Websites en e-mail worden gescheiden (uitgesteld)

Websites en e-mail worden gescheiden (uitgesteld)

Geschreven op 27-09-2021 door Sander Cruiming
Categorieën: WooCommerce, WordPress Hosting, E-mail

Websites en e-mail worden gescheiden (uitgesteld)

Een website en e-mail van een hostingpakket staan momenteel bij ons op dezelfde server. Dit gaan we de komende maanden veranderen. Websites en e-mail komen dan op aparte servers te staan, wat een aantal voordelen heeft. In deze blogpost leg ik uit wat die voordelen zijn, en wat je kunt verwachten van deze verandering.

Let op: we hebben de implementatie vanwege een aantal technische issues in eerste instantie uitgesteld. Onderaan deze blogpost kun je de details hierover lezen.

Wat gaat er precies veranderen?

Nu komt zowel het websiteverkeer als ook het mailverkeer voor je hostingpakket altijd op dezelfde server uit, zoals in het volgende schema wordt weergegeven:

Oude situatie: website en e-mail op 1 server

We gaan binnenkort de website en e-mail van je hostingpakket van elkaar splitsen, en op aparte servers zetten. Het websiteverkeer wordt dan door een andere server afgehandeld dan het mailverkeer, zoals in het onderstaande schema wordt getoond:

Nieuwe situatie: website en e-mail op 2 aparte servers

Waarom websites en e-mail op gescheiden servers?

Er zijn een aantal voordelen om je website en e-mail op aparte servers te plaatsen:

  1. Betere beveiliging
    Door de web- en mailfuncties op aparte servers te zetten, kunnen we beide servers beter dichttimmeren en beveiligen. Zo hoeft de firewall op de webserver straks geen mailverkeer meer door te laten. Zo verkleinen de zogenaamde "attack surface" van beide servers.
  2. Hogere performance
    Er is nu 1 server die zowel het website- als mailverkeer moet afhandelen. Door het mailverkeer uit te besteden aan een andere server, komt er servercapaciteit vrij. Het resultaat is dat websites sneller zullen laden. Er zijn dus straks twee servers voor je aan het werk.
  3. Betere beschikbaarheid
    Mocht er een storing zijn op of onderhoud worden uitgevoerd aan de ene server, dan blijft de andere server gewoon doorwerken. In dat geval is niet zowel je website als e-mail tijdelijk offline, maar slechts een van beide.
  4. Betere schaalbaarheid
    Doordat we de mailservers en webservers onafhankelijk van elkaar kunnen vergroten qua servercapaciteit en opslagruimte, verbeteren we de algehele schaalbaarheid.

Wanneer vindt deze verandering plaats?

Ons plan is om tijdens de maanden oktober, november en december van dit jaar deze wijziging server voor server door te voeren. Als jouw hostingpakket (of de hostingpakketten van je klanten als je reseller bij ons bent) bijna aan de beurt is, krijg je van te voren een aankondiging per e-mail.

Wat is de impact voor mij? Wat moet ik doen?

De impact voor klanten is zeer gering, en er is in veel gevallen geen actie nodig. We verplaatsen alle mailboxen naar de andere server, waarna deze server het versturen en ontvangen van e-mail voor je hostingpakket overneemt. De mailinstellingen veranderen niet. Dit doen we per hostingpakket.

Er zijn twee situaties waarbij actie van de klant nodig is:

  1. Je moet mail.domeinnaam.nl (waarbij je domeinnaam.nl vervangt door je domeinnaam bij ons) als inkomende en uitgaande mailserver hebben ingesteld in je mailprogramma. Het was daarnaast ook mogelijk dat je de hostname van de server kon instellen in de vorm van amsxxx.yourwebhoster.com - dit zal na de wijziging niet meer werken. Mocht je nog de hostname van de server hebben ingesteld, wijzig dit dan naar mail.domeinnaam.nl.
  2. Indien je domeinnaam niet onze nameservers gebruikt en dus de DNS records van je domeinnaam door een andere provider wordt beheerd, kunnen wij het DNS record voor mail.domeinnaam.nl (waarbij je domeinnaam.nl vervangt door je domeinnaam bij ons) niet voor jou aanpassen. Dit DNS record moet namelijk naar het IP adres van de nieuwe mailserver gaan verwijzen. Je krijgt dan apart bericht met informatie over wat en wanneer je bij je DNS provider moet aanpassen.

Update 11 oktober: de implementatie is uitgesteld

Eind vorige week hebben we een deel van de hostingpakketten op 1 server gesplitst naar een aparte web- en mailserver. Ondanks dat we deze omzetting uitvoerig hebben getest op onze acceptatie-omgeving, kwamen we tijdens de uitrol een aantal technische issues tegen. We hebben via een call overleg gepleegd met cPanel, ons control panel-leverancier. We hebben besloten om deze implementatie tijdelijk stop te zetten, en uit te stellen naar de nabije toekomst - wanneer deze technische issues zijn verholpen.

De grootste "show stopper" was dat het na de omzetting van van een hostingpakket naar een aparte mailserver, het toch niet meer mogelijk bleek om - zonder hulp van ons - over te stappen naar een externe mailprovider (zoals Office365 of Google Workspace). We moesten een hostingpakket dan eerst terugmigreren, waarna de wijziging pas kon worden gedaan. Dit is een van de issues die ons niet wenselijk leek. cPanel heeft aangegeven hieraan te werken.

Desondanks de gevonden issues, zijn we nog steeds erg positief over dit project - en blijven we van plan om dit project in de nabije toekomst weer op te pakken. We houden je daarover uiteraard via onze nieuwsbrief of blog op de hoogte. Kom je er niet uit? Neem dan gerust contact met ons op! https://www.xxlhosting.nl/contact

Klik hier voor contact