Inkomende en Uitgaande Mailfiltering - Spamfilter

Inkomende en Uitgaande Mailfiltering - Spamfilter

Geschreven op 12-01-2021 door Sander Cruiming
Categorieën: Online Beveiliging

Inkomende en Uitgaande Mailfiltering - Spamfilter

Spam, virussen, scams en phising. E-mail wordt helaas voor heel wat kwaadaardige zaken misbruikt. Daarom maken we gebruik van een ingaand en uitgaand spamfilter. Afhankelijk van de dag, is de helft tot wel 90% van al het mailverkeer wereldwijd kwaadaardig. We beschermen onze klanten tegen deze gevaren met een inkomend spamfilter. Maar dat is helaas niet genoeg. Ook bij onze klanten kan het misgaan en hun website of mailbox kan worden misbruikt voor het versturen van spam. Om die reden hebben we ook een uitgaand spamfilter actief.

Inkomend spamfilter

Als je bij ons een mailbox hebt, wil je natuurlijk alleen legitieme e-mail ontvangen en zo weinig mogelijk spam, virussen, phisingmails en andere onzin. We gebruiken om jou van deze overlast te besparen het inkomend spamfilter van SpamExperts. Elk mailtje dat naar jou wordt verzonden, wordt eerst door hun zelflerende spamfilter-platform geanalyseerd op tal van kenmerken. Alleen als de e-mail geen spam is, dan wordt de e-mail afgeleverd op je mailbox.

Voor klanten die meer inzicht en controle willen over welke e-mail wordt tegengehouden door ons inkomende spamfilter, heeft SpamExperts een uitgebreid control panel beschikbaar. Je kunt dit panel bereiken door in je cPanel control panel van je hostingpakket op het "Prossional spamfilter" icoontje te klikken.

Het spamfilter panel

In dit panel van het spamfilter heb je onder andere de volgende opties:

  • Logs bekijken: je kunt inzien welke mails zijn afgeverd op je domeinnaam
  • Spamquarantaine beheren: je kunt inzien welke mails als spam zijn tegengehouden door het spamfilter, en je hebt de optie om deze mails alsnog af te laten leveren
  • Whitelist: je kunt bepaalde afzenders op een whitelist zetten, zodat mails van hen nooit als spam worden tegengehouden
  • Blacklist: je kunt daarnaast bepaalde afzenders ook op een blacklist zetten, zodat mails van hen altijd worden tegengehouden
  • Filterinstellingen: je kunt de strengheid van het filter aanpassen, of het filter helemaal aan- of uitzetten

Uitgaand spamfilter

Naast het inkomend spamfilter wat onze klanten tegen kwaadaardige mails beschermd, hebben we daarnaast ook een uitgaand spamfilter actief wat de rest van het internet beschermd tegen eventuele spam die onze klanten per ongeluk versturen. Elk mailtje wat via een mailbox of website bij ons wordt verzonden, gaat eerst door het uitgaande spamfilter van MailChannels.

Spam via een mailbox

Het kan voorkomen dat een wachtwoord van een mailbox wordt geraden of in handen valt van spammers. Een spammer kan dan inloggen op de maibox, en deze misbruiken om spam te versturen. Mocht ons uitgaand spamfilter dit detecteren, dan blokkeren we uit voorzorg het inloggen op deze mailbox. De mailbox kan dan geen mail meer versturen, zodat er geen spam meer verspreid kan worden. Ook kan de spammer niet meer inloggen op de mailbox om mails te lezen. Mail komt nog wel gewoon binnen. Tegelijkertijd met de loginblokkade, krijg je een mailtje van ons om je te informeren, en maken we in ons systeem een belactie aan om je ook even te telefonisch te informeren.

Je kunt voorkomen dat je mailbox-wachtwoord in verkeerde handen komt door een moeilijk-te-raden wachtwoord te gebruiken, en niet hetzelfde wachtwoord voor meerdere diensten op het internet te gebruiken.

Spam via een website

Daarnaast kan het ook voorkomen dat er spam wordt verzonden via een website. Een website kan worden gehackt,  of een contact- of reactieformulier kan worden misbruikt om spam te versturen. Mocht ons uitgaand spamfilter dit detecteren, zal blokkeren we tijdelijk het versturen van e-mail voor het gehele hostingpakket waar deze website op staat. Zo stoppen we de verdere verpreiding van spam. Tegelijkertijd met deze uitgaande mail-blokkade, krijg je een mailtje van ons om je te informeren, en maken we ook weer een belactie aan om je telefonisch op de hoogte te brengen.

Je kunt voorkomen dat je website door spammers wordt misbruikt door je CMS en plugins regelmatig te updaten, een moeilijk-te-raden wachtwoord te gebruiken, en contactformulieren te beveiligen met een captcha-code - zodat botjes geen misbruik kunnen maken van die formulieren.

De reden waarom we ook een uitgaand spamfilter hebben

De noodzaak van een inkomend spamfilter is voor iedereen wel duidelijk: niemand zit te wachten op de spammailtjes in je inbox. De reden dat we daarnaast ook uitgaande spamfilter actief hebben, heeft misschien wat extra uitleg nodig. Er zijn drie redenen waarom het hebben van een uitgaand spamfilter belangrijk is:

  1. Het voorkomen van een slechte reputatie bij andere providers
    Als onze servers en jouw domeinnaam veel spam verstuurt, dan kan onze server of je domeinnaam op een zwarte lijst komen te staan. Veel e-mailproviders zoals Hotmail en Gmail hebben zo'n lijst in gebruik. Als je eenmaal op zo'n lijst staat, komt jouw e-mail niet meer aan bij deze e-mailadressen, en het is lastig om van de lijst af te komen. Door het versturen van spam in een vroeg stadium te detecteren en gelijk in te grijpen, voorkomen we dat onze servers en je domeinnaam op de zwarte lijsten te terecht komen.
  2. Het voorkomen van datalekken
    Als een spammer toegang heeft tot je mailbox of website om spam te versturen, zouden ze daarna ook verder kunnen kijken naar bijvoorbeeld aanwezig (klant)gegevens in de database van je website of mails in je mailbox. Hier kunnen persoons- en andere gevoelige gegevens tussen zitten, waarvan je natuurlijk niet wilt dat deze op straat komen te liggen.
  3. Het voorkomen van vergaande hacks
    Het versturen van spam is vaak het eerste wat er gebeurd nadat er toegang is verkregen tot een website. Als er eenmaal toegang is, kunnen kwaadwillenden je hostingpakket vervolgens ook gaan inzetten voor andere kwaadaardige activiteiten. Je moet daarbij denken aan het online zetten van phisingsites, het uitvoeren van aanvallen op andere websites, het bekladden van je website, of het plaatsen van allerlei achterdeurtjes (backdoors) om toegang te blijven houden tot je website. Door vroegtijdig in te grijpen kunnen we veel van deze vergaande hacks vaak voorkomen.