Wat zijn bestandsrechten (file permissions) en hoe wijzig ik ze?

Wat zijn bestandsrechten (file permissions) en hoe wijzig ik ze?


Nog niet ingelogd op cPanel?

Deze handleiding gaat er van uit dat je ingelogd bent op het cPanel control panel van je hostingpakket. Wil je weten hoe je moet inloggen op cPanel? Klik dan hier.


Elke bestand en mappen directory hebben rechten die controleren wie het bestand kan lezen, bewerken en uitvoeren. De meeste gebruikers hoeven niet te sleutelen aan deze rechten, maar een update of installatie kan ervoor zorgen dat bepaalde rechten aangepast moeten worden.
Ga eerst naar bestandbeheer (of File Manager)

Hoe wijzig ik bestandsrechten (file permissions)?

  1. Selecteer een bestand/map en klik vervolgens op Rechten (boven in het menu)
  2. Je krijgt een pop-up te zien waar je de rechten kunt wijzigen, breng hier je wijzigingen aan en klik op Change Permissions.

Wat zijn bestandsrechten? (File permissions)

Elk bestand en map in je hostingpakket heeft rechten die bepalen wie dat bestand kan lezen, schrijven en uitvoeren. Wanneer bestanden worden aangemaakt, worden er standaard rechten toegekend. Vaak hoef je deze rechten niet te wijzigen, maar er zijn momenten waarop een update, installatie enz. een wijziging van de bestandsrechten vereist. 

Het advies is om hier vaak gewoon vanaf te blijven. De meeste systemen zetten automatisch zelf alles goed.

Wil je meer in detail weten over bestandsrechten? Dit artikel beschrijft duidelijk hoe het exact werkt: https://linuxhandbook.com/linux-file-permissions/

Contact

Liever persoonlijk contact?


Staat het antwoord op je vraag er niet tussen, of heb je liever persoonijk contact? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.