Wat kan je met "Email Deliverability" in cPanel?

Wat kan je met "Email Deliverability" in cPanel?


Nog niet ingelogd op cPanel?

Deze handleiding gaat er van uit dat je ingelogd bent op het cPanel control panel van je hostingpakket. Wil je weten hoe je moet inloggen op cPanel? Klik dan hier.


Wat kan je precies met e-mail deliverability?

Deze interface kun je gebruiken om problemen op te sporen van je mail-gerelateerde DNS records voor al je domeinnamen in 1 pakket. Het systeem gebruikt deze records om te verifiëren dat andere servers het domein kunnen vertrouwen als verzender.

Wat is SPF?

Een SPF-record bevat een lijst met servers die namens jouw domein e-mail mogen versturen. Als een ontvangende partij een mailtje ontvangt waar je domeinnaam in staat als afzender, vraagt de ontvangende partij het SPF-record op van je domein om te kijken of de server die het mailtje heeft afgeleverd wel namens jouw domein e-mail mag versturen. Hiermee voorkom je dat iedereen zomaar jouw domeinnaam kan gebruiken om e-mail mee te versturen.

SPF is goed te vergelijken met echte post. Als je een brief bezorgd krijgt waar de Belastingdienst als afzender op staat, terwijl deze bezorgd is door een verdachte postbezorger die niet van PostNL is, kun je er niet vanuit gaan dat het een betrouwbare brief is.

Wat is DKIM?

DKIM (DomainKeys Identified Mail) is een andere manier van e-mailverificatie. Deze methode gebruikt informatie over het domein die is gepubliceerd door de domeineigenaar. Met die informatie kan de ontvangende server controleren of het e-mailbericht is verzonden door de wettige eigenaar van die domeinnaam.

Een e-mail wordt dan ondertekend met een privésleutel die op de server staat. Om die privésleutel te ontcijferen, heb je de publieke sleutel nodig. Die moet op de privésleutel 'passen'.

Hoe pas ik mijn SPF/DKIM record aan?

Contact

Liever persoonlijk contact?


Staat het antwoord op je vraag er niet tussen, of heb je liever persoonijk contact? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.