Mirjam Kooi van Juwelier Kooi

Fotoreportage

Mirjam Kooi van Juwelier Kooi
Mirjam Kooi heeft in 2004 het familiebedrijf 'Juwelier Kooi' van haar ouders overgenomen, die in 1976 werd opgericht. Het is haar met de paplepel ingegoten en vanaf haar twaalfde hielp ze al in de winkel. Het was duidelijk dat Mirjam het stokje zou overnemen.

"Mijn vader was typemachinemonteur en mijn moeder werkte in de zorg. Toen kwam er een kans dat ze de juwelier in Burgum over konden nemen", vertelt Mirjam. "Ik denk dat de keus vooral bij mijn moeder vandaan kwam om deze stap te nemen. Ze hebben het vak gewoon aangeleerd door opleidingen en cursussen te volgen. Ik ben met de winkel opgegroeid en er bij ingerold. Mijn zusje had niks met de winkel, dus het was wel duidelijk dat ik de opvolger zou worden."

Een eigen goudsmid met atelier

"We hebben een groot scala aan merken, zoals Leff Amsterdam, MVMT, Seiko, Pulsar, Fossil en Sinsi. Maar natuurlijk ook de basiscollectie met goud en zilver. Als extra hebben we de shop-in-shop van Trollbeads, daarvan zijn we de enige in Friesland. Dit betekent dat wij de hele collectie op voorraad hebben. Als extra services beschikken wij over een waterdichttester voor horloges en een eigen goudsmid met een atelier. Hierdoor kunnen sieraden meteen in ons eigen atelier gemaakt worden, waardoor we korte lijnen hebben."

"Tien jaar geleden hadden we een vacature voor een medewerker uit staan. We namen onze huidige goudsmid aan, als medewerker. Zij was toen al edelsteenkundige en diamantair, maar mijn vader deed nog de goudsmidwerkzaamheden. Toen mijn vader ophield, was het logisch dat zij dit over ging nemen. Het gebeurt ook wel dat klanten speciaal naar ons toe komen voor haar, dat vind ik wel heel mooi."

Van offline naar online

"Toen wij de juwelier hebben overgenomen hebben we meteen stappen gemaakt richting de online wereld. Mijn ouders hadden nog geen website ontwikkeld voor de zaak. Wij hadden dus de behoefte aan een hostingpakket voor website en e-mail. Mijn man, Marco, had vanuit zijn rol als technicus bij de lokale omroep van Leeuwarden al ervaring met XXL Hosting. De keus was dus niet moeilijk om de hosting bij hen te stallen. Zo brachten we Juwelier Kooi ook naar de online wereld."

"Wij vinden XXL Hosting een betrouwbare partner met no-nonsense mentaliteit, een vast contactpersoon en 100% beschikbaarheid naar onze online omgeving. De ondersteuning bij problemen is heel goed. We zijn een keer gehackt, dat hebben zij toen ontdekt en heel snel opgelost. XXL Hosting communiceert duidelijk en tijdig bij problemen, dat is heel fijn. Wij zouden XXL Hosting zeker aanbevelen en dat doen we ook al regelmatig."

Ambachten laten bestaan

"De toekomst? Ik denk niet teveel na over de toekomst. Ik vind het heel leuk om dit te doen en ik ga gewoon zo lekker door. Het enige wat ik doe is blijven vernieuwen en met de tijd meegaan. Wat ik wel heel belangrijk vind is dat dit ambacht blijft bestaan. Vakmanschap is heel belangrijk in deze wereld en je ziet steeds vaker dat zulke bedrijven het niet meer redden. Bijvoorbeeld, mijn vader is nog steeds klokkenmaker. Dat is een ambacht dat niet veel mensen leren, maar het is wel belangrijk dat het blijft bestaan. Daarom is het mijn streven om mijn zaak gewoon lekker door te laten draaien. En de toekomst met XXL Hosting? XXL blijft onze nummer 1 partner voor hosting en domeinregistratie!"