Wat zijn cronjobs en hoe stel ik ze in?

Wat zijn cronjobs en hoe stel ik ze in?

Wat zijn Cronjobs?

Cronjobs zijn geplande taken die op een specifiek tijdstip, elke dag, week of in intervallen op de server plaatsvinden. Meestal bestaat een cronjob uit een serie simpele taken die uit een script bestand worden uigevoerd. Je kunt bijvoorbeeld een cronjob programmeren om elke week tijdelijke bestanden te laten verwijderen om ruimte op de harde schijf vrij te maken. Binnen cPanel heb je de mogelijkheid om zelf cronjobs in te stellen.

 1. Login op cPanel, weet je niet hoe? Klik dan hier.
 2. Wanneer je ingelogd bent op het cPanel, ga je naar 'Cron-taken' onder het kopje 'Geavanceerd'.

Een cron e-mail toevoegen:

Je hebt de mogelijkheid om een e-mailadres toe te voegen waarop je meldingen over uitgevoerde cronjobs wilt ontvangen. Om dit e-mailadres toe te voegen:

 • Voer een e-mailadres in waarop je de meldingen over je cronjob wilt ontvangen.
 • Klik op 'Update Email' om het e-mailadres op te slaan.
Selection_002.png

Een cronjob toevoegen:

 1. Bepaal het interval waarmee je de cronjob wilt uitvoeren.Selection_003.png
  • Common settings - Dit menu maakt het mogelijk om een vaak gebruikt interval te selecteren zonder dat de instellingen verder in detail aangegeven hoeven te worden (zoals minuut, uur, dag, maand enzo.)  
  • Minute - Selecteer in het drop-down menu het aantal minuten dat tussen het uitvoeren van de cronjob moet liggen. Je kunt ook het aantal minuten van elk uur kiezen om aan te geven wanneer de cronjob uitgevoerd moet worden.
  • Hour  - Gebruik het drop-down menu om het aantal uren te selecteren dat tussen het runnen van de cronjob moet liggen. Je kunt ook een vaste tijd voor elke dag kiezen om je cronjob uit te voeren.
  • Day - Selecteer in het drop-down menu het aantal dagen dat tussen het uitvoeren van de cronjob moet liggen. Je kunt ook een bepaalde dag per maand kiezen wanneer je cronjob wordt uitgevoerd.
  • Month -  Gebruik het drop-down menu om het aantal maanden te kiezen dat tussen het uitvoeren van je cronjob moet liggen. Je kunt ook een vaste maand per jaar selecteren wanneer de cronjob uitgevoerd wordt.
  • Weekday - Met dit drop-down menu selecteer je vaste (week)dagen waarop je de cronjob uit wilt laten voeren.
 2. In het Command veld voer je de opdracht in die het systeem moet uitvoeren.

Opmerking: Als je geen e-mail melding wilt ontvangen over een bepaalde cronjob, voeg dan volgende command toe aan je opdracht regel: >/dev/null 2>&1

3. Klik op  'Add new cronjob'.


Je hebt nu een cronjob ingesteld.  

Contact

Liever persoonlijk contact?


Staat het antwoord op je vraag er niet tussen, of heb je liever persoonijk contact? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.