Hoe werkt bestandsbeheer in cPanel?

Hoe werkt bestandsbeheer in cPanel?


Nog niet ingelogd op cPanel?

Deze handleiding gaat er van uit dat je ingelogd bent op het cPanel control panel van je hostingpakket. Wil je weten hoe je moet inloggen op cPanel? Klik dan hier.


Algemene uitleg over de File Manager / bestandsbeheerder

Je kunt je bestanden via FTP beheren, maar voor veel mensen is dat te ingewikkeld. Daarom biedt cPanel ook een webgebaseerde interface die je helpt met het beheren van je bestanden, genaamd File Manager. 

Wat kun je zoal in de File Manager?

  • Je hebt toegang tot de mappenstructuur van je domein, aan de linkerkant zie je deze structuur staan.
  • In het midden van het scherm kun je individuele bestanden beheren
  • Aan de bovenkant heb je veel verschillende acties die je kunt uitvoeren, waaronder uploaden en bewerken.
File Manager (Bestandsbeheerder) openen

Log in op cPanel. Klik vervolgens onder Bestanden (Files) op Bestandsbeheer (File Manager) 

Als je de File Manager opent krijg je best veel te zien, maar geen paniek. We gaan je hier uitleggen hoe je met de File Manager kunt werken.

De zoekoptie

Met deze zoekfunctie kun je specifieke bestanden opspeuren. Standaard zoekt hij de gehele home folder af, echter kun je dit limiteren tot bijvoorbeeld de public_html.

Wanneer je een zoekactie hebt uitgevoerd krijg je een pop-up te zien met de resultaten. Wanneer je dubbelklikt op een resultaat zal je automatisch doorgestuurd worden naar de map waarin dit bestand zich bevindt.

Instellingen

Met de instellingen knop, rechtsboven, heb je de mogelijkheid de File Manager wat aan te passen. Je hebt onder andere de mogelijkheid om te kiezen welke map geopend wordt wanneer de File Manager geopend wordt. Standaard staat hij ingesteld op de Basisdirectory, als je snel de mappenstructuur van je website te zien wilt krijgen kan je instellen dat de Basismap van website (public_html or www) geopend wordt.

Wat vaak voorkomt is dat je de .htaccess nodig hebt, dit bestand is standaard verborgen door File Manager. Om deze bestanden te laten zien klik je op Verborgen bestanden tonen (dotfiles). Vervolgens krijg je alle dotfiles te zien.


Contact

Liever persoonlijk contact?


Staat het antwoord op je vraag er niet tussen, of heb je liever persoonijk contact? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.