Wat is AlmaLinux, en hoe stap ik over van CentOS 8?

Wat is AlmaLinux, en hoe stap ik over van CentOS 8?

Geschreven op 02-06-2021 door Douwe Zijlstra
Categorieën: Cloud

Wat is AlmaLinux, en hoe stap ik over van CentOS 8?

In december 2020 verraste RedHat vriend en vijand door aan te kondigen een andere koers op te gaan met CentOS. Tot en met CentOS 8 was CentOS een open-source en volledig gratis rebuild van het betaalde Red Hat Enterprise Linux (RHEL), maar Red Hat gaat zich nu met 'CentOS Stream' richten op een upstream ontwikkelplatform die voorop lopen op de stabiele releases van RHEL. Tot voor kort was CentOS altijd een rebuild een stabiele release van RHEL. Dit heeft ook als gevolg dat CentOS 8 per eind 2o21 geen beveiligingsupdates meer ontvangt en daarmee al eerder end-of-life is dan CentOS 7.

Eind december liet CloudLinux al na deze aankondiging weten met een eigen fork van CentOS 8 te komen. In maart kondigden ze dan ook 'AlmaLinux' met een bijbehorende stichting aan. AlmaLinux is een fork van RHEL 8.3, en daarmee vrijwel identiek aan CentOS 8. AlmaLinux wordt ook door cPanel gezien als het alternatief: cPanel heeft vanaf versie 96 volledige ondersteuning voor AlmaLinux 8.

In deze blog vertel ik je hoe je een CentOS 8 server om kunt zetten naar AlmaLinux 8. Binnenkort kun je ook gelijk bij Cloud Provider een AlmaLinux 8 server bestellen.

Voor we beginnen: maak een back-up

We gaan aan de slag met het omzetten van het OS, maar voordat we daar aan beginnen even het volgende. De kans dat dit fout gaat is erg klein, maar het is erg belangrijk om van tevoren een (extra) snapshot back-up te maken van de disk van de server. Mocht er toch iets mis gaan, dan kun je altijd nog terug. Omdat back-ups per uur gefactureerd worden, kost deze extra back-up je maar een paar centen.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat de omzetting alleen werkt voor CentOS 8.3 servers, en dus niet voor CentOS 7 of ouder.

CentOS omzetten naar AlmaLinux

Stap 1

Update je server naar de nieuwste versie van CentOS 8:

sudo dnf update

En herstart je server om de updates toe te passen:

sudo reboot

Stap 2

Installeer het AlmaLinux deployscript en voer deze uit:

curl -O https://raw.githubusercontent.com/AlmaLinux/almalinux-deploy/master/almalinux-deploy.sh
sudo bash almalinux-deploy.sh

Stap 3

Als het goed is gaat de server nu druk bezig met het omzetten van het systeem naar AlmaLinux. Als het script 'Complete!' zegt, kun je de server weer rebooten om met vervolgens AlmaLinux op te starten:

sudo reboot

Stap 4

Check of de omzetting goed is gegaan. De output van het onderstaande commando zou er (ongeveer) als volgt uit moeten zien:

$ cat /etc/redhat-release 
AlmaLinux release 8.3 (Purple Manul)

Stap 5

Vergeet niet om de gemaakte snapshot back-up te verwijderen als alles goed gegaan is, en je bent klaar!