Een update over de komende PHP update

Een update over de komende PHP update

Geschreven op 01-07-2020 door Sander Cruiming
Categorieën: PHP

Een update over de komende PHP update

Zoals we je al eerder dit jaar in maart hebben aangekondigd, gaan we vanaf september de PHP versies op onze hostingservers updaten. We investeren momenteel al veel tijd en moeite om deze update zo vlekkeloos en soepel mogelijk voor onze klanten te laten verlopen. In deze blogpost wil ik je graag bijpraten hoe we onze klanten op deze update voorbereiden, en wil ik van de gelegenheid gebruik maken om je nog eens aan deze komende PHP update te herinneren.

Waarom vindt deze PHP update plaats, en om welke versies gaat het?
Momenteel kun je de volgende vier PHP versies gebruiken op onze servers: 7.1, 7.2, 7.3 en 7.4. Omdat PHP versies 7.1 en 7.2 aan het einde van dit jaar niet meer worden ondersteund en verouderd zijn, zullen binnenkort alleen PHP versies 7.3 en 7.4 nog beschikbaar zijn. De reden waarom we dit doen is dat het straks niet meer veilig is om PHP 7.1 en 7.2 te gebruiken. Veiligheidslekken worden namelijk niet meer gedicht. Bovendien zijn de nieuwe PHP versies ook een stuk sneller, en zijn we zo klaar voor de nieuwere versies van tal van applicaties zoals WordPress, Joomla en Drupal.

Wanneer?
We voeren deze aanpassing in twee fases door:

Fase 1: begin september (31 augustus - 4 september 2020)
Alle hostingpakketten die momenteel PHP 7.1  of 7.2 gebruiken, zetten we om naar versie 7.3. Hierbij heb je in het control panel nog de mogelijkheid om de PHP versie tijdelijk terug te zetten naar 7.1 en 7.2. We controleren voor zover mogelijk alle websites op juiste werking, en zetten de PHP versie pro-actief terug - en informeren je hierover.

Fase 2: eind november (23 november - 27 november 2020)
Alle hostingpakketten die op dat moment nog PHP 7.1 of 7.2 gebruiken, zetten we nogmaals om naar versie 7.3. De mogelijkheid in het control panel om de PHP versie terug te zetten naar 7.1 en 7.2 is dan niet meer mogelijk. Ook wij kunnen deze versie dan niet meer voor je activeren.

Wat hebben we tot nu toe gedaan?
Om de PHP update zo vlekkeloos en soepel mogelijk te laten verlopen voor onze klanten, spenderen we momenteel veel tijd aan communicatie, voorlichting en updaten we zelfs honderden websites voor onze klanten:

  • In maart hebben we per e-mail de initiele aankondiging gedaan dat we in september de PHP update gaan aankondigen.
  • In april hebben we een scan gedaan op het gebruik van oudere versies van populaire applicaties zoals WordPress, Joomla, Drupal en PrestaShop, waarvan we weten dat deze niet meer werken met PHP versie 7.3. Alle klanten hebben we per e-mail geinformeerd dat een update nodig is.
  • In juni en begin juli hebben we alle oudere WordPress sites geprobeerd te updaten. Het gaat hier om honderden sites, waar we al met meerdere mensen al drie weken aan tijd hebben in zitten. Het resultaat is positief: het grootste deel hebben we met succes kunnen updaten, zodat deze sites klaar zijn voor de PHP update. Helaas is het voor een deel van de websites ook niet gelukt. In de tweede week van juli gaan we per e-mail alle klanten per e-mail informeren of onze update-poging wel of niet is geslaagd, en of er dus nog actie nodig is van de klant. Let er op dat we alleen WordPress sites updaten.
  • In augustus zullen we nog een keer een herinnering sturen, waarna het in september tijd is voor fase 1 van de PHP update.

Mocht je nog vragen hebben over deze PHP update, neem dan gerust contact met ons op.