Het verschil tussen een container en VPS

Het verschil tussen een container en VPS

Geschreven op 23-02-2021 door Sander Cruiming
Categorieën: Cloud

Het verschil tussen een container en VPS

Bij Cloud Provider heb je de flexibiliteit om de cloud infrastructuur in verschillende vormen aan te maken: naast virtuele servers (VPS), bieden we ook containers aan. Wat zijn nou de verschillen tussen deze twee typen cloud infrastructuur, en wanneer kies je het beste voor een VPS en wanneer voor containers?

Technisch verschil: wel of geen eigen besturingssysteem

Voordat we gaan inzoomen over de voor- en nadelen van een VPS en container, is het goed om eerst het grote technische verschil tussen beide te begrijpen. De volgende afbeelding laat dit goed zien:

Verschil tussen VPS en containers

Op een fysieke server kunnen meerdere VPS'en of meerdere containers naast elkaar draaien. Het grote verschil is dat elke VPS weer een eigen besturingssysteem in zich heeft, waar een container dat niet heeft. Een container maakt gebruik van het onderliggende besturingssysteem van de fysieke server waar dit op draait.

De voordelen van VPS hosting

Complete vrijheid qua installatie, maar wel onderhoud en kennis nodig

Omdat een VPS een eigen besturingssysteem heeft, biedt een VPS qua instel- en installatie-mogelijkheden complete vrijheid. Je kunt van A tot Z zelf bepalen wat je installeert op de server en wat niet. Het nadeel is dat enige kennis van zaken van het Linux of Windows besturingssysteem noodzakelijk is. Als je een website wilt draaien op de VPS, is het ook nodig dat je weet hoe je een web- en databaseserver installeert en configureert. Tevens is het belangrijk dat je regelmatig het besturingssysteem up-to-date houdt om zo eventuele veiligheidslekken te dichten. Het eigen besturingsysteem biedt dus aan de ene kant veel vrijheid en flexibiliteit, maar je moet er wel de tijd en kennis voor hebben om het goed op te zetten en te onderhouden.

Verticaal schalen mogelijk

Mocht je meer capaciteit nodig hebben, dan heb je mogelijkheid om de VPS verticaal op te schalen. Dat betekent dat je meer CPU cores, geheugen en/of disk-capaciteit aan je bestaande server toevoegt. Er is wel een korte reboot nodig om de toevoeging actief te maken.

De voordelen van container hosting

Gelijk aan de slag met een applicatie zonder installatie en onderhoud

Tijdens het aanmaken van een container kies je welke stack of applicatie je wilt gebruiken, bijvoorbeeld WordPress, PHP of NodeJS. Na het aanmaken kun je er gelijk mee aan de slag. Je hoeft geen besturingssysteem, webserver of database te installeren en configureren. Ook hoef je je geen zorgen te maken over het onderhoud van het besturingssysteem - dat wordt door ons gedaan. Het nadeel is dat je geen toegang hebt tot het besturingssysteem, dus je beperkt het een en ander op je omgeving kunt instellen.

Horizontaal en verticaal schalen

Containers kun je naast verticaal, ook horizontaal schalen. Dit betekent dat je een container niet alleen groter of kleiner kunt maken, maar ook het aantal containers kunt verhogen of verlagen. Zo kun je dus meerdere containers naast elkaar hebben draaien die het verkeer voor één website of applicatie afhandelen. Bovendien kan het opschakelen zonder reboot.

De cloud infrastructuur; welke keuze is het best voor jou?

De keuze voor een VPS is vaak het beste als je complete vrijheid en flexibiliteit wilt hebben over wat er op je serveromgeving wordt geïnstalleerd en geconfigureerd, omdat je bij een container hier geen toegang tot hebt. Wil je juist minder tijd kwijt zijn aan het installeren en onderhouden van het besturingsysteem en je server, dan is een container een betere keuze. Let er op dat bepaalde serveromgeving een VPS vereisen: denk bijvoorbeeld aan een control panel-systeem zoals cPanel, Plesk of DirectAdmin, of een Windows Server omgeving - deze type omgevingen kunnen niet in een container draaien, en vereisen een VPS.

Heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog? Neem dan gerust contact met ons op!