cPanel versie 92: WordPress Toolkit, Dynamic DNS, en ECDSA

cPanel versie 92: WordPress Toolkit, Dynamic DNS, en ECDSA

Geschreven op 04-01-2021 door Sander Cruiming
Categorieën: Cloud, cPanel

cPanel versie 92: WordPress Toolkit, Dynamic DNS, en ECDSA

Ongeveer elk kwartaal komt er een nieuwe versie van cPanel uit. Onlangs is versie 92 van dit control panel systeem uitgekomen, met een aantal features die we in deze blogpost in het kort aan je introduceren.

WordPress Toolkit

Met WordPress Toolkit wordt het gemakkelijker om WordPress op een cPanel hostingaccount te installeren en te beheren - voor zowel de serverbeheerder als ook eindgebruikers. WordPress Toolkit heeft veel handige opties:

  • Installeer WordPress en kies daarbij gelijk een set aan plugins en thema's die mee worden geinstalleerd
  • Met 1 klik vanuit cPanel inloggen op wp-admin
  • Wijzigen van het wp-admin of database wachtwoord
  • Plugins en thema's in cPanel installeren, verwijderen, updaten, en in- of uitschakelen
  • Onderhoudsmodus waarbij er een tijdelijke "under constructie" pagina wordt getoond tijdens de aanbouw van een WordPress site
  • Security check op veel voorkomende veiligheidsrisico's in WordPress
  • Automatisch laten updaten van WordPress core, plugins en thema's
  • De optie om bestaande WordPress sites te importeren

Daarnaast heb je in WebHost Manager een totaaloverzicht van alle WordPress sites op de server, en kun je deze in bulk updaten en beheren.

Let er op dat een klein aantal functies als "premium" worden bestempeld door cPanel, waarvoor een extra licentie tegen meerprijs nodig is. Mocht je daar meer informatie over willen, neem dan contact met ons op.

Dynamic DNS

Voor klanten die een server op kantoor of thuis hebben draaien, waarbij ze een dynamisch IP adres krijgen van hun internet provider heeft cPanel nu de "Dynamic DNS" optie gemaakt. Hiermee kan de klant een URL laten genereren die de server bijvoorbeeld met een cronjob regelmatig moet aanroepen. cPanel checkt dan of het IP adres is gewijzigd, en indien dat het geval is - update cPanel het gekoppelde DNS record. Je kunt Dynamic DNS als optie in cPanel onder het kopje "Domains" zien staan.

ECDSA voor SSL certificaten

SSL certificaten worden met keys gegenereerd. Standaard worden keys van het type RSA gebruikt. Naast RSA, bestaan ook keys van het type ECDSA. ECDSA biedt dezelfde veiligheid als RSA, maar heeft als voordeel dat de keys kleiner zijn. Dit zorgt ervoor dat websites daar ietsjes sneller inladen. Met de optie "SSL/TLS configuration" in WHM kun je het type key op je cPanel server wijzigen. Nadat je dit doet, zal AutoSSL alle SSL certificaten gaan vervangen.

Upgraden & meer informatie

Je kunt upgraden naar versie 92 van cPanel met de optie "Upgrade to latest version" in WHM, mocht je automatische updates niet aan hebben staan op je server. Meer informatie over deze release kun je vinden op: https://docs.cpanel.net/release-notes/92-release-notes/