Nu beschikbaar voor VPS: Windows Server 2022, AlmaLinux en Rocky Linux

Nu beschikbaar voor VPS: Windows Server 2022, AlmaLinux en Rocky Linux

Geschreven op 27-12-2021 door Douwe Zijlstra
Categorieën: Cloud

Nu beschikbaar voor VPS: Windows Server 2022, AlmaLinux en Rocky Linux

De afgelopen tijd zijn er weer een aantal nieuwe besturingssystemen uitgebracht voor servers, die je vanaf nu ook bij ons kunt kiezen tijdens het aanmaken van een nieuwe VPS. Het gaat om Windows Server 2022, CentOS Stream 8, Rocky Linux 8 en AlmaLinux 8. In deze blogpost neem ik deze OS'en met je door.

Windows Server 2022 VPS

Windows Server 2022 VPS

Ongeveer elke drie jaar kun je een nieuwe release van Windows Server verwachten. Na versie 2019, is nu versie 2022 beschikbaar. Windows Server 2022 biedt geen wereldschokkende nieuwe features, maar wel weer een aantal verbeteringen die Windows Server weer wat meer richting de hedendaagse standaarden weet te tillen. Een aantal nieuwe features en verbeteringen die je wellicht op je VPS kunt gaan gebruiken zijn:

 • Geavanceerde data caching
  Hiermee kun je belangrijke en veel gebruikte data automatisch op snellere SSD opslag laten opslaan, en minder belangrijke en minder gebruikte data op goedkopere HDD opslag. Let er op dat je hiervoor wel een HDD disk moet toevoegen een je VPS (standaard hebben onze VPS'en een SSD disk). Zie voor meer informatie: https://docs.microsoft.com/en-us/windows-server/storage/storage-spaces/storage-spaces-storage-bus-cache
 • HTTPS and TLS 1.3
  Ook heeft Windows Server 2022 standaard HTTPS en TLS versie 1.3 ingeschakeld staan. Dit betekent dat er standaard een veiligere verbinding is bij het installeren van services.
 • Secure DNS
  Windows Server 2022 biedt standaard ondersteuning voor het DNS-over-HTTPS protocol. DNS query's zijn vrijwel overal nog niet versleuteld, maar met DNS-over-HTTPS worden DNS requests versleuteld over HTTPS verstuurd.
 • SMB over QUIC
  Het QUIC-protocol herken je wellicht van websites; met QUIC wordt een website sneller ingeladen met behulp van UDP. SMB ondersteunt dit nu ook in combinatie met TLS 1.3.

CentOS Stream 8, RockyLinux 8 en AlmaLinux 8

CentOS 8, AlmaLinux 8 en Rocky Linux 8 zijn gebaseerd op Red Hat Enterprise Linux 8

Ik noem CentOS 8, AlmaLinux 8 en Rocky Linux 8 onder 1 noemer, omdat al deze 3 besturingssystemen open source versies zijn van het betaalde Red Hat Enterprise Linux (RHEL) 8. Deze besturingssystemen zijn dus ook enigszins gelijk aan elkaar.

Zoals we in een eerdere blogpost hebben gemeld, kondigde Red Hat een andere koers op te gaan met CentOS. Waar CentOS voorheen een open source kopie was van het betaalde Red Hat Enterprise Linux (RHEL), is CentOS nu een soort "playground" versie geworden voor RHEL. Nieuwe features en wijzigingen worden dan eerst in CentOS getest, voordat deze worden overgenomen naar het betaalde en "stabielere" RHEL. CentOS Stream 8 is de eerste "playground" versie die Red Hat heeft uitgebracht, en kun je bij ons vanaf heden installeren op je VPS. We raden echter af om CentOS Stream 8 in te zetten voor productiesystemen.

Om in het gat te springen wat CentOS heeft achtergelaten, zijn er twee nieuwe besturingssystemen op de markt gekomen: AlmaLinux 8 en Rocky Linux 8. Beide opties kun je bij ons ook kiezen als OS voor je nieuwe VPS.

cPanel heeft onlangs aangekondigd dat zij AlmaLinux ondersteunen. Mocht je een nieuwe cPanel VPS willen opzetten, dan is AlmaLinux als OS een goede keuze.