

Als je een eigen cPanel VPS hebt bij ons, kun je vanaf cPanel versie 96 NGINX (spreek uit als 'Engine X') gaan gebruiken. Met de zogenaamde 'NGINX Manager' kun je het instellen en beheren. NGINX is net als Apache een webserver, maar in plaats van dat het Apache vervangt, fungeert NGINX als reverse-proxy en loadbalancer met een cachinglaag. Dat houdt in dat als een website bezocht wordt op je VPS, NGINX deze gaat opvragen bij Apache en de website gelijk cached zodat de website voor een volgende bezoeker een stuk sneller ingeladen zal zijn. Bij XXL Hosting beschikken alle servers over de LiteSpeed webserver die ook ingebouwde caching heeft - dus wij zullen voor onze eigen servers NGINX in ieder geval voorlopig nog niet gaan gebruiken.

In de NGINX manager die je in WebHost Manager (WHM) kunt vinden, kun je NGINX allereerst aanzetten. NGINX wordt dan automatisch geactiveerd voor alle cPanel-accounts, maar je kunt deze daarna ook individueel per cPanel-account weer uitzetten. Dit is een interessante optie wanneer een website langzaam is of voor drukbezochte websites.

Voor meer informatie over NGINX en de NGINX Manager kun je terecht in de cPanel documentatie.

De NGINX manager in WHM

Mail Node is klaar voor productie

cPanel is al een poos bezig met haar functionaliteit voor 'Linked Nodes' - het koppelen van servers om taken van elkaar over te nemen. De DNS Node was al beschikbaar, maar nu is Mail Node ook afgemaakt en klaar voor gebruik. Het idee van een linked node is dat je een bepaalde service 'overdraagt' aan een aparte server. Dit kan dus naast DNS, nu ook voor e-mail. Zo kun je je hoofdserver (de 'parent node' genoemd) met websites die snel in moeten laden bijvoorbeeld voorzien van SSD opslag, Cloud Linux en LiteSpeed - en de Mail Node (de 'child node' genoemd) van tragere en goedkopere HDD opslag zonder de Cloud Linux en LiteSpeed licenties.  Daarnaast hoeft je hoofdserver zich dan niet meer bezig te houden met e-mail, wat ook weer wat geheugen- en CPU-gebruik scheelt. Als laatste voordeel is dat er meer "risicospreiding" is: mocht een server tijdelijk uitvallen, dan liggen niet zowel de websites als e-mail er uit.

Als je een eigen cPanel VPS hebt en gebruik wilt maken van Mail Node, dan kun je in de Cloud Provider portal een Mail Node licentie bestellen via de 'Licenties' optie. Een Mail Node licentie kost 40 euro per maand voor een onbeperkt aantal accounts. MailNode installeer je net als een gewone cPanel server, en kan aan maximaal 1 parent node tegelijkertijd gekoppeld zijn. Meer informatie vind je hier.

Een schema hoe parent nodes en child nodes van cPanel met elkaar communiceren

Overige toevoegingen en verbeteringen in cPanel versie 96

  • AlmaLinux 8 volledig ondersteund; Vanaf nu ondersteunt cPanel AlmaLinux 8 volledig. Daarmee vervalt de 'Experimental' status en kun je AlmaLinux veilig in productie gebruiken. In deze blog lees je hoe je op AlmaLinux over kunt stappen vanaf CentOS 8.
  • Experimentele ondersteuning voor ActiveSync; Met ActiveSync kunnen Android-gebruikers zonder extra apps onder andere e-mail, agenda en contacten synchroniseren als je gebruik maakt van de 'Calendars en Contacts Server' van cPanel.
  • Experimentele ondersteuning voor Ubuntu; In navolging van het CentOS verhaal, wil cPanel meer besturingssystemen ondersteunen. Na AlmaLinux zijn ze ook bezig met ondersteuning voor Ubuntu 20.04. Let wel dat dit nog lang niet productieklaar is, en echt nog in de beginfase zit.

Vooruitblik op cPanel versie 98

Nu dat cPanel versie 96 uitgebracht en klaar is, is cPanel begonnen met het ontwikkelen van versie 98. Er is al bekend gemaakt welke nieuwe features je in deze versie kunt gaan verwachten:

  • Jupiter thema; In versie 98 maakt Glass alweer plaats voor een nieuw thema genaamd Jupiter. Jupiter is een doorontwikkeling van Glass, met wat aanpassingen en extra toevoegingen.
  • Account Enhancements; Account Enhancements zijn 'extra's' die je per account in kunt stellen. Account Enhancements geven je de mogelijkheid om cPanel-gebruikers toegang te geven tot applicaties van derden (zoals de WordPress Toolkit) zonder dat je het pakket aan hoeft te passen.